Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Sparen voor de kinderen, is dat wel verstandig?!

Ik had laatst een gesprek met een andere moeder over geld. Omdat veel mensen weten dat ik ook veel blog over geld en besparen, krijg ik regelmatig op het schoolplein een vraag over geld.... Deze keer ging het over sparen voor de kinderen en wat nou echt verstandig is. Iedere situatie is natuurlijk anders, maar ik heb zeker wel wat handige tips om over na te denken... 

1. Bedenk of je wel wilt sparen voor je kinderen.

We willen allemaal het beste voor onze kinderen en als ze willen gaan studeren, dan helpen we daar graag financieel aan mee, maar helaas is een spaarrekening tegenwoordig niet meer zoals vroeger. Stort je iedere maand geld, dan ontvang je aan het eind van het jaar op dit moment zo'n 0,01% rente... dat spaarpotje groeit dus niet vanzelf verder. Je moet daarom regelmatig iets blijven inleggen wil je er een mooi bedrag van maken. 

Tegenwoordig kijken veel ouders ook naar andere mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dat spaarbedrag maandelijks in je hypotheek te storten, daar betaal je hoogstwaarschijnlijk meer rente voor dan 0,01%. Hiermee werk je aan een goede financiële toekomst voor jezelf en hoe sneller de hypotheek afgelost is, hoe meer je maandelijks overhoudt. Dit bedrag kun je voor je kinderen gebruiken als dat nodig is. Zijn je kinderen nog jong, dan is dit zeker iets om over na te denken. 

2. Spaar op je eigen naam. 

Er zijn nog steeds veel spaarrekeningen voor kinderen, de rente is misschien iets hoger, maar echt veel schiet je er niet mee op. Ik raad dan ook altijd aan om gewoon op je eigen naam je sparen en wel om verschillende redenen;

- Het geld is van jou en blijft van jou. Als je spaart op de naam van je kind mag je dat geld wettelijk gezien niet van de rekening afhalen. Als je een financiële tegenslag hebt waardoor je het geld wel kunt gebruiken, dan mag dat dus eigenlijk niet. (weinig kinderen zouden hier moeite mee hebben, maar officieel mag je kind het geld later van je terug eisen) Hou daar dus rekening mee.
- Nog een goede reden is het feit dat je vaak een leuk bedrag opbouwt als je jarenlang spaart. Veel kinderspaarrekeningen komen vrij als het kind 18 jaar is, dat betekent ook meteen dat je kind bij al dat geld kan en zelf mag beslissen wat ermee gebeurt. Zul je zien dat jij jaren hebt gespaard voor een studie, maar je zoon of dochter gebruikt het geld veel liever voor feestjes en een nieuwe Iphone. Niet helemaal de bedoeling. Met 18 jaar kun je gewoonweg nog niet goed genoeg een beslissing nemen over duizenden euro's, dit voorkom je dus door op je eigen naam te sparen. 

3. Gun jezelf ook iets.

Ik heb serieus meerdere verhalen gehoord de afgelopen jaren van ouders die perse een bepaald bedrag per maand wilden sparen voor hun kinderen. Daar is niets mis mee als je het kunt missen, maar als je zelf je baan kwijt raakt of een aantal onverwachte rekeningen ontvangt, dan is het een ander verhaal. Ik hoorde verhalen van mensen die spaarden en spaarden, maar wel voor hun kinderen, niet voor zichzelf. 

Uiteindelijk willen we allemaal een mooie zonnige toekomst voor onze kinderen, maar vergeet jezelf niet. Spaar je maar een beetje of helemaal niets omdat je het gewoon niet kon missen. Ook dat is niet erg. Er zijn heel veel studenten die bijvoorbeeld alles zelf betalen of een gedeelte lenen, helemaal prima. 

Hoe doen wij dit?!

Sinds de geboorte van Thijs zijn we voor hem gaan sparen. Toen de meiden geboren werden kwamen er aparte spaarrekeningen bij, maar we sparen geen wereldbedragen. Het is net een extraatje voor later en we sparen op onze eigen naam, dus mochten we het geld in de tussentijd zelf nodig hebben, dan gebruiken we het ook.

We hebben ervoor gekozen om beiden minder te werken nu de kinderen klein zijn. Dat betekent dat we ook minder verdienen, maar we gaan er vanuit dat we meer gaan werken als de kinderen ouder zijn en ze dan kunnen ondersteunen naar een mooie financiële toekomst. Voor nu vinden wij het belangrijker om tijd met ze door te brengen en doordat we houden van besparen, koopjes zoeken en meer... gaat dat helemaal prima ;) 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: