Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Zelf friet maken

Recept; Zelf friet maken
"The good old" frituurpan, wie heeft hem nog in huis? Zijn ze allemaal vervangen voor de "gezondere" airfryer? Bij ons in ieder geval niet. In onze schuur staan maar liefst 2 frituurpannen te "shinen" Voor het maken van allerlei lekkers, want zolang je niet iedere dag de frituurpan vol gooit, dan is dat natuurlijk prima. 

Vorig jaar maakte ik tijdens de eerste lockdown voor het eerst zelf friet (of patat) ;) We hadden er genoeg tijd voor en hebben toen heel veel lekkere recepten uitgeprobeerd en dit recept lag bij het stapeltje; die willen we echt nog eens proberen, maar het kwam er niet van. 

Zelf friet maken is namelijk helemaal niet moeilijk, het kost was tijd (door het dubbel bakken) maar de frietjes vielen goed in de smaak. Inmiddels heb ik ze vaker gemaakt, want er gaat niets boven een lekker bord friet met mayonaise. Wil jij het ook eens uitproberen? Dan heb ik vandaag het makkelijke recept voor je! 

Dit heb je nodig (voor 6 personen) 

- 1,5 kg. aardappels
- 3 liter zonnebloemolie 
- grof zeezout
- frituurpan 

Dat is een kort lijstje! Lees de ingrediënten maar eens van diepvriesfriet, daar staat heel wat meer op. Vooral de kruidenmixen worden vaak verrijkt met suiker, zonde! Ook daarom is het zelf bakken van friet een goed idee! 

Zo maak je de lekkerste friet;

- Schil de aardappels (ben je fan van de schil, dan kun je die er gerust aan laten, dan is het belangrijk om de aardappels even schoon te boenen) Wij zijn er minder fan van, dus ik schil ze altijd. Snijd dan de aardappels in frietjes. 
- Was de aardappels goed af in koud water en dep ze daarna goed droog. Je wilt dat ze echt helemaal droog zijn, anders krijg je een spetterfestijn in je frituurpan.
Zelf friet maken

- Vul de frituurpan met zonnebloemolie (bij ons gaat er ongeveer 3 liter in) en laat de pan opwarmen naar 140 graden. Frituur de friet 8 minuten en laat helemaal afkoelen (dit kun je dus ook 's ochtends al doen)

- Verwarm de frituurpan nu tot 180 graden en bak de friet in 5 minuten lekker goudbruin.

- Bestrooi met grof zeezout en geniet met mayonaise!


Als ik in het weekend even tijd heb, dan staan deze frieten regelmatig op het menu, ze zijn te lekker.


Wil je nog meer lekkers bakken of koken? Kijk dan ook even bij onze andere recepten.


Eet smakelijk!

Deze 10 dingen kun je gemakkelijk zelf doen (en zo veel geld besparen)
door Doortje 30 oktober 2025
Zelf doen of maken kan veel geld besparen. Je hebt alleen vaak iets meer tijd nodig... vandaag vertellen we over de 10 dingen die je gemakkelijk zelf kunt doen.
Onze week: Herfstvakantie
door Doortje 28 oktober 2025
Een nieuw (en heel vol!) weekoverzicht,. Kijk je mee?!
5 tips om makkelijk je weerstand te verhogen!
door Doortje 25 oktober 2025
De herfst is al goed bezig, dus het is belangrijk om je weerstand hoog te houden!
Rustig leven met een druk gezin, Zo doen wij dat
door Doortje 23 oktober 2025
Een druk gezin en toch een relatief rustig leven? Dat kan.. ik vertel je vandaag hoe wij dat doen.
Onze week: Wandelen, koffie, weer bakken en echt de laatste honkbalwedstrijd
door Doortje 21 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Appeltaart
door Doortje 18 oktober 2025
Vandaag deel ik een heerlijk basisrecept; namelijk voor appeltaart! Deze wordt hier in huis regelmatig gebakken als het herfst is...
5 x ontbijten zonder brood
door Doortje 16 oktober 2025
Ik ben dol op brood, maar kies voor het ontbijt vaak voor een ontbijtje zonder brood. Gelukkig zijn daar ook genoeg variaties in te vinden, lees maar mee...
Onze week: Koffie, taart, Bobby jarig en tuinieren
door Doortje 14 oktober 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
door Doortje 11 oktober 2025
Ik ben gek op lezen. Vandaag deel ik mijn 5 favoriete boeken van de afgelopen maanden
10 mooie voordelen van wandelen
door Doortje 9 oktober 2025
Een paar jaar terug ben ik gaan wandelen en ik ben niet meer gestopt ;) Ik vertel je vandaag alle voordelen en waarom ik er zo'n fan van ben...
Show More