Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Op de markt is je gulden een daalder waard,

is dat nog steeds zo?

Op de markt is je gulden een daalder waard, is dat nog steeds zo?

Op de markt is je gulden een daalder waard. Een mooie uitspraak van vroeger, waarbij duidelijk werd dat je op de markt veel meer voor je geld kunt kopen dan in de supermarkt. Wij gaan regelmatig naar de markt, ik vind het persoonlijk altijd iets gezelligs hebben... al die kraampjes, lekker rondneuzen en rondlopen en daarna (meestal) met wat boodschappen weer naar huis. Afgelopen week waren wij ook al op de markt. De meiden waren jarig en wilden graag een lekkere stroopwafel halen bij de stroopwafelkraam. Nou staat die kraam er altijd... maar deze keer dus niet, oeps! Dat was even balen. Gelukkig had de bakkerskraam bakjes met koek kruimels, dat maakte weer heel wat goed!


Maar is de markt nou echt nog goedkoper dan de supermarkt? Ik besloot eens rond te vragen en de antwoorden verschilden eigenlijk per persoon. De een haalt allerlei handige koopjes op de markt en de ander niet omdat het duurder is dan in de supermarkt. Hoe komt dat nu eigenlijk? Ik besloot het eens uit te zoeken en zet alle voor en nadelen van de markt graag voor je op een rij;


Voordelen;


- Als je in een (middel)grote stad woont, dan is de kans groot dat je leuke koopjes kunt vinden op de markt. Kleinere markten zijn bijna altijd duurder of net zo duur als de supermarkt. Als er maar 1 groenten kraam staat, dan zijn de prijzen anders dan dat er meerdere kramen staan en die met elkaar concurreren.


- Niet bij iedere markt is dit het geval, maar sommige kramen geven aan het eind van de dag hun waren goedkoper mee. De echte koopjes kun je dus vaak aan het eind van de marktdag vinden.


- De markt is persoonlijker. Bij de notenkraam staan al jaren dezelfde verkopers en als je vaker op de markt komt (ook een grotere markt) dan is een praatje zo gemaakt, ik vind het altijd erg gezellig.


- Je kunt producten vaak groter inkopen. Geen stoplicht, maar een zak met meteen 10 paprika's die vindt je op de markt.


- Verschillende smaken uitproberen... het voordeel van een grote markt is dat je veel verschillende kraampjes hebt. Wij probeerden de eerste keer churros op de markt en er staan kramen met bara, pastel de nata en hummus in allerlei smaken. Leuk om onbekende dingen uit te proberen.


- Ondernemers steunen. Als ondernemer koop ik zelf ook graag lokaal, daar is de markt natuurlijk ideaal voor. Er staan vaak dezelfde ondernemers en dat zijn niet de Albert Heijns en andere grootgrutters. Het zijn de kleinere ondernemers die vaak lokaal actief zijn en bijvoorbeeld de ondernemers die de lokale voetbalclub sponsoren, fijn om hen te steunen met je aankoop.


- Voorproeven... op de markt mag je vaak voorproeven en daarnaast is het voor de kinderen ook altijd een feest. Bij de notenkraam krijgen ze een bakje rozijnen, bij de stroopwafelkraam een lekkere stroopwafel of klein zakje kruimels, bij de bakker een krentenbol en bij de fruitkraam een mandarijn. Onze kinderen gaan altijd heel graag mee, haha! Het is daardoor vaak echt een leuk uitje.


Nadelen;


- Bij groenten en fruit vind ik altijd dat het snel op moet. Met een gezin is dat vaak geen probleem. Ik kocht van de week 3 bakken aardbeien voor € 5,- niet duur, maar ze moeten wel snel op. Met zijn vijven lukt dat prima, maar anders moet je het snel invriezen. En als je het niet op krijgt, dan is het snel zonde, want het blijft niet lang goed en moet dan weggegooid worden.


- Niet alles is goedkoop. Wij kochten van de week bij de fietsartikelen kraam (mooi woord) 2 nieuwe binnenbanden voor de fietsen van de meiden, bij beiden is het ventiel van de voorband niet meer goed, waardoor we de banden steeds moeten oppompen. Niet handig als we straks weer veel op de fiets naar school gaan. De banden waren duurder dan die wij op internet hadden gezien, maar ach... geen verzendkosten, meteen mee naar huis en een kleine ondernemer, dus prima. Als je echt op iedere cent moet letten is het goed om te weten dat de prijzen soms hoger zijn voor dit soort producten.


- Het is buiten. Tja, noem mij een zeikerd, maar in de stromende regen of storm vind ik de markt toch een stuk minder leuk en laat ik ons bezoekje gaan. In de lente, de zomer en op een mooie herfst of winterdag ben ik er te vinden, maar anders.. toch even niet. Terwijl de supermarkt altijd droog is ;)


Conclusie;


Wij zijn fan van de markt. Alleen al omdat het altijd een soort uitje is en omdat de nootjes van de notenkraam een stuk lekkerder zijn dan die van de supermarkt. Maar wil je echt koopjes scoren, dan moet je geluk hebben dat je in een grotere stad woont, anders ben je vaak duurder uit. Wij blijven gaan, want het is gewoon te leuk om het niet te doen, vooral als ik de kinderen mag geloven, haha!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: