Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Minder stress, deze tips gaan je helpen

Minder stress, deze tips gaan je helpen

We hebben allemaal weleens te maken met stress. En een beetje stress is helemaal niet zo erg. Het zorgt ervoor dat je alert blijft en het waarschuwt je voor vervelende situaties (denk bijvoorbeeld maar eens aan een moment waarop je je niet prettig voelt en weg gaat) de stress die daarbij komt kijken waarschuwt je voor gevaarlijke situaties... dat is een mooi overblijfsel van heel lang geleden.


Maar... langdurige stress is niet goed voor je en we hebben allemaal steeds meer met stress te maken. Stress op het werk, stress om je gezinsleven goed te laten verlopen, stress om het huishouden, om geld en om je relatie. Langdurige stress is voor je lichaam funest. Het zorgt voor een hogere kans op hart en vaatproblemen, overgewicht en zorgt ervoor dat je immuunsysteem minder goed werkt, waardoor je vaker en langer ziek bent.


Minder stress is dus goed. Maar hoe zorg je er nu voor? Vandaag hebben we 5 tips die je op weg kunnen helpen;


1.Goed voor jezelf zorgen; gezond eten


Goed voor jezelf zorgen doe je door gezond te eten. In stressvolle periodes wordt er vaker gekozen voor ongezond eten. Denk maar aan dat snelle tussendoortje omdat je echt trek hebt. Je kiest dan eerder een koek (kant en klaar) dan dat je en appel gaat schillen. Met stress slaan we vaker maaltijden over en kiezen we voor de avondmaaltijd ook sneller voor ongezond. Een maaltijd is zo besteld en frietjes zijn zo gebakken...


Kies dus juist is stressvolle periodes voor gezond eten, het doet je lichaam goed. Kies voor veel groenten, fruit en noten. Maak simpele gerechten, die snel klaar zijn. Kies voor een soepje voor de lunch en zorg ervoor dat alles wat je binnenkrijgt iets goeds doet voor je lichaam, zo kun je een stressvolle periode beter aan (zolang het niet te lang duurt)


2. Rust momenten


Je hebt rust nodig. Na een drukke dag, drukke week of een periode met veel meer stress. Zorg voor ontspanning. Voor de een is dat een lekker warm bad, voor de ander is het lekker op de bank ploffen en een serie kijken.


Juist in een druk leven rennen we vaak maar door... die rust momenten worden vergeten of worden minder belangrijk gevonden. Maar door je lichaam regelmatig te laten ontspannen kun je een beetje stress veel beter aan.


3. Goed slapen


'S nachts goed slapen zorgt ervoor dat je de dag daarna er weer tegenaan kunt. Met veel stress is de kans groot dat je 's avonds nog ligt te piekeren en zo veel minder uren slaapt dan dat je eigenlijk nodig hebt.


Goed slapen is goed voor je lichaam. Zorg dus voor een donkere slaapkamer, voor rust vlak voordat je naar bed gaat en ben je aan het piekeren? Leg een notitieblok neer naast je bed en schrijf daar alles op waar je aan denkt. Zo zorg je ervoor dat al die ideeën uit je hoofd zijn en kun je rustig slapen.


4. Veel bewegen


Als je moeite hebt met goed slapen, dan kan deze tip daar ook bij helpen; veel bewegen! Door veel te bewegen maak je endorfine aan, het gelukshormoon. Je voelt je dus een stuk beter. Daarnaast zorgt veel beweging ervoor dat je 's avonds ook echt lichamelijk moe bent en je beter en dieper slaapt.


Bewegen is soms echt een uitdaging. Probeer het dus zoveel mogelijk in het dagelijks leven in te passen, want echt niemand heeft zin om 's avonds na het werk nog naar de sportschool te gaan (althans... ik heb er zelf nooit iemand om zien juichen) dus neem de trap, maak een wandeling (een ommetje), ben je aan het bellen loop dan lekker rond, ga op de fiets boodschappen doen of naar je werk en ga zo maar door.


Door de beweging over de hele dag in te passen, ben je de hele dag actief bezig en hoef je niet perse daarnaast nog te sporten. Ook zorgt beweging er natuurlijk voor dat je minder kans hebt op overgewicht, je gezonder leeft en lekker in je vel zit, allemaal dingen die de stress tegengaan.


5. Maak een planning


Plannen helpt mij echt om de stress tegen te gaan. Soms heb ik een enorme drukke dag en weet ik niet helemaal meer hoe ik alles ga doen. Ik maak dan een duidelijke planning (die echt realistisch is) en dat zorgt ervoor dat het allemaal veel beter verloopt. Vaak valt het dan hartstikke mee.


Je kunt natuurlijk nog veel meer plannen dan alleen je activiteiten op een dag; Je kunt een planning maken voor je huishouden, wat je gaat eten, wanneer je boodschappen gaat doen of wanneer je rekening moet houden met de ophaaldag van het afval (ik roep maar iets!) plannen zorgt voor overzicht en als je je overweldigend voelt met alles wat je nog "moet" doen, dan helpt een planning om dat gevoel te verminderen.


En zorg dan meteen dat je iets minder "moet" van jezelf... zo verminder je meteen de stress. Zorg voor een rustig leven, minder spullen en minder gedoe, dan ben je al een heel eind!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: