Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Meer sparen? Met deze 5 tips gaat het (bijna) vanzelf

Meer sparen? Met deze 5 tips gaat het (bijna) vanzelf

Een spaarrekening met een mooie buffer is altijd een goed idee. Het zorgt ervoor dat je financiële tegenslagen kunt opvangen en kunt sparen voor je doelen en dromen. En nu de hypotheekrente stijgt, is de kans groot dat de rente op spaarrekening straks ook weer omhoog gaat. Dat is nog niet zeker, maar zou het gaan gebeuren? Hoera! Eindelijk weer wat rente voor je gespaarde geld...


Een goedgevulde spaarrekening geeft vrijheid, maar het gaat niet vanzelf... discipline is belangrijk om een goed gevulde spaarrekening te krijgen, maar deze tips kunnen je ook een handje helpen;


1.Meteen sparen


Hoewel wij echt wel bewust ons geld uitgeven, spaarden we "opeens" veel meer toen we dit principe gingen toepassen. Zodra je salaris gestort wordt, boek je meteen een bedrag over naar je spaarrekening. Het is niet de bedoeling om het terug te boeken en de kans is groot dat je je aan je budget houdt. Want hoe minder er op de rekening staat, hoe groter de kans is dat je enorm je best doet om het gewoon te redden... Betaal jezelf dus eerst, het liefst een bedrag van zo'n 10% van je netto salaris, dan is dat maar alvast gespaard en ben je meteen klaar voor de rest van de maand.


2. Vele kleintjes...


Een groot bedrag sparen is altijd leuk, maar we weten allemaal ook dat vele kleintjes uiteindelijk ook een groot bedrag maken. Ik vind dat altijd heel duidelijk bij de spaarpunten van de supermarkt en Euroclix (waar je punten spaart met online aankopen en door mee te doen aan onderzoeken) Eerst spaar je maar een paar euro, maar na een paar maanden kun je "opeens" € 100,- uit laten betalen.


Spaar dus vooral ook veel kleinere bedragen tussendoor. Heb je een budget van € 50,- voor de boodschappen per keer dat je naar de supermarkt gaat en geef je minder uit? Sluis de rest meteen door naar de spaarrekening. Heb je spullen verkocht via marktplaats of Vinted, zet het bedrag op de spaarrekening. Zeg je een abonnement op, zorg ervoor dat het bedrag overgeschreven wordt naar je spaarrekening elke maand en kijk... je spaarrekening groeit zonder dat je het eigenlijk door hebt.


3. Verander je gewone uitjes naar de low budget versie


Een dagje winkelen is hartstikke leuk, maar je ziet toch heel vaak dingen die je ook wilt hebben! Een dagje naar een pretpark is leuk, maar niet iedere maand en maak er een low budget uitje van door je eigen broodjes mee te nemen. Het klinkt misschien ouderwets, maar veel uitjes zijn net zo leuk als je ze net even anders doet.


- Kies een uitje dichter in de buurt (scheelt benzine kosten)

- Kies ervoor om een ijsje te kopen ipv de hele lunch

- Ga vroeg en blijf de hele dag, als je kinderen ouder zijn, dan is dat heel goed te doen


En realiseer je vooral dat sommige uitgaven echt niet altijd nodig zijn. De kinderen hebben hier net Mei vakantie gehad en we hadden echt leuke uitjes gepland, maar ze wilden graag met de vriendjes en vriendinnetjes in de buurt spelen... Er werden hele Nerf battles en voetbal toernooien georganiseerd in de speeltuin om de hoek. Daardoor zijn we helemaal niet veel op pad geweest.... maar was dat erg? Nou nee, ze hebben een fantastische vakantie gehad en daar gaat het om.


4. Uitstellen maar


De meeste aankopen kun je best even uitstellen.... zelfs het bezoekje aan de supermarkt kan best een dag later als je even kijkt wat er nog in de koelkast en voorraadkast staat, je krijgt de leukste combinaties ;)


Maar stel andere aankopen ook eens uit. Als we iets in de winkel zien, dan willen we het graag hebben. Als we het hebben gekocht, dan is de nieuwigheid er al snel vanaf. Schrijf op wat je wilde kopen en koop het nog even niet... je zult zien dat je de helft vergeten bent als je het lijstje er later weer bij pakt. Door dit bewust te doen, bespaar je veel geld en... yes! Dat kan allemaal naar je spaarrekening.


5. Maak je dromen en doelen werkelijkheid


Sparen voor alleen een buffer is nodig, maar soms ook een tikkeltje saai. Je hebt vast andere dromen en doelen die je graag werkelijkheid ziet worden. Door ze zichtbaar te maken zul je zien dat je er steeds meer je best voor doet.


Het voelt nogal vervelend als je je bedenkt dat dat nieuwe shirtje je juist verder van die droomvakantie afhaalt. Print een foto uit van die vakantie en neem hem mee in je tas, zo weet je waarvoor je het doet. Maar ook dromen zoals minder werken of eerder stoppen met werken kun je zichtbaar maken door op te schrijven hoe je dag er dan uitziet, hoe het zou voelen als je je baan op zou kunnen zeggen etc. Maak het zichtbaar en tastbaar en geef daardoor minder uit. Dan worden je dromen en doelen veel sneller werkelijkheid.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: