Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben?

Hoeveel spaargeld op welke leeftijd

Spaargeld, het blijft altijd de vraag hoeveel spaargeld je zou moeten hebben. Veel spaargeld geeft vrijheid en is altijd handig, weinig spaargeld voelt misschien minder fijn.


De hoeveelheid spaargeld is voor iedereen anders. We kennen allemaal wel de buffer berekenaar, waarbij je kunt uitrekenen hoeveel buffer je achter de hand zou moeten hebben, maar niet alles wordt daarin meegenomen. Daarnaast is de ene persoon tevreden met € 1000,- op de bank terwijl de ander wakker ligt met een pot van € 10.000,-


Om uit te rekenen hoeveel spaargeld je achter de hand zou moeten hebben, moet je kijken naar al deze dingen;


Leefstijl;


Leef je zuinig of geef je liever alles uit? Hou je van dure etentjes, net zoals je vrienden of spreek je liever thuis af of in het park. Je leefstijl zegt veel over hoe je met geld omgaat, ook de mensen om je heen (zoals familie en vrienden) hebben hier invloed op. Als je veel uitgeeft, dan kun je bij een financiële tegenslag (zoals het verliezen van je baan) minder lang vooruit met je spaargeld als je dezelfde levensstijl wilt aanhouden, hou hier dus rekening mee.


Leeftijd;


Hoe oud ben je. Studeer je nog of heb je een fulltime baan? Per leeftijd is het gemiddelde en meest voorkomende spaarsaldo verschillend.


Relaties;


Heb je een partner waarmee je de kosten deelt of woon je alleen? Of je nu alles op een hoop gooit of alles gescheiden houdt, is het hebben van een relatie positief op je financiële leven, al is het maar omdat je op elkaar kunt terugvallen als dat nodig is. 


Wonen;


Heb je een huurhuis, waarbij de huur ieder jaar (flink) omhoog gaat of heb je een koopwoning. En ook daar zijn verschillende gradaties in; Heb je een tophypotheek of pas net je woning gekocht en nog geen overwaarde of is je hypotheek bijna afgelost en heb je heel veel overwaarde?


Werk;


Iedereen die werkt, heeft een verschillende financiële uitgangspositie. Heb je veel zekerheid (bijvoorbeeld door een vast contract) en een grote werkgever, dan heb je wellicht minder geld achter de hand nodig. Werk je als zzp-er of heb je een baan bij een kleinere werkgever waarbij de zaken niet altijd goed gaan, dan is het verstandig om meer spaargeld te hebben.


Daarnaast moet je ook rekening houden met bijvoorbeeld de WW. We zien baanverlies vaak als enorme financiële tegenslag, maar als je een jaar recht hebt op een WW uitkering, als je je baan verliest, dan is er nog steeds niet zoveel aan de hand. Reken uit op hoeveel maanden WW je recht hebt op dit moment en hoeveel de uitkering dan is, want dat is ook verschillend.


Hoeveel verdien je/ heb je nodig?


Dit stukje heeft weer een beetje te maken met je levensstijl, maar het geeft een mooi indicatie. Verdien je geen topsalaris, maar kun je prima rondkomen, dan kun je dus prima met minder doen. Verdien je erg goed en gaat alles lekker op, dan kan het lastig zijn om met minder rond te komen.


Hoeveel spaargeld heb je dan nodig?


Al deze aspecten tellen mee en dat maakt het niet makkelijker om de hoeveelheid spaargeld uit te rekenen. Globaal wordt er vaak gezegd dat je de kosten die je in 6 maanden maakt achter de hand moet hebben... dat betekent dat je 6 maanden vrij zorgeloos door kunt als je een heftige tegenslag te verwerken krijgt en dat is een prettig gevoel.


Meer sparen? Met deze 5 tips gaat het (bijna) vanzelf

Spaargeld per leeftijd

Spaargeld per leeftijd;


Het CBS heeft verschillende onderzoeken gedaan over de hoeveelheid spaargeld per leeftijd. Het gemiddelde is voor de meeste mensen niet interessant, want in Nederland hebben een aantal mensen heel veel spaargeld, zij brengen het gemiddelde een stuk omhoog, waardoor dat voor de meeste mensen niet haalbaar is.


Interessanter is het om te kijken naar het "meest voorkomende bedrag". Dat is het bedrag wat veel mensen op die bepaalde leeftijd hebben en dat is voor veel mensen wel haalbaar, wij delen graag het overzicht;


Tot 25 jaar; € 2500,-

25-35 jaar; € 5500,-

36-45 jaar; € 9800,-

46- 55 jaar; € 14.400,-

56-65 jaar; € 18.700,-


Is sparen nog wel verstandig?


Heb je geld over, dan kun je er verschillende dingen mee doen. De spaarrente staat op dit moment laag (maar krabbelt ook langzaam weer op) en de inflatie is hoog. Het is altijd verstandig om geld achter de hand te houden, maar heb je meer spaargeld, dan kan het interessant zijn om te investeren of beleggen. Bekijk altijd welke mogelijkheden je hebt, hoeveel risico je wilt lopen en wat jij prettig vindt.


De 6 maanden buffer, handige tips om die bij elkaar te sparen!

Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Show More
Share by: