Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoeveel procent sparen per maand?

Hoeveel procent sparen per maand?
Sparen is altijd aan te raden... je hebt minder kans om in de financiële problemen te komen en bent voorbereid op tegenvallers. Een buffer achter de hand zorgt voor minder stress, meer nachtrust en is altijd handig. Soms is het lastig om te beginnen, maar ieder begin is er 1. Elke euro is het begin van een mooie buffer, dus "gewoon" beginnen is het beste advies! 

Hoeveel procent moet je sparen? 

Moeten is zo'n vervelend woord, ik vind het zelf altijd zo negatief klinken. Je kunt jezelf beter afvragen hoeveel je wilt of kunt sparen, dat klinkt al een stuk leuker. 

Het Nibud adviseert om 10% van je maandelijkse netto inkomen te sparen. Ze kiezen voor dit advies een percentage omdat iemand die € 2500,- verdiend natuurlijk meer zou kunnen sparen dan iemand die € 1600,- verdiend. 

Ze adviseren om hierbij te kijken naar je hele inkomen. Dus niet alleen het salaris, maar ook eventuele toeslagen, bonussen, extra inkomsten en je vakantiegeld. Als je aan het eind van deze maand vakantiegeld ontvangt en dat op je spaarrekening zet, dan schiet het meteen al lekker op. 

Maar wat te doen met het spaargeld? 

Wat ik heel mooi vond om te lezen is dat het Nibud ook adviseert om niet bang te zijn om je spaargeld uit te geven. Je spaart vaak met een doel of juist omdat je geld overhoudt. Het is voor later en je kunt het daarom ook gewoon gebruiken als dat nodig is. Dat kan een uitgave zijn aan een vakantie, maar ook voor een nieuwe wasmachine. (want dat is ook af en toe gewoon nodig)

Het grote voordeel als je iedere maand spaart, is dat je buffer ook weer aangevuld wordt. Dan kun je er dus ook dingen mee doen waar die buffer voor bedoeld is. 

Hoe kun je sparen? 

Afgelopen week was er in het nieuws dat een kwart van de Nederlanders geen buffer of een te kleine buffer achter de hand heeft. En het leven is soms ook gewoon duur, maar sparen is juist iets wat je echt iedere maand zou moeten doen. Om meteen een goede start te maken kun je de komende tijd bijvoorbeeld aan de slag gaan met deze handige spaartips;

- Ontvang je vakantiegeld, zet dat dan meteen op je spaarrekening

- Kijk eens naar je vaste lasten. Zeg een aantal dingen op (abonnementen die je niet meer gebruikt) en zet het verschil iedere maand standaard op je spaarrekening.

- Kijk regelmatig of je kunt overstappen. Misschien kun je elders goedkoper uit zijn met je gas en elektra contract of is een verzekering ergens anders goedkoper. Stap over en spaar het geld wat je bespaard hebt. 

- Verkoop de spullen die je niet meer gebruikt. Ik verkoop regelmatig op marktplaats en ik ben nu de Vinted app aan het ontdekken (daar zal ik de komende tijd meer over delen) Alles wat je verdient zet je op je spaarrekening

Al deze dingen zorgen ervoor dat je meteen een goede start maakt, waardoor het ook mogelijk is om op de lange termijn verder te sparen. 
Hoeveel sparen per maand?

Hoeveel wordt er hier gespaard?


Ik heb eerder weleens geschreven dat ik 10% redelijk veel vond, maar in de afgelopen jaren is ons spaarpercentage goed doorgegroeid. We zijn meer gaan verdienen en hebben onze lasten verder naar beneden gebracht. We kopen tweedehands, winkelen bij de anti verspillingswinkel en eerlijk is eerlijk; door corona sparen we meer omdat we weinig uitstapjes doen en het veel onnodige uitstapjes naar de winkels scheelt.... Het scheelt gewoon veel om niet meer te kopen om het kopen.


Als ik naar dit jaar kijk, dan sparen wij de afgelopen maanden zo'n 20% van ons netto inkomen. Dat gaat overigens niet allemaal op de spaarrekening, want we investeren ook, juist omdat er weinig (geen) rente wordt gegeven.


De komende tijd hopen wij nog sneller te sparen. We hebben op dit moment een mooi doel, want wij gaan de zolder verbouwen en willen daarna op de benedenverdieping een nieuwe vloer en in de komende jaren een nieuwe keuken plaatsen. Dus er is genoeg te doen! We investeren graag in ons huis en daar sparen we momenteel voor. Ik merk dat zo'n spaardoel ook echt meehelpt om nog sneller te sparen, het is mooi dat het bedrag doorgroeit.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: