Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 dingen die anders zijn bij een tweelingbevalling!

Een tweelingbevalling is anders dan een eenlingbevalling. Ik heb natuurlijk beiden meegemaakt en gek genoeg vond ik de bevalling van de meiden een stuk beter te doen dan die van Thijs! Bij Thijs was het natuurlijk mijn eerste bevalling en dat was super spannend! Bij Sara & Sofie wist ik hoe een bevalling zou gaan, dat mijn lichaam het zeker aan zou kunnen en wat ik precies wel en niet wilde. Ik ging veel relaxter de bevalling in en ik denk dat het daardoor ook beter ging. Vandaag vertel ik je graag wat er allemaal anders is aan een tweelingbevalling! 

1. Naar het ziekenhuis;

Een tweelingbevalling vindt eigenlijk altijd in het ziekenhuis plaats. Dit komt doordat er meer kans op complicaties is. Ik ging naar het ziekenhuis en kreeg daar ook meteen een infuus, dat plaatsen ze ook alvast. Ik werd uiteindelijk ingeleid, dus dat infuus werd uiteindelijk ook gebruikt. Ook werd ik eerst aan de ctg gelegd. Dat was bij Thijs ook, het verschil was deze keer dat het lastig was om beide baby's te minitoren. De banden waarmee de apparatuur om mijn buik zaten, gleden steeds naar beneden omdat mijn buik zo groot was, haha! Dat was dus echt even lastiger. 

2. Meestal een snellere bevalling;

De meeste tweelingbevallingen gaan sneller dan een eenlingbevalling. Dit komt omdat tweelingen vaak kleiner zijn en de baarmoeder goed is uitgerekt, zodat je meestal sneller weeën krijgt. Bij mij was dit inderdaad ook zo. Bij Thijs was ik om 7u in het ziekenhuis en hij is om 19.55u geboren. Bij de meiden was ik ook rond die tijd in het ziekenhuis en zij zijn om 12.06u en 12.17u. geboren! 

3. Vroeger geboren;

Tweelingen worden ook vaak vroeger geboren. Dit komt ook weer doordat de baarmoeder erg is uitgerekt, ook de vliezen kunnen vroeger breken. Ik ben uiteindelijk ingeleid, omdat de meiden de placenta deelden en deze aan het eind van de zwangerschap minder goed kan gaan werken. Thijs is geboren met 40,6 weken en de meiden met 36,2 weken.

4. De placenta;

Bij een gewone eenlingbevalling wordt de baby geboren en daarna de placenta. Bij een tweeling kan dit net even anders zijn. Als de baby's beiden een eigen placenta hebben, kan het zo zijn dat er na de geboorte van het eerste kindje eerst de placenta van het eerste kindje komt en daarna pas het tweede kindje. Bij mij werden de meiden eerst geboren en daarna de placenta, omdat zij hem dus deelden.

5. Heel veel medewerkers;

Wat bij mij een enorm groot verschil was, was het aantal medewerkers in de bevalkamer. Bij Thijs werd ik uiteindelijk begeleid door een verloskundige in opleiding omdat het enorm druk was op dat moment in het ziekenhuis. Bij de meiden was ik volgens mij echt prioriteit nummer 1 op de hele beval afdeling, haha! Er waren tijdens het persen heel veel mensen in de kamer; een verpleegkundige voor mij, een verpleegkundige voor de eerste baby en 1 voor de tweede baby. Een verloskundige en een gynaecoloog. Toen Sara als eerste geboren werd en wat opstartproblemen had, kwamen er nog 2 kinderartsen voor haar bij. En uiteindelijk ook nog voor Sofie. Ik denk dat er in totaal op een gegeven moment wel 10 artsen en verpleegkundigen in de kamer waren. Vond ik dit vervelend? Nou, je ligt daar wel te bevallen, maar ik was echt niet bezig met iedereen om mij heen. Daarnaast gaf het mij een gevoel van veiligheid, ik was in goede handen. Dat gevoel had ik bij de bevalling van Thijs bijvoorbeeld niet echt gehad, dat voelde alsof ik met een verloskundige in opleiding het zelf wel even moest doen, een hele andere ervaring! 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: