Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Een ongeluk zit in een klein hoekje; Dit heb ik altijd in huis... over bloed en andere nare dingen

eerste hulp bij ongeluk, kinderen

Een ongelukje zit in een klein hoekje, dat blijkt altijd maar weer. Vorige week waren wij met de kinderen even een cadeautje voor een kinderfeestje halen. Bij het winkelcentrum is ook een leuke speeltuin en daar wilden ze natuurlijk even spelen, hartstikke leuk! Een van de meiden ging in de schommel zitten (zo'n grote nestschommel) en er werd enthousiast hoger en hoger geroepen... totdat het duwen even te hard ging (hallo schuldgevoel!) ze knalde met haar neus op de rand van de schommel en (sorry voor de beelddenkers) maar het bloed spoot in het rond...


Gelukkig had ik zakdoekjes bij mij... nu de kinderen ouder worden en we niet meer rond open te zeulen met luiertassen en flesjes, zijn er altijd een aantal dingen die ik wel bij mij heb (of in ieder geval in huis heb) Deze keer waren de zakdoekjes de redding, we konden het bloeden stoppen en inmiddels loopt ze met een mooie blauwe neus. Een "klein" ongelukje dus, waar je als ouder op voorbereid moet zijn, want kinderen maken nu eenmaal weleens flinke klappers! Deze spullen helpen je hierbij (let op; dit is mijn eigen ervaring)


Zakdoekjes


Die zijn dus altijd handig om in je tas, jaszak of broekzak te hebben. Als het niet voor een bloedneus is, dan wel voor vieze handen, snotneuzen of vogelpoep op je jas.... En ja, ik heb ook weleens schoenen helemaal ingepakt in zakdoekjes omdat ze onder de hondenpoep zaten en er niks was waarmee ik het schoon kon maken. Wat een feest... ;)


Pleisters


Pleisters zijn altijd handig. Van gewone exemplaren tot aan prinsessen pleisters en stoere figuren pleisters. Voor de wondjes op de knieën bij het vallen of het snijden aan een blad of tak in het bos. Een pleister helpt vaak om de pijn te verzachten, dus ik heb altijd een voorraadje.


Tekentang


We waren ooit eens op vakantie toen we bij 1 van de meiden (toen nog baby's) een teek ontdekten. We controleerden ze sowieso iedere dag, maar toch hadden we geen idee hoelang de teek er al zat en we weten allemaal; die moet eruit! Natuurlijk was het avond en was de plaatselijke huisartspraktijk dicht. Ook de receptie van het vakantiepark was allang niet meer bereikbaar. En we hadden geen tekentang, stom, stom, stom! Gelukkig konden we de plaatselijke huisarts wel bellen (het grote voordeel van een klein dorpje) maar was de beste man niet in de buurt. We werden doorverwezen naar het ziekenhuis op 45 minuten rijden en konden daar gelukkig terecht.


Het klinkt een beetje overdreven; met een teek naar de eerste hulp (want daar kwamen we terecht) Maar... ook de arts wilde geen risico lopen en vond dat het beestje eruit moest bij een nog kleine baby. We werden heel vriendelijk geholpen en de teek was zo verwijderd. Hoewel iedereen ontzettend vriendelijk was hebben we sindsdien altijd zelf een tekentang bij ons. Inmiddels zijn er al best wat teken mee verwijderd...


Pen tegen insectenbeten


Wij hebben altijd een hele fijne pen tegen insectenbeten, deze kan het gif eruit zuigen. Super belangrijk bij een wespensteek, maar ook handig bij een muggensteek, dan is de jeuk vrijwel meteen weg.


Ontsmettingsmiddel


Soms is het handig om een wondje even goed te ontsmetten. Vaak laten wij het weken in het water, maar heb je dat niet bij de hand, dan is een ontsmettingsmiddel onmisbaar.


Coldpack


Bij een flinke bult is het handig om te koelen. Thijs viel een keer midden in het bos van een boomstam af in het speelbos en gelukkig konden we bij het restaurant verderop even een coldpack lenen. Hij hield er een flink blauw oog aan over, maar gelukkig niets ernstigs, omdat het goed gekoeld was. Ik heb sindsdien altijd een coldpack in de vriezer liggen en die gaat ook mee op vakantie. Ook ideaal bij overbelasting van knie of enkel...


Thermometer


Vaak zie je direct aan je kind als hij of zij koorts heeft. Maar het is soms erg handig om te weten wat de temperatuur precies is (en daar vragen ze bij de dokter ook altijd naar) Een thermometer is dus onmisbaar, ook om de temperatuur door de dag heen bij te houden.


Neusspray


Wij gebruiken de neusspray niet alleen voor een verstopte neus. Onze huisarts gaf ooit de tip om de spray in de keel te spuiten als kinderen 's nachts enorm hoesten. (Natuurlijk niet te vaak doen, want het is een zoutoplossing) Het helpt bij ons altijd vrij goed... als de kinderen verkouden zijn en 's nachts een hoestbui krijgen waarbij een slok water niet helpt, dan helpt de neusspray eigenlijk altijd en kan iedereen rustig verder slapen.


Paracetamol


Ik heb altijd paracetamol in huis, ook al geef ik het niet bij ieder dingetje. Ik kijk altijd eerst even aan (ook bij mijzelf) met een middagje op de bank of een nachtje goed slapen zijn de meeste pijntjes wel weg... maar soms nemen we het natuurlijk wel. Bij griep, een flinke verkoudheid, oorpijn, buikgriep. Het kan net even verlichting geven en het is altijd zo fijn als je kind zich een stuk beter voelt na paracetamol. We hebben altijd allerlei soorten en maten in huis; gewone paracetamol voor volwassenen, met een smaakje voor de kinderen, een drankje en zetpillen.


Geen ORS maar AA drink


We kennen allemaal wel ORS, om bij buikgriep toch iets binnen te krijgen, maar dat smaakt echt niet lekker en probeer je kind dat dan maar eens te laten drinken. Een tip die ik ooit kreeg; geef je kind AA drink. Het smaakt mierzoet (zijn ze dol op) en is ideaal om de buikgriep te lijf te gaan. Kinderen drinken het vaak zo weg, dus laat de ORS staan en haal wat flesjes AA drink in huis voor de zekerheid.


Wij hebben dus best wat in huis als ik het zo lees. Naast deze standaard producten hebben we een kant en klare verbandset staan,(linkje is een affiliate link) ja, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je kunt je er best een beetje op voorbereiden. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: