Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De zorgverzekering, waar moet je op letten?!

De zorgverzekering, waar moet je op letten?!

Het is December, tijd om de zorgverzekering te vergelijken. Wil je overstappen, dan kun je dat voor 1 Januari doen, de premies zijn inmiddels allemaal bekend, dus vergelijken maar! Waar moet je nou eigenlijk op letten? En kun je her en der nog wat besparen?


Eigen risico;


Wij hebben al jaren een hoger eigen risico. Dit kun je doen als je gezondheid goed is en als je geen zorg nodig verwacht te hebben. Je weet natuurlijk nooit van tevoren of er iets gebeurt, dus het is belangrijk om het risico wat je kiest wel achter de hand te hebben voor het geval je het wel zelf moet betalen. In 2022 is het eigen risico € 385,-. Je kunt dit bedrag vrijwillig verhogen, tot € 885,- eigen risico. Je ontvangt dan korting op de te betalen premie.


Wij hebben al jaren het hoogste eigen risico. Vaak komen wij niet eens aan de € 385,- dus zo bespaar je gemakkelijk. Natuurlijk hebben wij het eigen risico wel achter de hand, mochten we dit wel nodig hebben. Maar ben je gezond en verwacht je geen hoge kosten, dan kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen.


Aanvullende verzekeringen;


Het is altijd verstandig om even te rekenen voordat je een aanvullende verzekering afsluit. Wij hebben bijvoorbeeld geen tandarts verzekering, je kunt bij de aanvullende verzekering maar tot een bepaald bedrag declareren en het is voor ons goedkoper om zelf de half jaarlijkse controle (en soms nog wat andere kosten) te betalen. Dat is goedkoper dan de aanvullende verzekering.


Maar... het kan ook wel interessant zijn. Afgelopen jaar had ik een aanvullende verzekering voor anticonceptie. Deze kosten zijn er eens per 5 jaar en de aanvullende verzekering was in totaal € 20,- goedkoper dan de kosten. Dus ik heb ervoor gekozen om mijzelf aanvullend te verzekeren en daarmee iets goedkoper uit te zijn. Voor komend jaar kan deze aanvullende verzekering er weer af.


Ik heb bijvoorbeeld ook altijd kosten voor mijn lenzen en de meiden moeten inmiddels eens per jaar/ anderhalf jaar een nieuwe bril. De aanvullende verzekering is hiervoor erg prijzig en daarom betalen wij dit zelf.


Reken dus alles even goed na en bedenk of je misschien goedkoper uit kunt zijn door je aanvullend te verzekeren of juist door dingen zelf te betalen.


Besparen op zorgkosten;


Het is altijd slim om even verder te kijken. Bij de aanvullende verzekeringen, maar ook bij bepaalde medische kosten. Sommige kleine ingrepen kun je bij de huisarts laten doen, dit valt onder de basisverzekering. Ga je naar een medisch specialist, dan betaal je je eigen risico. Vraag je huisarts om mee te denken als dat nodig is.


Daarnaast kun je ook besparen door je premie per jaar te betalen. Je betaald dan in 1 keer een groot bedrag, maar krijgt dan een korting. Vaak ligt dit rond de 2%-3%. Heb je het geld toch op je spaarrekening staan, dan kan het verstandig zijn om dit meteen te betalen, rente ontvang je toch niet.


Zorg voor jezelf;


Laten we niet vergeten om ook goed voor onszelf te zorgen. Natuurlijk kun je altijd ziek worden en medische kosten horen daarbij, maar probeer de kans zo klein mogelijk te maken... door te zorgen voor voldoende ontspanning in je leven, gezond eten zoals groenten en fruit en veel beweging. We denken hier niet meteen aan als je aan de zorgverzekering denkt, maar als je gezond leeft, dan is de kans dat je zorg nodig hebt een stuk kleiner.


Zorg er dus voor dat je even een avondje in je agenda reserveert en kijk de zorgverzekering eens helemaal na. Kijk naar de kosten, naar je wensen en pas aan of stap meteen over, dan is dat ook maar weer gedaan!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: