Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bespaar tip van de dag;

Stop met wasverzachter

wasverzachter niet nodig

Vandaag hebben we weer een leuke bespaar tip voor je! Deze keer gaan we het hebben over de was. Want we wassen met wasmiddel en gieten er vaak nog een scheut wasverzachter bij. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? En kun je zonder? (spoiler; Ja!) We leggen het graag uit;


Toen ik zelf ging wassen, kocht ik ook meteen wasverzachter. Om de was zachter te maken. De fabrikant heeft nog veel meer redenen op wasverzachter te gebruiken; Een lekker geurtje, Het zou de droogtijd van de was verkorter en het zorgt ervoor dat de was beter te strijken is (omdat de vezels gladder gemaakt zouden worden) Let op; Je moet dus nog steeds strijken, maar het gaat makkelijker...


Op een gegeven moment ben ik de was gewoon eens gaan doen zonder die wasverzachter... was het echt nodig? Nee dus. Inmiddels was ik al jaren zonder wasverzachter en is de was net zo schoon en ruikt de was naar wasmiddel (want daar zit ook altijd een lekker geurtje aan) Daarnaast droogt de was nog steeds goed en strijken moet ook af en toe, ik heb niet het idee dat dat moeilijker gaat zonder wasverzachter.


De kosten van "gewoon" wassen kunnen aardig oplopen. Denk alleen al aan de aanschaf van een goede wasmachine. Wij hebben zelf geen droger, maar als je die wel gebruikt, dan heb je ook de aanschafkosten en de kosten voor het onderhoud, Ook de kosten voor elektra kunnen flink oplopen, omdat een droger nu eenmaal veel verbruikt. Daarnaast de kosten voor wasmiddel... (goedkopere merken wassen net zo schoon als A-merken, maar toch worden de A-merken het meest verkocht) en dan nog je wasverzachter (waarbij ook A-merken erg populair zijn)


Er zitten aan wasverzachter ook best wat nadelen, nog een aantal goede redenen om het niet te gebruiken;


- In wasverzachter zit eigenlijk altijd parfum, dat kan huidirritatie veroorzaken (het is niet voor niets dat het afgeraden wordt om te gebruiken bij babykleertjes, maar zelf wil je dat waarschijnlijk ook niet hebben) En de wasverzachter spoelt natuurlijk voor een groot deel weg, niet erg duurzaam.

- Als je astma of eczeem hebt, dan kun je van wasverzachter extra last krijgen (denk maar eens aan iemand met een enorme parfum wolk die voor je op straat loopt)

- Wasverzachter is voor de wasmachine ook niet erg goed. Het kan ophopen en verstoppingen veroorzaken (omdat het vaak vettig is), daarnaast kan het onderdelen (zoals het rubber) aantasten.

- En wist je dat wasverzachter sommige stoffen minder brandwerend maakt? Het zorgt ervoor dat veel stoffen beter branden, dat wil je dus helemaal niet bij je beddengoed of kleding.


Maar wat bespaart dat nou?


Wasverzachter is niet heel erg duur. Je koopt al een fles tussen de € 3,- en € 4,-. Gemiddeld kun je daar zo'n 50 wassen mee doen. Dan koop je, als de wasmachine dagelijks aan staat, iets meer dan 7 flessen per jaar. Dat kost je € 28,- en dat is niet echt een hoog bedrag. Toch is dat na 10 jaar € 280,- En daar kun je vast leukere bestemmingen voor bedenken...


En vergeet niet dat je wasmachine sneller kapot kan gaan, dat hoeft niet, maar het kan wel door het gebruik van wasverzachter komen. Een nieuwe machine kun je zo duur maken als je zelf wilt. Je hebt wasmachine voor € 400,- en wasmachines voor € 1500,-. Laten we het gemiddelde nemen... € 800,- Als je daar 15 jaar mee doet, kost je dat € 53,33 per jaar. Gaat je wasmachine 2 jaar eerder kapot door de wasverzachter, dan kost je dat dus ruim € 106,-


Zomaar even wat rekensommetjes, die bij elkaar dan weer best wel optellen... dus; bespaar tip van vandaag; Gebruik geen wasverzachter meer... probeer het eens uit.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: