Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 redenen om goed overzicht te houden op je financiën

5 redenen om goed overzicht te houden op je financiën

Overzicht houden op je financiën is erg belangrijk. Het is de start als je wilt gaan besparen of wilt weten waar je nu echt je geld aan uitgeeft. Als je salaris iedere maand toch wel snel op is, dan is het de manier om erachter te komen waar je geld “weg lekt” Maar… er zijn nog veel meer goede redenen om goed overzicht te houden op je financiën. We delen er vandaag 5; 


1. Het geeft rust 


Weten dat je er financieel goed voorstaat is fijn en geeft rust. Nu wij binnenkort naar ons nieuwe huis verhuizen, komen er veel eenmalige kosten langs, maar krijgen we ook steeds meer inzicht in onze maandelijkse kosten… We hebben inmiddels contracten afgesloten voor internet, gas en elektra etc. En daarom weten we nu ook wat we daarvoor gaan betalen. Ongeveer 2 keer per jaar maken we een overzicht van al onze inkomsten en uitgaven en laatst zijn we daar weer even een uurtje voor gaan zitten. Nu we de kosten weten en ook weten dat we dat prima kunnen betalen, geeft het veel rust. Geen stress over geld, wel weten waar we aan toe zijn, fijn! 


2. Je kunt inspelen op eventuele problemen


Als je een goed inzicht hebt, dan kun je ook inspelen op eventuele problemen. Je weet wat je kunt besteden als je minder gaat verdienen, je kunt zo zien hoe je dat kunt oplossen. Ook kun je inspelen op stijgende kosten… zoals de boodschappen die steeds duurder worden. Hoeveel kun je daar extra aan uitgeven? En hoe ga je het redden als de gasprijzen de komende winter weer zullen stijgen… Check regelmatig je overzicht en blijf de problemen voor. 


3. Je kunt gemakkelijk besparen 


Als je alle kostenposten mooi op een rij hebt (je vaste en variabele lasten) dan kun je ook gemakkelijk zien waarop je zou kunnen besparen. En let op; dat is voor iedereen anders! Terwijl de een rustig €800,- aan boodschappen uitgeeft, doet de ander het met € 150,-. Iedere persoon en gezinssituatie is anders, dus bekijk waar jij op wilt besparen (en vergeet niet om onze bespaar artikelen daarbij te gebruiken en ga er gemakkelijk mee aan de slag.. ) Je kunt door het overzicht makkelijk schakelen en geld besparen om bijvoorbeeld een mooie vakantie of anders spaardoel sneller bij elkaar te sparen. 


4. Je kunt je persoonlijke buffer gemakkelijk vaststellen


Om financiële problemen te voorkomen wordt er vaak gerekend met een buffer van 6 maanden. Met deze buffer kun je dus 6 maanden je lasten betalen. Maar… hoe hoog die buffer moet zijn is ook weer voor iedereen anders. Het heeft te maken met hoeveel je uitgeeft, hoeveel er binnenkomt, of je een vaste baan hebt of als ondernemer werkt en hoeveel spaargeld of spaarpotjes je al hebt. Bekijk in je overzicht alle lasten en doe ze maal 6, zo weet je precies welke buffer je zou moeten hebben. (En heb je dit bedrag nog niet, dan heb je een doel om naartoe te werken) 


5. Een financieel overzicht motiveert en voorkomt problemen


Als je regelmatig een financieel overzicht maakt, dan zul je zien dat je je financiën goed op orde hebt. Door de jaren heen kun je zien dat je meer bent gaan verdienen en bijvoorbeeld dat je spaarpotjes lekker doorgroeien. Dat motiveert… je eigen successen zien helpt om trots te zijn op wat je al hebt bereikt. En met een financieel overzicht kun je inspelen op problemen, maar je kunt ze er ook gemakkelijk mee voorkomen. Omdat je weet dat sommige kosten pas aan het eind van het jaar langskomen of omdat je weet dat je sommige maanden nu eenmaal duurder uit bent dan andere maanden. Je betaalt je rekeningen op tijd (dat scheelt extra kosten) en je weet precies hoe het financieel reilt en zeilt, dat zou echt iedereen moeten weten. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: