Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 manieren om je vaste lasten te verlagen

5 manieren om je vaste lasten te verlagen

Wij delen veel bespaartips op de blog en we herhalen ze ook regelmatig. Want besparen kan altijd... of je nu "nieuw" bent en wilt besparen, of je je baan kwijt raakt en moet besparen... er zijn genoeg redenen om je lasten regelmatig na te kijken en aan te passen. Vandaag hebben we het over de vaste lasten.


Met lage vaste lasten heb je veel meer vrijheid. Je kunt minder werken of eerder stoppen met werken. Je hebt minder nodig om rond te komen en hebt daardoor meer over voor uitstapjes, vakanties of wat jij dan ook belangrijk vindt. Laten we maar snel beginnen om ze lekker naar beneden te krijgen;


- Verdeel je vaste lasten op


Schrijf eerst al je vaste lasten op. Maak een overzicht van alle kosten die "vast" staan en die je per maand betaald. Verdeel ze daarna op in 2 groepen. De eerste groep zijn de lasten die je moet betalen (denk aan huur/ hypotheek/ verzekeringen etc.) De tweede groep zijn de vaste lasten die je mag betalen, die zijn dus niet noodzakelijk. (Denk aan streaming diensten, tijdschrift abonnementen, Spotify etc.)


De eerste groep kun je af en toe eens bekijken. Je kunt kijken of je er iets aan kunt veranderen (Hypotheek extra aflossen of overstappen van verzekering) maar verder lopen die lasten vaak door. De tweede groep is belangrijk, want daar kun je in gaan besparen. Bekijk kritisch welke lasten erin staan en hoewel het vaak kleinere bedragen zijn... bereken ook eens hoeveel je er per jaar aan kwijt bent. Vindt je het dat waard? Dan hou je ze, zo niet.. meteen opzeggen.


- Bepaal samen welke lasten je aan gaat


Natuurlijk bepaal je samen voordat je een abonnement afsluit, maar waar ik hiermee meer op doel is het volgende; Bepaal samen met het gezin. Onze kinderen willen altijd het liefst alle streaming diensten. Want op Videoland kunnen ze Sing kijken (een film die ze fantastisch vinden) en bij Disney+ kijken ze weer iets anders. Spotify is leuk, want dan kunnen ze gemakkelijk muziek opzetten...


Wat wij nu altijd doen is een beetje rond hoppen tussen abonnementen. We wisselen dus af. Op dit moment hebben we Disney+ en als ze daar op uitgekeken zijn, dan sluiten we weer even Videoland af. Het lijkt misschien wat meer gedoe, maar het is altijd zo geregeld. We kunnen nu eenmaal niet alles maar afsluiten, ook al kost het maar € 8,99 per maand... keer 4 of 5 is dat een best bedrag iedere maand en dat willen we gewoon niet uitgeven.


- Verlaag je verbruik


Nu de elektra en gasrekening zo omhoog schieten is er zelfs vanuit de overheid een campagne gestart; douche 5 minuten en zet de verwarming op 19 graden... Het is natuurlijk ontzettend zuur dat de prijzen zo stijgen en als je maandbedrag van € 100,- naar € 300,- gaat is dat voor heel veel mensen gewoon niet op te vangen.


Zorg dus dat je je verbruik verlaagd, dan heb je de kans dat je maandbedrag niet zo heel erg omhoog gaat... als het kan betrek dan iedereen in het gezin erbij; inderdaad korter douchen, truien aan en pantoffels. Niet onnodig lichten aan en koken voor 2 dagen... het zijn allemaal kleine dingetjes, maar wel nodig om je vaste lasten betaalbaar te houden, helemaal als straks de winter er weer aankomt en we geen idee hebben hoe de prijzen dan zullen zijn.


- Verzekeringen checken


Verzekeringen moet je eigenlijk echt ieder jaar even checken... ben je er nog tevreden over? En hoeveel betaal je eigenlijk en waarvoor dan? Vaak kun je overstappen om te besparen of je eigen risico hoger zetten (als je geld achter de hand hebt) om een lagere maandpremie te krijgen. Bekijk ook of je misschien korting krijgt als je per kwartaal, half jaar of jaar betaald... allemaal mooi meegenomen.


Bedenk ook goed dat je je verzekeringen ook kunt gebruiken. Dit klinkt een beetje stom, maar wij hadden laatst lekkage in de keuken (van de afwasmachine) en het laminaat was daar kapot van gegaan. De vloer ligt er al bijna 12 jaar in, dus wij dacht dat daar niets meer aan te doen was. Familie raadde ons aan om het toch te melden bij de verzekering... en wat bleek? De vloer was inderdaad afgeschreven, maar we kregen wel een bedrag om zelf de vloer te vervangen (ze geven dan een uurloon voor de arbeid die je zelf doet) dat was dus toch een mooie meevaller. Denk dus niet te snel dat het geen zin heeft om dingen te melden, als je schade hebt, dan kan het zomaar zijn dat je wel nog iets krijgt.


- Sim only


Telefoons hebben we allemaal en veel mensen schaffen ieder jaar een nieuwe aan. Dat betekent dat het aanbod van refurbished toestellen ook steeds groter wordt. Door een toestel los aan te schaffen, kun je overstappen naar een Sim only abonnement. Je betaald een bedrag per maand en dat is een stuk lager dan een abonnement met toestel. Ik betaal op dit moment zo'n € 7,- voor mijn Sim Only abonnement. 

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: