Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 tips voor minder afval in huis

10 tips voor minder afval in huis

Per jaar gooien we per persoon rond de 490 kg. afval weg. Een aantal jaar geleden was dit 500 kg, dus er is al een vermindering gaande, maar... het blijft nog steeds ontzettend veel! Ongeveer 60% hiervan wordt gescheiden ingeleverd, de rest gaat in het restafval.


Met ons gezin van 5 personen hebben we 3 afvalbakken staan; 1 voor restafval en groenafval, 1 voor plastic en 1 voor papier. Bij ons zitten de afvalbakken bijna nooit vol, dus we zetten ze niet altijd aan de weg. Ook al betaal je niet per lediging in je eigen gemeente, dan is het alsnog verstandig om minder afval te produceren. Minder afval betekent minder vervuiling en uiteindelijk minder vuilniswagens op de weg, een win-win situatie, toch?!


Maar hoe zorg je nou voor minder afval? We geven je vandaag 10 tips;


1. Minder kopen 


Minder spullen kopen betekent meteen minder afval. De meeste spullen komen met heel wat verpakkingsmateriaal en hoe minder je koopt, hoe minder verpakkingsmateriaal je weg hoeft te gooien.


Daarnaast worden alle spullen uiteindelijk afval, dus minder kopen helpt ook om de grote afvalberg te verminderen.


2. Tweedehands kopen 


Bij tweedehands aankopen heb je meestal geen verpakkingsmateriaal. Koop je online en heb je daardoor bijvoorbeeld een verzenddoos in huis, dan kun je die gebruiken om zelf iets te versturen.


Daarnaast zorgt tweedehands kopen dat spullen meer gebruikt worden en er minder geproduceerd, vervoerd en verpakt hoeft te worden.


3. Alles opmaken 


Gebruik de spullen of de producten die je koopt ook echt. Maak restjes op met de lunch of op een restjes dag. Vries restjes in en maak de tube tandpasta helemaal leeg, dan hoef je dat minder vaak te kopen.


Door alles echt op te maken, gooi je veel minder weg.


4. Geef weg of verkoop


Geef je eigen spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven, ook dan hoeft er minder geproduceerd, vervoerd en verpakt te worden. Weggeven kan via de weggeefhoek of kringloopwinkel. En verkopen kan via Vinted of marktplaats. Door alleen spullen in huis te hebben die je gebruikt, heb je minder rommel en met de spullen die je weg kunt doen maak je iemand anders blij.


5. Probeer te repareren 


Veel spullen gaan tegenwoordig minder lang mee dan vroeger en vaak is het zelfs goedkoper om iets nieuws te kopen, dan om je spullen te repareren. Maar... geef het eens een kans. Wees zuinig op je spullen en repareer ze als dat kan. Even zoeken op internet naar tips kan helpen.


6. Minder wegwerp verpakkingen


Bij steeds meer winkels kun je verpakkingsvrij boodschappen doen, maar ook in de "gewone" supermarkt zijn er veel opties; Losse komkommers, paprika's of appels. En neem natuurlijk je eigen boodschappentas mee, dan hoef je die niet steeds te kopen.


7. Nee-Nee


Een nee-nee sticker op de brievenbus is een kleine moeite en het scheelt enorm veel oud papier. Folders zijn handig om aanbiedingen te checken, maar je ziet vaak ook weer dingen die je niet echt nodig had. Bekijk de folders die je echt wilt zien online en vraag een nee-nee sticker aan (dat kan vaak bij je gemeente)


8. Drink water


We hebben allemaal water uit de kraan en dat is ook nog eens van prima kwaliteit. Je hebt, als je voornamelijk water drinkt, geen pakken of flessen om te sjouwen en weg te gooien. Daarnaast is water gezond, dorstlessend en in Nederland altijd beschikbaar.


Drink frisdrank of een sapje als traktatie, niet iedere dag.


9. Minder printen


Wij hebben een printer in huis, maar gebruiken hem steeds minder. Veel dingen hoef je ook echt niet te printen, dus bedenk goed of je hem echt nodig hebt. Printen kan vaak in de bibliotheek, dus als je bijna niets print, kun je daar terecht.


Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je de meeste post online krijgt en (veilig) opslaat. Minder papier, minder mappen, minder afval.


10. Delen of lenen


Vaak heb je spullen in huis die je niet vaak gebruikt. Denk aan een gourmetstel, een boormachine of ladder. Ze zijn handig als je ze nodig hebt, maar je kunt ze vaak ook bij iemand lenen. (Of je kunt je eigen spullen uitlenen.) Zo hoef je geen spullen aan te schaffen, maar leen je ze en breng je ze daarna weer weg.



Met deze 10 tips weet ik zeker dat je afvalbakken een stuk minder vol zitten. Misschien betaal jij wel per keer dat de bak geleegd moet worden, dan bespaar je daar ook meteen op. Betaal je, net zoals wij, een vast bedrag? Ook dan is het een prima streven om wat minder weg te gooien, dan ben je meteen goed duurzaam bezig....

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: