Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 redenen om simpel te leven

10 redenen om simpel te leven

Een simpel leven. Steeds meer mensen zien er de voordelen van in.. uit de ratrace stappen van altijd maar groter en beter en meer, maar tevreden zijn met wat je hebt en ietsje minder mag ook wel. Ons leven is inmiddels aardig simpel, soms is het vrij chaotisch met toetsen die geleerd moeten worden, een opleiding en 2 keer verhuizen tussendoor, maar we zijn aardig op weg... en waarom? Vandaag vertel ik je graag 10 redenen om simpel te leven


1.Lagere vaste lasten


Simpel leven brengt je meteen lagere vaste lasten. Want je hoeft geen abonnement op Videoland én Netflix én Disney+. Je kiest er gewoon 1 tegelijk. Je hoeft geen televisie abonnement als je alles terug kunt kijken via internet. Je hoeft niet te betalen om je container te laten schoonmaken, want je hebt minder afval en als hij erg vies is, heb je genoeg tijd om dat zelf te doen.


Je energierekening is lager, want je doet eerst een trui aan, legt dekentjes op de bank en zweet je vervolgens een ongeluk bij anderen waar de verwarming wel op standje "tropen" staat omdat je echt zo gewend bent aan een graadje minder. Daarnaast kook je 1 keer, waarvan je 2 keer eet en verbruik je zo dus een stuk minder gas.


Ben je nog een stapje verder, dan kan de tweede auto wel de deur uit, want wellicht heb je die met een simpeler leven ook niet persé meer nodig... echt, je vaste lasten schieten naar beneden. Heel fijn nu het leven zo duur is geworden.


2. Je leeft gezonder


Meer tijd is ook meer tijd om rustiger aan te doen. Je kunt dus gemakkelijk wandelen en / of fietsen. De boodschappen wandelend doen of even op de fiets naar een afspraak.

Daarnaast eten wij, sinds we simpeler leven, een stuk gezonder. Makkelijke gerechten met veel groenten, minder chips/ snoep en ander snaaiwerk in huis, alleen als we er zin in hebben of er visite is, dus niet standaard en dat is voor je gezondheid ook een heel stuk beter.


Ik krijg overigens weleens de vraag wat we allemaal doen met alle lekkers van de recepten die we maken. Natuurlijk wordt er hier weleens iets opgegeten, maar gelukkig hebben we ook genoeg collega's, familie en buren om aan uit te delen!


3. Minder afval


Als je per lediging betaalt, dan merk je dit meteen in je portemonnee. Bij onze gemeente is dit niet het geval, maar we hebben wel beduidend minder afval dan anderen. Dat komt doordat we weinig verspillen. Restjes worden opgemaakt, we kopen een stuk minder dan anderen en kopen meer tweedehands (scheelt verpakkingen).


Daarnaast gooien we niet zomaar dingen weg. Als we iets niet meer gebruiken of kleding niet meer passen, dan is er altijd wel iemand die het kan gebruiken. We geven dingen weg, brengen bruikbare spullen naar de kringloop of verkopen duurdere items. Als je sowieso minder koopt, dan doe je ook minder weg, simpelweg omdat je minder spullen hebt, dat scheelt enorm.


4. Minder op te ruimen


Ik denk dat we het allemaal wel kennen; als er visite komt, dan wordt het hele huis ondersteboven gehaald om alles netjes te maken. Dat is hier inmiddels verleden tijd, want het is vaak sowieso wel netjes.


Toch maak ik altijd nog een rondje door het huis als we visite verwachten, omdat ik altijd de wc nog even schoon wil maken (ook al is hij altijd schoon), een gekke gewoonte zullen we maar zeggen...


5. Geen trends


Het scheelt zoveel tijd, geld en energie om niet mee te doen met trends. Kleding die je seizoen draagt en waarvan je over een jaar denkt; HOE heb ik dat kunnen dragen? Draag gewoon waar jij je lekker in voelt en schaf dingen aan om lang mee te gaan... Zo heb je altijd iets om aan te doen en sta je niet voor een volle kast met een rotgevoel omdat niks "leuk is" of "lekker zit".


Daarnaast merken wij dat je echt meer voor jezelf leeft. Het is niet belangrijk hoe anderen hun leven indelen, we doen vooral dingen waar wij gelukkig van worden. Dat betekent voor ons meer tijd om juist die dingen te doen... zoals lekker wandelen, ontbijten buiten de deur op een doodgewone woensdagochtend of een boek te lezen in onze hangstoel of in de zomer weer in onze hangmat met een mooie hangmatstandaard. Meer tijd en meer... rust (zie nummer 6!)


6. Meer rust


Rust! Hebben we daar allemaal niet wat meer van nodig? Als je middenin de ratrace zit of de tropenjaren met kleine kinderen, dan snak je naar een beetje rust! Simpel leven brengt je veel meer rust. Misschien kun je minder werken... dan heb je zeker meer rust. Je hebt minder financiële zorgen, want doordat je minder koopt heb je altijd wel een buffer achter de hand en minder social media betekent minder vergelijken met anderen (waardoor je je toch vaak minderwaardig voelt) en minder gedoe.


Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat 62% van de jongeren verslaafd is aan social media? Ze zitten uren te scrollen en te kijken naar video's van mensen die het allemaal "beter" doen of het beter hebben... jongeren kunnen nog niet altijd bedenken dat we op social media echt alleen maar het prachtige en mooie beeld zien..


Daarnaast voelt 30% van de jongeren zich onzeker, verdrietig of depressief na het gebruik van social media. Tijd dus om dit allemaal een flink stuk te minderen... niet alleen de jongeren, maar wij ook.


7. Het is genoeg


Hoewel we altijd horen dat het beter, mooier en meer kan... is het ook wel een keer genoeg. Gelukkig zijn met wat je hebt zorgt ervoor dat je niet veel nodig hebt. Je hebt meer aandacht voor elkaar, hebt meer tijd voor je gezin / familie of vrienden die echt belangrijk voor je zijn.


Gek genoeg zegt niemand op zijn sterfbed dat ze spijt hebben en meer hadden willen werken, een groter huis hadden willen kopen of nog meer spullen hadden willen hebben... nee, de meeste mensen hebben spijt van het feit dat ze zo weinig tijd hadden met diegenen die echt belangrijk zijn.


Leestip; Het boek van Bronnie Ware, Als ik het leven over mocht doen. (Affiliate link) Een boek van een verpleegkundige waarin ze 5 dingen beschrijft waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben...


En bedenk vooral dat er miljoenen mensen zijn die veel minder hebben dan wij allemaal, dus mag het ietsje minder? Vast wel!


8. Less is more


Eigenlijk geldt altijd hetzelfde; less is more. We zien het bij kleine kinderen, die net zo leuk knutselen met een lege wc-rol dan met een knutselpakket. We zien het bij katten, die liever spelen met de doos dan met het prachtige speelgoed dat er in zit. We zien het op televisie bij verwende kinderen, die alleen maar meer willen en nooit tevreden zijn. En we zien het bij ons zelf... de meeste mensen worden helemaal niet gelukkig van " de ratrace" en toch zitten we er bijna allemaal diep in.


Less is more, ook voor onszelf.


9. Minder boodschappen / minder shoppen


Simpel leven betekent voor velen dat er minder geshopt wordt. wordt je enorm blij van een dagje shoppen, doe het dan vooral. Maar je zult zien dat je goed nadenkt over de dingen die je aanschaft en niet zomaar alles meer meeneemt.


Het betekent ook minder boodschappen (minder chips, frisdrank, minder sjouwen...) En je bekijkt vooral of je dingen je geld waard vindt om aan uit te geven. Dustin zag laatst een trui, hij had er 1 nodig, maar deze was zo dun en slecht gemaakt en was toch € 69,99, Die is dus blijven hangen. Het gaat er niet om dat je het goedkoopste wilt hebben, maar als de kwaliteit slecht is, dan kun je beter verder zoeken naar iets beters.


We weten allemaal dat het leven duur is geworden. Je kunt erover klagen, maar het helpt niet. Wat wel helpt is vooral om je geld uit te geven aan dingen die je het wel waard vindt. Dus geen (of bijna geen) chips, wel; pistache noten. En niet aan een waardeloze dunne trui, maar wel aan een mooie trui die jaren meegaat.


10. Stap voor stap


Een simpeler leven begint vaak met een noodzaak. Wij moesten jaren geleden gaan besparen omdat er een werkgever failliet ging en daardoor kwamen we erachter dat we prima rond konden komen met een stuk minder. Je hoeft niet meteen te verhuizen naar een Tiny house zonder verwarming en alleen een kampvuur in je Tiny "tuin", maar het gaat stap voor stap.


Iedere keer zul je iets nieuw ontdekken. En simpel leven is ook voor iedereen anders. Je wensen en je leven veranderen ook. Met kleine kinderen is het leven weer anders dan met grotere kinderen, of zonder kinderen. Met een leuke baan zie je het misschien niet zitten om minder te werken en verveel je je dan alleen maar, maar hou je er wel weer van om minder te "moeten". Wij staan er ook anders in dan pakweg 10 jaar geleden. Zolang je je bedenkt dat alles stap voor stap gaat en er niets goed of fout is, is simpeler leven voor iedereen mogelijk.


Dit artikel kan gesponsorde of affiliate links bevatten.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: