Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wat zou je van Nederland kunnen missen als je in het buitenland woont? 

Gastblogger Maria woont in Mexico met haar gezin! Vandaag vertelt ze wat ze allemaal mist van en uit Nederland!

Volgens een onderzoek kwam naar buiten dat wat Nederlanders in het buitenland het meeste missen is haring! Nou, van ons gezin ben ik als Mexicaanse de enige die haring met ui lust, de rest vindt het niet te vreten! Als je voor een langere periode naar het buitenland gaat, denk je standaard dat je, behalve de familie en vrienden, alleen het eten gaat missen…maar het is veel meer wat je pas gaat waarderen als je Nederland verlaten hebt en in mijn geval, als je eerst als buitenlander aan Nederland moest wennen. 

Van een beetje regen gaan wij niet smelten 

Hoe Nederlanders omgaan met het weer vind ik heerlijk en mis ik best! Ik moest natuurlijk in het begin wel even wennen, dat kinderen, bijvoorbeeld, buiten bleven spelen als het ging regenen of als ze met koude temperaturen nog steeds achterop de fiets bij de moeder of vader moesten zitten. Wat onverantwoordelijk van de ouders, dacht ik als ik dat zag, het kind kan toch verkouden worden! Hier in Mexico lijkt het alsof je “ ren je rot” gaat spelen als je de eerste druppels voelt. De kinderen blijven ook in de klaslokalen als het 10 graden buiten is omdat het “te koud” is. Wout, mijn man, zei altijd dat hij de regen helemaal niet zou missen, maar nu, doordat wij soms twee weken achter elkaar hebben waar niet eens een klein wolkje te vinden is en het 42 graden kan worden, mist hij de regen en de grijze dagen weleens. 

De fietscultuur… Dat ik door weer en wind de fiets moest pakken als ik ergens heen wilde vond ik eerst verschrikkelijk. Maar nu, kennen de kinderen niets anders dan een fiets als vervoermiddel. Als ze naar school moesten, naar de supermarkt, naar de vrienden, overal heen met de fiets. Hier, zijn er niet eens fietspaden. Dus een lekkere en lange fietstocht in de mooie Nederlandse natuur missen wij allemaal enorm!

Lang zal ze leven 

De meeste Nederlanders zitten vast aan hun routines. Verjaardagen horen in een kringetje te zitten en de jarige moet heen en weer om drank aan te bieden samen met de bekende en geliefde stukjes kaas, gevulde eieren, saté prikkers met tomaat, mozzarella en basilicum blaadjes, gesneden worst en het schaaltje borrelnootjes. Mensen doen echt hun best om een leuke en georganiseerde (en misschien denk jij nu die dit leest, huh, echt niet) verjaardagsfeestje te geven. En dat je iedereen moet feliciteren is heel gek, maar toch, voel je je dan meer betrokken. En nee, vervelend of saai heb ik het nooit gevonden, ik vind het gewoon bijzonder maar vooral, heel gezellig! 

Die fijne en top organisatie geldt niet alleen met verjaardagen maar ook bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Een dergelijke bus heeft hier geen rooster en als die het wel heeft, wordt het niet gerespecteerd. Denk ook aan afspraken bij de huisarts, gemeentehuis, etc, bureaucratie heb je overal in de wereld maar na onze ervaringen in Nederland missen en beseffen wij wel eens hoe goed het daar allemaal geregeld is. 


Vrijheid en veiligheid 

Een belangrijke punt is de veiligheid. Tja, er gebeuren ook ongewenste situaties die een bepaalde stad of buurt “onveiliger” maken in Nederland. Maar het is ook veelal bekend dat sommige steden van veel landen in Latijns en Midden Amerika onveilig zijn. Hoe veiligheid hier voelt, is helemaal niet te vergelijken met hoe het in Nederland is. En de vrijheid dat de kinderen daar kunnen hebben, zou je het niet anders willen voor ze. 

“Liever gehaat door mijn eerlijkheid, dan geliefd door mijn leugens” 

De eerlijkheid en directheid van de Nederlanders wordt nu door ons gewaardeerd. Hier, vinden wij het lastig om direct te zijn. Het is heel normaal om “nee” te gebruiken wanneer je eigenlijk “ja” wilde zeggen of iets toch te gaan doen wat je helemaal niet wil omdat je een confrontatie niet aan wil gaan. En dat maakt het hier soms lastig, op het werk, met de vrienden en zelfs met de familie. 

Eten

De kinderen missen uiteraard de vrienden, de familie, de school, maar vooral, zeggen ze, het spelen op het schoolplein. En wat eten betreft: 

Pannenkoeken met een glaasje melk, roze koeken, ontbijtkoek, hagelslag, stroopwafels, kaas, brood van de bakker en een paar lekkere recepten van oma. 
Wat Wout mist is frikandel speciaal, kroketten, kaas en brood van de bakker. 
Wat ik mis is bijvoorbeeld de vleesvervangers! Ik vind het heel fijn hoe makkelijk het in Nederland is om vegetarische, veganistische en biologische producten te vinden is. Hier kun je dat allemaal niet zomaar in de supermarkt vinden. Wel als je naar een andere stad rijdt, 2 uur van jouw huis vandaan en moet je naar een speciale winkel gaat. Dus een stuk rode biet of champignon hamburger mis ik wel. Een andere is kaas natuurlijk! Wat dat betreft ben ik ook zeker een “kaaskop”. En dan ook een beschuit met muisjes, er hoefde geen baby geboren te zijn, wij hadden regelmatig muisjes in onze kast. 

En wat je niet zou verwachten:


De Hema… you know what I mean. 

De snelheid en bertrouwbaarheid van 
bol.com.
Tweedehandse spullen! Via marktplaats of via een kringloop. Mexico is veel beïnvloed door de Verenigde Staten en mensen hebben een materialistische mentaliteit, althans, bovenste helft van het land. Natuurlijk niet generaliseren maar je zult het wel veel tegen komen. 

De vaatwasser! Die mis ik elke dag ongeveer 4 keer per dag.

De wc’s die er altijd zo vrolijk uit zien, waar je foto’s kunt kijken, of tegeltjes kan lezen met spreuken als “ wat hou ik toch van mijn wc, samen zoveel shit meegemaakt” , “ zoals het potje thuis poept, poept het nergens” en de kalenders! Wat de bedoeling van een kalender in de wc is… is mij een raadsel. Echt Hollands! 


Ondanks koffie drinken met een vriendin, een wijntje bij de buren, de school, het werk, de collega’s, de sneeuw, de familie en alle andere al genoemde punten, die heimwee kunnen veroorzaken, genieten wij van alles wat dit prachtige land te bieden heeft. Wij leren dagelijks van alles wat “anders” is en dat is toch geweldig! Als wij weer in Nederland zijn gaan wij zeker aan het leven in het buitenland, mijn moederland, terugdenken.

Iets wat wij al geleerd hebben is… geniet van wat je hebt, waar je bent en van alle mensen die je om je heen hebt, vroeg of laat ga je dat ook missen. 



Maria 



Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: