Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!

Voorbereiden op een recessie? Dit kun je doen!

Nu de inflatie al maanden erg hoog is, kan het zomaar gebeuren dat we weer in een recessie terecht komen. Veel economen waarschuwen ervoor. Anderen denken dat de kans vrij klein is... Het valt natuurlijk ook niet helemaal te voorspellen, maar het feit dat veel producten duurder zijn en mensen minder goed rondkomen, kan betekenen dat veel mensen de hand op de knip gaan houden en de economie vastloopt. We weten het niet zeker, maar wat kun je het beste doen om je voor te bereiden? We leggen vandaag een aantal stappen uit.


Wat is een recessie?


Om te beginnen; wat is een recessie nu precies? Recessie betekent letterlijk terugval en dat betekent dat de economische groei daalt, na ongeveer 2 kwartalen van achteruitgang wordt gesproken van een recessie.


Een recessie volgt vaak als de inflatie hoog is en mensen daardoor al minder uit gaan geven. Maar momenteel is het heel onzeker. Als de oorlog in Oekraïne snel stopt, dan zullen de prijzen nog hoog blijven, maar kan het uiteindelijk meevallen. Als dit langer en langer duurt en mensen steeds minder besteden, dan gaan bedrijven ook minder produceren en dat heeft dan weer invloed op de werkgelegenheid. Op dit moment zijn er heel veel vacatures beschikbaar, maar dat kan zomaar weer veranderen.


We moeten dus gewoon afwachten, maar gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om je voor te bereiden;


1.Voorbereiden op baanverlies


Het grootste risico in een recessie is dat er bedrijven failliet gaan. En dat betekent dat je zomaar je baan kunt verliezen, ook als je een vast contract hebt. Het is dan vaak ook moeilijk om een nieuwe baan te vinden, dus het is belangrijk om je daar (financieel) op voor te bereiden. Zorg altijd voor een goede buffer, waarmee je ongeveer 6 maanden en lasten kunt betalen, dan kun je even vooruit.


2. Leven met minder


Tja, als we allemaal minder uitgeven, dan komen we juist in die recessie. Maar toch is het verstandig om even een stapje terug te doen, uiteindelijk gaat het om je eigen portemonnee en niet die van de rest. Dus even pas op de plaats is helemaal geen verkeerd idee. Met een mooie spaarrekening kun je het nu eenmaal een stuk langer uitzingen... ook als je je baan verliest of de huizenmarkt instort.


- Koop wat je nodig hebt, bespaar waarop je kunt besparen.

- Spaar iedere maand automatisch en zet dit bedrag tijdelijk hoger. Wat niet op je gewone rekening staat, geef je minder makkelijk uit.

- Verkoop de spullen die je niet meer gebruikt, dat extraatje kun je nu vast ook goed gebruiken.

- Begin een (tijdelijke) side hustle. Dit kan naast je baan, kies iets wat je leuk vindt en waar je ook nog iets extra's mee kunt verdienen.

- Minimaliseer je uitgaven en je woning. En ervaar de fantastische voordelen van minimalisme.

- Geef jezelf bedenktijd als je iets wilt kopen. Wacht 2 weken voordat je de aankoop doet, waarschijnlijk ben je het dan alweer vergeten.

- Bespaar op de boodschappen, maak de restjes op.

- Laat de auto staan en ga meer op de fiets.

- Vraag om een loonsverhoging. Kom met goede argumenten, je kunt het nu goed gebruiken.


3. Maak er iets moois van


Besparen... geen geld uitgeven, blegh! Dat is toch hartstikke saai? Ik hoor vaker dat besparen niet ieders hobby is! Maar wat heel belangrijk is om te onthouden; Door corona hebben we inmiddels wel geleerd dat de wereld zomaar helemaal anders kan zijn. Dat bedrijven sluiten en banen verdwijnen. Dat er veel ontslagen vallen terwijl er een week eerder nog geen wolkje aan de lucht was.


Het is pas saai (of beter gezegd heel erg vervelend) als je zoiets overkomt en je hebt niets achter de hand. Je komt dan van de een op de andere dag in de problemen. Iedere maand alles opmaken en leven alsof er geen morgen is, klinkt geweldig, maar is dat het ook als de wereld opeens verandert? Zorg dat je voorbereid bent op tegenslagen, want die komen altijd... of dat nou in de vorm van een recessie is of niet...

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: