Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 super tips om meteen minder plastic te gebruiken

10 super tips om meteen minder plastic te gebruiken

In onze gemeente hebben alle huishoudens een aparte container voor plastic afval. Een aantal jaar geleden kregen we die nieuwe bak en niemand het echt zin in nog zo'n container in de tuin... maar het viel ons op hoe snel zo'n container eigenlijk vol zit!


Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is onze plastic container nog zelden vol. Hij wordt eens in de 2 weken geleegd, maar wij zetten hem meestal eens per maand aan de weg. Door minder plastic te gebruiken zijn we meteen duurzaam bezig. En dat hoeft niet perfect, maar minder plastic is wel prettig. Soms is het even plannen, maar met veel dingen is het helemaal niet zo moeilijk, vandaag delen we 10 super tips om meteen minder plastic te gebruiken;


1.Neem je eigen tas mee


Voor de supermarkt hebben we altijd onze eigen boodschappen tassen, die gebruiken we keer op keer. Maar ook in de "gewone" winkels kopen we echt alleen bij uitzondering een tasje, ik heb er altijd wel 1 bij mij. Laatst liep ik mijn dagelijkse rondje en kwam eigenlijk bij toeval vlak langs de supermarkt. Ik had nog wat boodschappen nodig, maar ik had geen tas mee, niet zo handig dus! Ik besloot om toch naar huis te lopen en later nog een keer apart naar de supermarkt te gaan. Soms is het niet zo handig, maar zo was het prima opgelost. Zorg dus dat je altijd een eigen tas bij je hebt, dat scheelt een aankoop voor een plastic tasje en tasjes in de kast die je daarna toch niet meer gebruikt.


2. Schoonmaak doekjes


Ik kocht eigenlijk altijd van die handige vochtige schoonmaak doekjes. Die kun je snel even pakken, je hoeft geen emmer sop te maken en alles is zo weer schoon. Totdat ik op de verpakking zag staan dat ze plastic bevatten, niet zo duurzaam dus. Ik heb nu altijd een spuitflacon met allesreiniger en water staan. Die is net zo makkelijk en hoewel de flacon ook van plastic is, kan hij keer op keer weer gebruikt worden. Een stuk beter dan die doekjes die je weggooit en steeds opnieuw moet kopen.


De herbruikbare schoonmaak doekjes gaan hier ook zo mee in de was en worden ook weer gebruikt.


3. Hervulbare fles


Drinken meenemen voor onderweg is, vooral in de zomer, verstandig. Er is bij ons altijd wel iemand die dorst krijgt. We hebben inmiddels een aantal doppers en die gaan altijd mee, ze worden ook gebruikt voor school. Dus geen drinkpakjes, per stuk verpakte koeken en dat soort dingen. Gewoon een dopper met een trommeltje.


Ook bij dagjes weg gebruiken we de doppers en nemen we eten mee in bakjes. Natuurlijk wordt er ook weleens iets gekocht, maar zo zijn we voorbereid op de eerste honger en dorst.


4. Tweedehands


Door tweedehands te kopen, heb je veel minder plastic afval. Kijk maar eens hoeveel verpakkingsmateriaal er vaak om speelgoed en kleding heen zit. Door ze tweedehands aan te schaffen heb je het plastic afval niet en kunnen er uiteindelijk minder producten geproduceerd worden, dat is lekker duurzaam. Daarnaast is tweedehands goedkoper en bijna altijd net zo goed, dus ook nog eens fijn voor je portemonnee!


5. Drink uit de kraan


Water drinken is gezond, lekker en verfrissend. Daarnaast zijn we hier in Nederland hartstikke rijk met kraanwater van goede kwaliteit, maak daar dus gebruik van. Het scheelt flessen of pakken drinken en wellicht ook nog wat kilo's als je altijd wel suiker rijke dranken dronk.

water drinken uit de kraan is duurzaam

6. Vervang verzorgingsproducten


Er komen steeds meer plastic vrije verzorgingsproducten op de markt. Van zonnebrand tot shampoo. En zelfs de Action verkoopt tegenwoordig bamboe tandenborstels en herbruikbare wattenschijfjes.


Door een aantal verzorgingsproducten te vervangen voor de plastic vrije variant voorkom je heel erg veel plastic afval.


7. Maak je eigen schoonmaakmiddel


Wist je dat je met een aantal basisproducten zoals groene zeep, baking soda en schoonmaakazijn heel gemakkelijk allerlei schoonmaakmiddel kunt maken? Voor allesreiniger mix je azijn of groene zeep met water (en voeg je naar keuze nog wat etherische olie toe, dat hoeft overigens niet) en klaar!


Je kunt zo heel gemakkelijk steeds dezelfde spuitflacon gebruiken en hoeft dus geen schoonmaakmiddelen meer te kopen. Die zijn vaak minder goed voor het milieu en de plastic flessen gebruik je dan ook niet.


8. Gooi niet weg


Ben je lekker aan het opruimen en aan het minimaliseren? Dan vertrekken er vast veel spullen uit je huis. Maar wacht even voordat je ze weggooit! Je kunt er vaak nog iemand anders blij mee maken...

Geef je spullen weg, breng ze naar de kringloop en maak er iemand blij mee. Dat scheelt veel afval. Zelfs dingen waarvan je niet verwacht dat iemand ze wilt hebben, kun je vaak gewoon kwijt.


Zo kwam er laatst iemand onze oude eetkamerstoelen ophalen. Ze waren beschadigd, maar dat was geen probleem. De man ging ze een beetje opknappen en daarna zouden ze in de garage gezet worden voor zijn pubers die daar met hun vrienden altijd zaten... een beschadiging was dus niet erg en hij was er nog heel blij mee.


9. Boodschappen zonder plastic


In de supermarkten zitten veel producten in plastic. Maar je kunt altijd kijken wat je mee kunt nemen zonder plastic. Losse appels of broodjes. In alle supermarkten kun je tegenwoordig ook herbruikbare zakjes kopen, daar kun je alles mooi in meenemen.


Kijk ook bij andere boodschappen wat er mogelijk is; pasta in karton ipv een plastic zak en ook wasmiddel kun je in een kartonnen doos kopen. Daarnaast kun je vaak in kleinere supermarkten en bij de boer zelf veel dingen zonder verpakking kopen, zonder plastic en super vers!


10. Minder gebruiken


Minder afval kun je gemakkelijk realiseren door "gewoon" minder te gebruiken. Minder shampoo, minder koekjes. Bekijk bij al je boodschappen eens of het minder kan. In het weekend een zak chips, heerlijk! Maar is die tweede zak dan echt nodig? En frisdrank juist ook alleen in het weekend. Het zijn vaak kleine aanpassingen die er meteen voor zorgen dat je veel minder gebruikt, dat scheelt ook weer boodschappen doen...


Met deze 10 tips kun je dus gemakkelijk aan de slag om minder plastic afval te creëren. Kies er een aantal uit en probeer het eens uit, dan hoeft de container bij jullie ook minder aan de weg...

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: