Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wanneer ga je met pensioen?

Wanneer ga je met pensioen?
Met pensioen gaan. Voor de een klinkt het heerlijk (nooit meer werken!) en de ander moet er niet aan denken (alleen achter de geraniums) Laatst was ik doelloos aan het scrollen op social media (en dat kost altijd meer tijd dan gedacht..) ik kwam een artikel tegen over FIRE (Financial independent retire early) Een beweging die ook in Nederland steeds bekender wordt. Mensen die leven volgens het FIRE principe vergaren zoveel mogelijk vermogen om dat te gaan beleggen. Als ze uiteindelijk net zoveel uit hun beleggingen kunnen halen dan wat ze per jaar verdienen, dan kun je met pensioen. Het Nederlandse plaatje is overigens iets anders dan het Amerikaanse plaatje, want in Nederland hebben we natuurlijk ook de AOW. 

In het artikel wat ik las vertelde een man over zijn beleggingen, hij was 30 en net met pensioen... jonger dan ik! Ik vind dit soort verhalen altijd interessant, maar ook lastig. De meeste mensen werken een aantal jaar keihard om dan met pensioen te kunnen. De meeste van hen gaan overigens uiteindelijk wel "iets" doen zoals vrijwilligerswerk of toch een paar dagen werken, omdat je uiteraard niet vanaf je 30e op de bank kunt hangen, daar wordt niemand vrolijk van. Wat nou als je de 30 niet eens haalt? Dan werk je kei en keihard voor een pensioen wat je nooit haalt, daarom vind ik het persoonlijk prettig om ook "gewoon" te leven. 

Toen ik even verder scrolde kwam ik een video tegen van een man van 96. De camera's van het nieuwsprogramma volgden hem die dag, want hij werkte nog steeds een dag in de week op een middelbare school als conciërge. Wanneer gaat u met pensioen werd er gevraagd... de man antwoordde ontkennend; nooit... ik ga hiermee door totdat het echt niet meer gaat, ik geniet er veel te veel van! 

Het was stom toeval dat deze 2 totaal verschillende verhalen zo vlak achter elkaar op mijn tijdlijn voorbij kwamen, maar beiden verhalen zette mij aan het denken. Wanneer wil ik eigenlijk met pensioen? 

Pensioenoverzicht;

Om alles overzichtelijk te houden, heeft de overheid sinds een aantal jaar een overzicht voor je pensioen. Op Mijn pensioenoverzicht kun je bekijken wat voor pensioen je hebt opgebouwd en wat je, inclusief AOW maandelijks krijgt als je 67 jaar bent (met een kleine disclaimer dat de pensioenleeftijd nog anders kan worden.)

Ik heb zelf natuurlijk ook even gekeken en ik heb weinig opgebouwd. Ik heb best wat jaren in loondienst gewerkt, maar inmiddels werk ik alweer bijna 11 jaar als ondernemer. Ik bouw dus niets op via een werkgever. Ik roep ook altijd; ons huis is mijn pensioen.... onze hypotheek is afgelost als ik 53 jaar ben, daarnaast worden de woningen tot nu toe alleen maar meer waard, dus dat is voor nu een prima pensioenpotje. 

Wanneer ga je dan met pensioen? 

Mocht er niets veranderen aan de pensioenleeftijd, dan kan ik met 67 jaar met pensioen. Geheid wordt die pensioenleeftijd nog wel wat hoger, dus daar ga ik maar van uit. 

Wij zouden beiden graag willen blijven werken tot het niet meer hoeft of kan. Als we genoeg vermogen hebben of het werken wordt te zwaar, dan wil ik de mogelijkheid hebben om te stoppen. Dat kan met 60 jaar zijn of misschien werken we ook wel door tot de 96, wie zal het zeggen? 

Alles voor later;

Wist je dat 1 op de 3 mensen hun pensioenleeftijd niet halen? Dat is best een bittere pil, helemaal als je al jaren keihard werkt en dan niet van een welverdiend pensioen kan genieten. Daarom is het volgens mij ook belangrijk om nu van het leven te genieten. Werken en genieten afwisselen en zoveel mogelijk leuke dingen doen. Morgen kan alles anders zijn. 

Wanneer wil jij met pensioen? Heb je daar een specifiek plan voor? Praat mee via Facebook
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: