Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Stop met vergelijken en bespaar heel veel geld...

want het gras is niet groener bij de buren...

Stop met vergelijken en bespaar heel veel geld... want het gras is niet groener bij de buren...

Jezelf vergelijken met anderen... het is doodvermoeiend en toch doen we dat iedere dag opnieuw. Op het ene moment ben je meer dan tevreden met je eigen leven en op het andere moment zie je de buurvrouw met een nieuwe auto en ziet die van jou er toch een beetje "oud en versleten" uit.


Het gras lijkt altijd groener bij de buren (of sowieso bij anderen) want ze gaan meer op vakantie, gaan verder weg op vakantie, hebben een nieuwere auto, een mooiere garderobe, zijn slanker en beter en zijn gelukkiger... maar is dat eigenlijk wel zo? We kennen allemaal wel een droomkoppel, dat zielsgelukkig leek... totdat de scheiding werd aangekondigd. En zo weten we meteen dat het gras niet altijd groener is, ook al lijkt dat misschien wel zo. Waarom blijven we dan vergelijken en hoe kun je daarmee stoppen??


Waarom vergelijken we onszelf met anderen?


Het is heel vervelend, maar vergelijken gaat eigenlijk vanzelf. Social media helpt daaraan mee... we zien de gelukkige momenten, het perfecte gezin en het prachtige huwelijk. Daardoor voelen we onszelf minder, want hier thuis is er weleens ruzie en in dat gezin niet, toch?!


Het heeft veel met zelfvertrouwen te maken. Als je tevreden bent met wie je bent, hoe je eruit ziet, wat je hebt en wat je koopt (of juist niet) dan blijf je vergelijken, maar doet het je veel minder. Door tevreden te zijn met jezelf kun je gelukkiger zijn.


Waarom laten we het perfecte leven zien?


Je vraagt je waarschijnlijk af waarom we dan allemaal het perfecte leven laten zien... helemaal op social media vertellen we natuurlijk niet over ruzies, vervelende ongemakken en huwelijken die op springen staan. Omdat we nu eenmaal het liefste de leuke dingen delen. Maar door die onder elkaar te zetten, lijken we allemaal perfect. Voor de een is dat een perfect gezin, voor de ander de perfecte relatie.


Gek genoeg weten we allemaal dat perfect niet bestaat, maar het ziet er zo mooi uit! Ook bij "het perfecte" gezin vliegen de kinderen elkaar weleens in de haren en in die "perfecte relatie" is ook ruzie. Al die mensen die 6 keer per jaar op vakantie gaan... sparen misschien helemaal niks of hebben een familielid die meebetaald. Je weet gewoon niet wat er achter gesloten deuren allemaal speelt en gebeurt en daarom lijken veel mensen een perfect leven te hebben....


Waar doen ze het van?


Het is daarom ook niet zo gek, dat er heel wat gespeculeerd wordt over het doen en laten van anderen. Het televisie programma "Waar doen ze het van" geeft en mooi kijkje in de portemonnee van verschillende mensen en ook daar zien we dat er keuzes gemaakt moeten worden.


Dus we speculeren graag over de buren en hun nieuwe auto of die collega die altijd de nieuwste gadgets heeft, maar iedereen moet keuzes maken. Misschien is er geen spaargeld, is er een lage hypotheek of geeft iemand veel uit aan gadgets, maar gaat nooit uit eten... Daarom kun je eigenlijk helemaal niet vergelijken met anderen.


Hoe stop je met vergelijken?


Stoppen met vergelijken is moeilijk, want het gaat vanzelf. Maar je kunt wel meer tevreden zijn met wat je hebt. Kijk naar de dingen die je bereikt hebt. Kijk naar hoeveel geld je hebt gespaard. Kijk naar de vrijheid die je hebt of kijk naar hoe gelukkig je bent. Ben je gezond, gelukkig en blij met je leven? Dan ben je al een heel eind.


- Schrijf iedere dag een aantal dingen op waar je gelukkig mee bent. Door het op te schrijven, wordt het nog tastbaarder.

- Denk eens terug naar waar je vandaan komt. Moest je eerder fulltime werken en kun je nu minder werken doordat je minder uitgaven hebt? Top!

- Bedenk dat zelfs miljonairs keuzes maken (en zelfs vaak leven alsof ze helemaal geen miljonair zijn) Je kunt niet alles hebben en je wordt er ook zeker niet gelukkiger van.

- Bedenk wat je voor sommige dingen zou moeten veranderen... ook jij kan 6 keer per jaar op vakantie, maar dan moet je misschien wel 50 uur in de week werken... is dat het waard? Vaak valt dat wel tegen.


Door je goed te beseffen wat je hebt, zorg je ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt en blij bent met het leven. Misschien verdien je niet veel, maar ben je wel veel thuis. Laat de buurvrouw met de nieuwe auto lekker voor wat het is, want je eigen roestbak brengt je veilig van A naar B en daar gaat het om.


Door tevreden te zijn met wat je hebt, kun je veel geld besparen. Je hoeft geen verklaring af te leggen of iedereen te laten zien hoeveel dure spullen je hebt. Leef je eigen leven, bespaar veel geld en wees gelukkig.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: