Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Ons bezoek aan het Zuiderzeemuseum

 Gastblogger Maria is weer terug in Nederland! Samen met haar gezin ging ze een dagje naar het Zuiderzeemuseum, vandaag vertelt ze jullie hoe haar dag is geweest, lees je mee?! 

Ons bezoek naar Het Zuiderzeemuseum  

Na een lange tijd in het buitenland waren wij aan iets “typisch Nederlands” toe. En daarom konden wij de kans om naar Het Zuiderzeemuseum te gaan niet aan de kant zetten. Wij gingen op de website kijken samen met de kinderen en ze vonden het gelijk een super leuk idee! Ik wilde mijn verwachtingen niet te hoog stellen maar wij waren er gelijk over uit dat wij heel graag daarheen wilden gaan.


Wat is het Zuiderzeemuseum?

Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in Enkhuizen waar de cultuur en de maritieme geschiedenis de Zuiderzee ( wat nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee is) in beeld gebracht worden. Het is sinds 1983 uitgebreid met een buitenmuseum waar huizen, gebouwen, winkeltjes, dus hele buurten van rond de Zuiderzee worden gedemonstreerd.
Ons bezoek aan het zuiderzeemuseum

Veerboot



Na 1uur en 40min rijden waren wij aangekomen. Vanaf de parkeerplaats was te merken dat alles heel goed georganiseerd was. Alle informatie werd heel duidelijk aangegeven, vanaf de maatregelen omtrent corona tot verdere informatie van het museum. Je krijgt een plattegrond en de kinderen krijgen een boekje met een potlood waarmee ze opdrachtjes kunnen maken en leuke dingen kunnen lezen. 

Je hebt in het Zuiderzeemuseum een buiten en een binnengedeelte. Vanaf het entree naar het buitenmuseum word je met een veerboot gebracht. Onderweg zie je alle soorten boten en schepen aan het varen, van klein tot groot, nieuw tot oud. Het ritje met de boot duurt ongeveer 10 min.en vertrekt elke 20 minuten, heen en terug.


Buitenmuseum


In het buitenmuseum was heel veel te beleven. Er is een water gedeelte waar je bijvoorbeeld in een bootje kan roeien en andere water activiteiten kan doen. Om door de huisjes en de winkeltjes te wandelen is een hele belevenis. Je kunt bijvoorbeeld een oude Apotheek, snoepwinkel, stoomwasserij en een kapper bezoeken en zien hoe het vroeger was en er aan toe ging. Er is een grote schilders museum, kinderatelier voor jongere kinderen, versier je eigen klomp, oud Hollandse spelletjes en verkleedkist waar de kinderen oude Nederlandse kleding aan kunnen trekken, ze mogen zelfs een halve uur daarmee rond lopen en zo kun je mooie foto’s maken in een boerderij of op een brug voor de kerk. 


Met behulp van gereedschappen hebben de kinderen ook een klomp in een boot getoverd terwijl wij van de beste frites met mayonaise hebben genoten! Ook als je geen grote fan van friet bent, zou ik je aanraden om bij het “Friet & Ijs” tentje een bakje friet met mayo te bestellen. 



Je kunt bij het “Café Hinderloopen” een lekkere koffie met gebak halen en grote karpers spotten in het water ernaast. Je hebt ook het “Restaurant Amsterdamse huis”. Het restaurant is heel groot en hebben ze verschillende soort eten, broodjes, smoothies en zelfs ook kleine flesjes wijn of bier voor de liefhebber uit de regio rondom het IJsselmeer. Wij hadden onze lunchpakketten van tevoren besteld via de website wat heel handig was om tijd te besparen op de dag van onze bezoek. Wij waren verbaasd over hoe compleet de pakketten waren. Wij hadden 3 vegetarische en 1 kind lunchpakket besteld. Je krijgt zelfs een stuk fruit en drinken erin.

Klompboot maken zuiderzeemuseum
Buitenmuseum zuiderzeemuseum

Binnenmuseum


Omdat het prachtig weer was hebben wij het binnen museum voor als laatst gelaten. In het binnenmuseum kun je verschillende tentoonstellingen bekijken. Je krijgt eerst een QR code waarmee je extra informatie kunt luisteren of zien in alle exposities. De eerste wat wij te zien kregen was een grote scheepshal, het was groot en indrukwekkend. Je kunt een filmpje bekijken/luisteren terwijl je de oude schepen kan bewonderen. 


Het hele binnenmuseum is een tentoonstelling vol verhalen, het voelt alsof je aan zee op reis gaat langs bekende en niet of minder bekende iconen. Je kunt ook een expositie met oude kleding bekijken, hoe de mensen toen woonden, de bewoners, hun rituelen, hoe ze de dagen door kwamen. Het is ook heel interactief en dat maakt het ook leuk voor de jongere kinderen. Onze kinderen van 11 en 9 hebben het ook binnen erg naar hun zin gehad.



Na een leuke, leerzame en geslaagde dag vol avonturen was het aan het einde van de middag tijd om te vertrekken. Het was boven onze verwachtingen en zouden ongetwijfeld terug willen komen. Toen wij in de auto stapten en wegreden begon het hard te regenen. Perfect!

binnenmuseum zuiderzeemuseum

Handige informatie over het Museum


www.zuiderzeemuseum.nl


Buitenmuseum
T/m zondag 24 oktober 2021 is het buitenmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur 


Binnenmuseum
Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Eerste Kerstdag is het museum gesloten. Op dit moment zijn de tentoonstellingen 
Must See en Zee vol verhalen te bezoeken.


Tarieven: 


Volwassenen: € 18

Kind 4 t/m 12: €12

Kind 0 t/m 3: gratis 

Familiekaart (2 volw. 2 kinderen t/m 12): €48

CJP/ Studenten pas: €12

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: