Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Hoeveel kost een studie? En hoe spaar je dat bij elkaar?

Hoeveel kost een studie? En hoe spaar je dat bij elkaar?

Kinderen kosten geld, dat weet je als je ze krijgt. Het begint met kleine uitgaven zoals de luiers en kinderwagen. Daarna komt vaak de kinderopvang en BSO, zwemles en sport. Op de middelbare school gaan de uitgaven nog meer omhoog; een goede fiets, een laptop en daarna komt de vervolgopleiding of de studie. MBO, HBO, naar de universiteit, er zitten wat verschillen in. Je bent als ouder niet verplicht om je kind financieel te ondersteunen, maar het is natuurlijk wel fijn als dat kan! Hoeveel moet je dan precies sparen? En hoe? Vandaag geven we alle informatie en handige tips....


Hoeveel kost een studie;


De studiekosten verschillen per studie. Zo betaal je voor het MBO gemiddeld € 4000,- collegegeld voor de hele opleiding, voor het HBO en de universiteit is dat gemiddeld € 8000,- over 4 jaar.


Daar komt nog een bedrag voor de boeken bij. Voor het MBO gemiddeld € 2000,- en voor het HBO en de universiteit ongeveer € 2700,-


Dat betekent dat je voor een studie gemiddeld tussen de € 6000,- en ruim € 10.000 kwijt bent. Dan heeft je kind nog geen uitgaven gedaan voor een kamer en boodschappen.


Hoeveel wil je bijdragen?


Niet alle ouders willen of kunnen bijdragen aan een studie. Ongeveer 58% van de ouders ondersteund hun kind financieel, dat betekent dat 42% dat dus niet doet, je bent het niet verplicht.


Naast de studiekosten moet je goed bedenken waar je nog meer aan wilt bijdragen... het halen van een rijbewijs? De zorgverzekering als je kind 18 wordt of kosten voor bijvoorbeeld een kamer of boodschappen.


De basisbeurs;


Dit jaar verandert het een en ander... de basisbeurs keert terug. Uitwonende studenten ontvangen ongeveer € 255,- per maand en thuiswonende studenten € 91,- per maand. Over 4 jaar is dat een bedrag van; € 12.240,- of € 4368,- Een mooi bedrag, de meeste studenten kunnen dat prima gebruiken!


Bijbaan;


Kun je niet bijdragen, wil je dat niet of alleen voor een gedeelte, dan kan er met een bijbaantje al het een en ander verdiend worden, ook kan er nog steeds geleend worden. De rente was lang laag en de verwachting is dat de rente ook hier de komende tijd omhoog gaat, dan kan een lening wel extra duur worden.


Bij elkaar sparen;


Wil je je kind graag ondersteunen, dan is het verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen als je het bedrag bij elkaar wilt sparen. Als je, vanaf de geboorte, iedere maand € 50,- apart zet, dan heb je na 18 jaar ruim € 10.000,- gespaard, zonder eventuele rente.


Begin je met sparen als je kind 6 jaar is, dan zit je met € 70,- per maand aan dit bedrag. Het is dus verstandig om vroeg te beginnen en ook hierbij geldt weer... al die bedragen bij elkaar maken samen een groot bedrag.


Hoe kun je dit sparen?


Heb je niet zomaar geld over, dan kun je proberen om op een andere manier maandelijks een bedrag apart te zetten. Zet het op een aparte spaarrekening en haal er niets af als dat niet nodig is...

- Verkoop spullen die je niet meer gebruikt en spaar de opbrengsten

- Spaar kooppunten in de supermarkt en spaar dit bedrag

- Zet eens per jaar €600,- apart (bijvoorbeeld van je vakantiegeld) dan heb je het ook bij elkaar.


Veel mensen vinden sparen minder interessant, want de inflatie is hoog en de rente is laag. Uiteindelijk wordt je geld daardoor minder waard en kun je er minder mee. De kans dat de kosten voor een studie over een aantal jaar anders zijn, is ook groot. Je kunt ook op andere manieren zorgen dat je je kind straks financieel kunt ondersteunen;


Je kunt er namelijk ook voor zorgen dat je vaste lasten zo laag mogelijk zijn. Los je hypotheek extra af, zeg abonnementen op en investeer in zonnepanelen. Door de lasten zo laag te maken, kun je je kind straks misschien wel zo ondersteunen, zonder een spaarpot.


Hoe doen wij dit?


Natuurlijk vertel ik je ook graag hoe wij dit regelen. Wij sparen momenteel voor onze kinderen. Wij hebben ervoor gekozen om op onze naam te sparen. Als je op de naam van je kind spaart, dan krijgen ze meteen toegang tot het hele bedrag als ze 18 jaar zijn en hoewel wij onze kinderen prima vertrouwen, hebben wij daar niet voor gekozen. Omdat wij op onze naam sparen, blijft het ook ons geld. Zo kunnen we tegen die tijd zelf kiezen hoe we de kinderen ondersteunen. De een doet misschien een goedkopere opleiding en houdt wat over, de ander blijft zitten en maakt alles op.


Ook vinden wij het fijn om op onze naam te sparen in verband met eventuele grote financiële tegenslagen. Als wij het geld zelf nodig hebben, dan gebruiken wij het zelf (uiteraard alleen in geval van echte nood en wij hebben ervoor gezorgd dat we veel financiële tegenslagen kunnen opvangen.) De kans is dus niet zo groot, maar je weet nooit wat er in je leven gebeurt.


Wij vinden het prettig om de spaarpot iedere maand te zien groeien met een goede inleg, zo kunnen wij onze kinderen straks ondersteunen.

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: