Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Bril uitzoeken voor/ met je kind, 5 handige tips!

We zijn laatste voor de tweede keer een bril uit gaan zoeken met Sara en Sofie! Hun eerste bril hebben ze nu bijna 1,5 jaar en de sterkte was bij het laatste bezoek aan de oogarts iets verandert, dus we mochten weer op zoek naar andere brillen! Helaas heb ik nog geen foto van de nieuwe brillen, maar ze zijn bijna klaar, dus die deel in binnenkort graag op Instagram! Voor nu heb ik alvast 5 handige tips voor het uitzoeken van een kinderbril;

Tip 1; Doe het voorwerk! 

Als je een bril gaat uitzoeken met je kind, dan is er heel wat voorwerk nodig, ze hebben namelijk bij de meeste brillenwinkels maar weinig kindermonturen. En die er liggen, zijn vaak allerlei verschillende maten (Een bril voor een 3 jarige is echt een stuk kleiner dan een bril voor een 6 jarige) Het kan dus zomaar zijn dat er erg weinig keus is en dat is zonde van je bezoek!

Bij sommige winkels kun je op internet het assortiment bekijken en een aantal brillen naar keuze (de juiste maten) naar de winkel laten sturen, daar kun je ze dan komen passen. Wij hebben dit deze keer gedaan en vonden dat ideaal! We konden samen met de meiden alvast op de computer naar modellen kijken en ook hun favorieten mee bestellen. Hier waren geen extra kosten aan verbonden, dus als je de brillen toch niets vindt, dan is dat ook prima. 

Tip 2; Rustig passen.

Het klinkt misschien logisch, maar een hele riedel brillen passen is voor kinderen nou niet echt een favoriete bezigheid. Wij maakten deze keer de fout om met beiden meiden tegelijk te gaan passen, daar waren ze dus redelijk snel klaar mee ;) Want het duurde dubbel zo lang!

Kies dus een rustig moment, het liefst een moment waarbij het in de winkel ook rustig is en neem de tijd om rustig te passen. Ga met 1 kind (echt de beste tip!) en laat ook de andere kinderen even thuis als dat kan. Even helemaal aandacht voor het uitzoeken van de bril.

Tip 3; Volg je gevoel.

Voor de eerste brillen zijn we naar een speciaalzaak gegaan, want dat voelde toen erg goed. Naast het feit dat we daar verkeerd zijn voorgelicht, de brillen enorm duur waren, werden we gewoon ook niet echt vriendelijk geholpen. Zo kwamen we er pas bij deze keer achter dat er verschillende kindermaten bestaan (ja logisch, maar wisten wij veel!) Bij de speciaalzaak hebben ze ons gewoon brillen laten uitzoeken en hoewel de maat redelijk goed was, kunnen de meiden er niet langer mee doen. Het voelde voor mij al niet goed, maar omdat je geloofd dat een speciaalzaak specialist is, wil je het beste. Deze keer kochten we de brillen bij een keten, ook nog eens met een flinke korting omdat er een actie was, maar we werden super fijn geholpen, alles werd vriendelijk uitgelegd en dat geeft toch een heel ander gevoel.

Deze tip kun je trouwens toepassen op veel gebieden... zo haalde Sara de ogentest bij het consultatiebureau niet, maar Sofie de tweede keer wel... het diploma ligt hier nog in de kast terwijl ze toch echt een bril heeft met een +8 sterkte... omdat wij haar toch wilde laten testen. 
tip 4; Kijk naar de prijs!

Toch wel een belangrijke vind ik! Natuurlijk wil je het beste voor je kind en dat is ook waarom wij de eerste keer voor merkmonturen zijn gegaan, maar ook die brillen gaan helemaal niet zo lang mee... kinderen zijn nou eenmaal niet altijd heel voorzichtig. 

Check ook even je verzekering. Bij ons was zelfs bij de enorme plus sterkte geen enkele vergoeding mogelijk, omdat wij bij een bepaalde keten moesten kopen en ze minimaal een +10 sterkte moesten hebben. Hoewel een +8 sterkte ook echt niet zonder bril kan, waren de kosten dus volledig voor onszelf. Best pittig keer twee kinderen. Echt iets om op te letten als je denkt dat je kind aan de bril moet! 

Daarnaast zijn er vaak tal van mogelijkheden waarbij je zelf even moet bedenken of je dat de moeite waard vindt; Denk aan kraswerend glas (aan te raden bij kinderen) of extra dunne glazen (bij een + sterkte ook aan te raden!) maar vindt je het bijvoorbeeld belangrijk om een verzekering af te sluiten? Allemaal extra kosten die erbij komen en waar je even goed over na moet denken. 

Tip 5; Goed wennen, zorg dat hij goed zit!

Als de bril eenmaal klaar is, dan is het wennen geblazen. En dat kan even duren, hoewel dat per kind verschillend is. Sara wilde haar bril niet vaak op, maar begon er steeds meer aan te wennen. Sofie deed hem meteen de hele dag op en verbaasde zich over alles wat ze nu kon zien! 

Daarnaast is het belangrijk dat de bril erg goed zit. Met Sofie zijn we enorm vaak terug geweest omdat de neusvleugels weer kapot waren. Toen we op vakantie bij een andere winkel langs moesten, deden ze er een andere maat neusvleugels op en die bleven wel intact. Dat zijn dus dingen waar je echt op moet letten. Als de bril niet lekker zit of irriteert, dan willen ze hem ook niet op. 

Hiermee kun je redelijk makkelijk een bril voor / met je kind uitzoeken. Het blijft altijd spannend, maar met deze tips heb je in ieder geval de eerste stappen makkelijk gemaakt... 
Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: