Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 duurzame tips voor in de keuken

10 duurzame tips voor in de keuken

Duurzaam leven is allang geen gedoe meer. Het imago van "geitenwollen sokken" verandert de laatste tijd naar hip en happening. Steeds meer mensen zien de gevolgen van klimaatverandering (bosbranden, hittegolven, droogte en meer) en daarom willen steeds meer mensen hun steentje bijdragen. Duurzamer leven is niet altijd makkelijk, maar gelukkig hoeft het ook niet perfect, een kleine stap is ook een stap.


Lees ook; 10 super tips om meteen minder plastic te gebruiken


Vandaag delen we 10 duurzame tips voor in de keuken, want ook daar kun je vaak een stuk duurzamer bezig zijn;


1.Duurzaam koken


Nu gas en elektra allemaal duurder wordt, wil iedereen graag besparen. We weten nog niet wat de prijzen in de winter gaan doen, maar zo min mogelijk gebruiken gaat er voor veel mensen voor zorgen dat ze in ieder geval de rekening kunnen blijven betalen.


Met koken kun je goed besparen. Koken met de deksels op de pan houdt de warmte beter vast en wat dacht je van koken met een hooimadam? Makkelijk en ideaal voor de stoofschotels en stamppotten straks in de winter.


2. Geen wegwerp


Wegwerp zorgt voor veel afval en de producten moeten steeds opnieuw gemaakt worden, waardoor er steeds weer grondstoffen worden gebruikt. Gebruik dus minder of geen wegwerp producten. In de keuken kun je daarbij denken aan keukenpapier (vervangen door een wasbaar doekje), wegwerpservies voor een feestje (gebruiken gewoon wat je in de kast hebt staan) of bakpapier. (vervang, als het kan voor een siliconen bakmat.


3. Maak restjes op


Restjes opmaken lijkt zo makkelijk, maar we hebben allemaal weleens een bakje achterin de koelkast staan die we na een week weer tegenkomen... heb je restjes over van het avondeten, eet het dan de volgende dag met de lunch of bewaar het (maximaal 3 dagen) voor een restjes dag.


Weet je zeker dat het de komende dagen niet op komt, vries het dan in (en plan een maaltijd in je weekmenu met het restje, anders verdwijnt het voor weken in de vriezer)


4. Minder vlees


Bij de droogte van de afgelopen tijd, denken we vaak aan het minder gebruiken van water, maar we verbruiken in Nederland gemiddeld 89 liter per persoon per dag. Daar kun je zeker wel iets op besparen, maar als je minder vlees eet, dan bespaar je nog veel meer.


Voor een kilo rundvlees is rond de 15.500 liter (!) water nodig. Als je dat dus een keertje laat staan, heb je meteen een veel grotere besparing te pakken. En dat betekent niet dat je niet zuinig hoeft te doen met water, maar met minder vlees eten, gaat de besparing veel sneller.


5. Koop verpakkingsvrij


Een product zonder verpakking scheelt weer afval. In de supermarkt is het niet altijd makkelijk, maar veel dingen kun je we verpakkingsvrij krijgen. (En ieder product zonder verpakking scheelt weer). Kijk eens op de markt en neem sowieso een eigen boodschappentas mee, dan hoef je die ook niet meer te kopen.


6. Koop niet teveel


Restjes opmaken is mooi, maar hoe zit het met eten wat je eigenlijk niet nodig had? Het halve potje saus, de bananen die niemand eet omdat er veel appels liggen etc. etc.


Koop vooral niet teveel, houd rekening met eventuele restjes (zodat je dat halve potje saus een paar dagen later bij een ander gerecht weer opmaakt) en plan je maaltijden om te zien wat je nou precies nodig hebt.


Minder kopen is goed voor je portemonnee, scheelt afval als je niets weggooit en is beter voor het milieu, want al die dingen hoeven niet gemaakt, vervoerd en verpakt te worden.


7. Losse thee


Ik hou van thee en koop soms nog wel zakjes, maar losse thee is beter (want het heeft minder verpakking) en vaak ook gezonder. Wist je dat zakjes thee vaak miljarden micro plastics loslaten in je beker? Toch iets minder lekker! Gelukkig zijn er steeds meer merken die overstappen op biologisch afbreekbare theezakjes. Kies bijvoorbeeld meer voor biologische thee als je wel zakjes wilt, die koop ik zelf altijd in de bonus bij de AH, goedkoper dan "gewone" thee.


8. Zelf eten en drinken meenemen


Verpakkingen lijken zich te verdubbelen als je de deur uit gaat. Een kopje koffie "to go", een pakje drinken voor de kinderen en verpakte koeken voor het 10 uurtje op school.


Het zorgt allemaal voor veel afval. Gelukkig hoeft het niet.... kies voor een herbruikbare drinkbeker en vul de trommels met fruit of snoepgroenten. (Of koekjes uit een groter pak, net zo makkelijk).


Wij hebben inmiddels een aantal doppers in huis, ik vind ze ideaal om water in mee te nemen.


9. Gebruik wat je hebt


Gebruiken wat je hebt kan op vele manieren. Je eigen servies voor dat feestje (in plaats van wegwerp), een maaltijd maken met alles wat nog in de koelkast ligt (en de boodschappen een dagje uitstellen) of een cake maken met basis ingrediënten (die je toch al in huis hebt) in plaats van een verpakte bakmix.


Kijk wat je al hebt en gebruik dat (eerst).


10. Maak schoon met duurzame schoonmaakmiddelen


De keuken moet schoon zijn, punt. Je bereidt er voedingsmiddelen en hygiëne is erg belangrijk. Je kunt zelf schoonmaakmiddelen maken, maar er zijn tegenwoordig ook veel ecologische merken, die vaak verpakkingen hebben van gerecycled plastic en door daarvoor te kiezen zet je ook al een goede stap.

Denk aan; Marcel's green soap of Ecover.


Met deze stappen kun je in de keuken een stuk duurzamer leven.


(Dit artikel bevat affiliate links. Als jij via de link besteld, ontvangen wij een (klein) bedrag, dit kost je niets extra's)

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: