Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 tips om een moestuin te beginnen!

Bij ons nieuwe huis hebben we een grote tuin! Tijd om een serieuze moestuin aan te leggen. Bij ons oude huis hadden we een kleinere tuin, maar alsnog veel om te eten... We habben knoflook, veel verschillende soorten kruiden, frambozen, aalbessen, bramen en meer. Ik vind het mooi om die dingen te zien groeien en ze uiteindelijk lekker op te kunnen smullen. Ook de kinderen snoepen de frambozen in de zomer zo van de struiken af, heerlijk! Daarnaast leren ze ook meteen dat niet alles in de supermarkt groeit ;) 

Hoe kun je nou gemakkelijk een moestuin(tje) beginnen? Ik geef je vandaag 5 handige tips! 

1. Begin binnen

Hoewel het weer uitnodigt om lekker in de tuin bezig te zijn, is dat niet meteen handig. De kans op succes is groter als je binnen begint met voorzaaien! Daar hoef je geen kasje voor te hebben (al haal je die voor een habbekrats bij bijvoorbeeld de Action) Een aantal lege wc rollen met een beetje aarde voldoen prima. Knip de wc rollen doormidden en knip de onderkant in zodat je ze dicht kunnen vouwen. Hier vindt je een handige uitleg. 
De plantjes kunnen pas naar buiten als ze sterk genoeg zijn en de kans op nachtvorst zo goed als nihil is. (En dat is later dan je denkt... na ongeveer 14 Mei is de kans op nachtvorst dit jaar nihil, dus dan pas kunnen je plantjes naar buiten)

2. Begin makkelijk

Het is best demotiverend als je een moestuin begint en er weinig van overblijft. Begin dus met makkelijke kruiden, groenten of fruit. Denk aan courgette, die groeien altijd massaal, daar kan weinig mis mee gaan. Of tomaten die groeien ook makkelijk en goed! Vergeet ook de sla niet, makkelijk te zaaien, groeit snel en kun je makkelijk verwerken in een salade. 

3. Niet teveel

Hoewel ik bij tip 2 al best wat opnoem, is het ook verstandig om te beginnen met een aantal dingen. Het liefst wil je waarschijnlijk een volle tuin, maar ga eerst eens kijken of je het leuk blijft vinden en wat er uiteindelijk uitkomt. Ik zou eerder beginnen met 3 dingen dan met 10 bijvoorbeeld, omdat de kans groter is dat je je nieuwe hobby dan ook doorzet. En volgend jaar kun je dan weer wat extra dingen toevoegen, dan heb je meer ervaring.

4. Water en licht

Als je binnen voor zaait, dan is het belangrijk dat de plantjes met liefde behandeld worden ;) Dus gooi ze niet vol met een gieter water, maar bespuit ze met de plantenspuit. Die hele kleine plantjes zijn ook heel erg teer en het is zonde als ze meteen het loodje leggen. Zorg voor iedere dag een beetje water en voldoende licht, dan groeien ze zeker! 

5. Genoeg ruimte

Als de plantjes dan lekker naar buiten kunnen, zorg dan dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. De eerdergenoemde tomaten groeiden bij ons een jaar door de hele tuin. We hadden tomaten voor de hele buurt, dus daar hadden we ons iets op verkeken! Heb je niet heel veel plek, dan kun je de plantjes ook in potten zetten, maar ook dan hebben ze voldoende ruimte nodig! 

Bonustip; Gratis zaadjes en meer... 

De laatste tip wil ik jullie niet onthouden. Ik zaai graag zaadjes die ik zelf droog. Denk aan zaadjes uit een paprika die ik voor de wraps heb gebruikt of de zaadjes van een komkommer of tomaat. Je kunt ze laten drogen en dan zaaien of gewoon een plakje komkommer in de grond stoppen.... het wachten wordt beloond!

Of wat denk je van een uitgelopen aardappel of knoflookteen? Lekker de aarde in en even geduld totdat je zelf knoflook en aardappels hebt! 

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via die link ontvangen wij een vergoeding, het kost jou niks extra's. 
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Show More
Share by: