Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Minder inkomen, dit kun je meteen doen.

Minder inkomen, dit kun je meteen doen.

Minder inkomen, dat kan iedereen zomaar gebeuren. Soms zie je het aankomen en soms helemaal niet. Wij hebben bijvoorbeeld weleens meegemaakt dat er een werkgever failliet ging, van de een op de andere dag. Uiteindelijk wordt je salaris en resterende vakantiegeld wel betaald door het UWV, maar daar ging ruim 6 maanden overheen. Je hebt die maand dan geen inkomen en de maanden daarna zijn ook onzeker, want bij een faillissement wordt je contract ontbonden. Dit is nog maar 1 van de dingen die kunnen gebeuren, mocht je opeens minder inkomen hebben, begin dan met deze dingen, dan ben je meteen goed op weg;


1.Bekijk je uitgaven


Heb je nog geen overzicht over je uitgaven? Begin daar dan meteen mee. Open je bankieren app en bekijk al je uitgaven van de afgelopen maanden. Heb je veel geld uitgegeven aan dingen die niet zo nodig zijn? Die uitgaven kun je meteen stoppen. Waar gaf je je geld verder aan uit? Maak een mooi overzicht zodat je al je uitgaven goed in beeld hebt. 


2.Tel je uitgaven bij elkaar op


Als je een mooi overzicht hebt gemaakt, dan wil je natuurlijk weten hoeveel je nou in de maand uitgeeft. Aan vaste lasten, aan de boodschappen, aan variabele lasten... tel alles bij elkaar op en bedenk meteen of dit nog steeds bij je nieuwe lagere inkomen past. Verdien je nog steeds meer dan dat je uitgeeft, dan kun je wel wat aanpassingen doen, maar hoeft er niet meteen iets drastisch te veranderen. Kom je vanaf nu meteen geld tekort, dan moet je ook vanaf nu meteen aanpassingen doen. 


 3. Hoeveel heb je nodig? Kun je je inkomen verhogen?


Je hebt uitgerekend hoeveel je uitgeeft en dus ook wat je nodig hebt om rond te komen. Het kan net genoeg zijn en een paar maanden niet of minder sparen is natuurlijk niet erg, maar dat is geen oplossing voor de langere termijn. Kom je net rond of kom je tekort, kijk dan of je je inkomen op de korte termijn kunt verhogen.


- Je kunt een andere of nieuwe baan zoeken

- Je kunt kijken of je met je lagere inkomen recht hebt op (meer) toeslagen

- Begin een side hustle, een bijbaan vanuit huis... een hobby waarmee je de komende tijd wat geld verdient

- Voor de korte termijn oplossing kun je spullen verkopen die je niet meer gebruikt


4. Besparen, je uitgaven verlagen


Als je net rond komt of niet genoeg hebt, dan is het verstandig om je inkomen proberen te verhogen, maar ga tegelijkertijd ook besparen, dan heb je twee vliegen in 1 klap. Loop al je abonnementen en verzekeringen na en zeg ze op of pas ze aan. Geef jezelf een boodschappen budget, stop de komende tijd met dure uitjes, etentjes en andere uitgaven die nu even niet meer kunnen. Pas je uitgaven direct aan, dan heb je er de komende tijd het meest profijt van.


5. Maak een plan voor de langere termijn


Vaak kunnen we tijdelijk prima met minder inkomen doen. We hoeven immers niet ieder jaar een nieuwe auto, andere wasmachine of het huis te schilderen. Maar op de langere termijn is even andere koek. Wij dachten na het eerder genoemde faillissement dat het vast snel opgelost zou zijn. Op zich was dat ook zo... de contracten werden ontbonden, maar het bedrijf werd uiteindelijk overgenomen en alle werknemers kregen een nieuwe baan aangeboden. Dat voelt fijn, je hoeft niet de WW in en op stel en sprong een andere baan te zoeken... maar... het betekent ook dat de nieuwe werkgever je kan bieden wat hij of zij fijn vindt en dat mag dus gewoon. Je kunt dan een baan aangeboden krijgen met veel minder salaris, minder goede arbeidsomstandigheden en ga zo maar door. Weigeren kan eigenlijk niet, want ook dan ontvang je geen WW uitkering.


Het is dus in veel gevallen helemaal niet opgelost op de korte termijn en juist daarom is het zo belangrijk om over de langere termijn na te denken. Bij ons werd er snel een andere baan gevonden, dat was heel erg fijn. Maar wat doe je als dat niet lukt?! Onze uitgaven aanpassen en besparen kunnen veel mensen wel voor een bepaalde tijd, maar op een gegeven moment worden er dingen gemist, wordt het vervelend en lukt het misschien niet meer zo goed omdat de motivatie ook minder is.


Ga dus meteen aan de slag met je plan voor de langere termijn. Hoe kom je weer terug op je oudere inkomen (of het liefst wat hoger) Hoe kun je dat bereiken en hoelang denk je dat dat duurt? Zet alles voor jezelf op een rij, want met het (opeens) dalen van je inkomen heb je veel aan je hoofd, het is dan fijn om overzicht te krijgen en voor jezelf alles zwart op wit te zetten, zodat je die langere termijn uiteindelijk zo kort mogelijk kan maken...

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: