Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Leren lezen!

Nu Thijs in groep 3 zit, leert hij lezen. Ik verbaas mij soms over de snelheid waarmee ze in de klas alle letters en woorden leren kennen. Kon hij begin van dit schooljaar nog maar een aantal letters herkennen, inmiddels leest hij de eerste boekjes zo weg. Wij vinden het altijd ontzettend leuk om samen met hem te lezen. Hij leest een stukje zelf en wij lezen stukjes voor. 
 
Via KPN ontdekte ik de Huawei app; Niet alle kinderen kunnen zo “makkelijk” leren lezen. Wereldwijd zijn er 32 miljoen dove kinderen, zij hebben over het algemeen meer moeite met het leren lezen omdat zij de klanken niet aan geschreven woorden kunnen koppelen. Daardoor lopen veel dove of slechthorende kinderen al op vroege leeftijd een taalachterstand op. Huawei heeft hier een hulpmiddel bij bedacht; StorySign. Deze app zet tekst doormiddel van kunstmatige intelligentie om in gebarentaal, waardoor het leren lezen een stuk makkelijker gaat. Leren lezen is ontzettend belangrijk voor een mooie en zelfstandige toekomst. 
 
De app laat boeken tot leven komen met behulp van een vriendelijke avatar die de tekst vertaald in gebaren. Hierdoor kunnen dove en slechthorende kinderen, net als hun leeftijdsgenoten leren lezen terwijl zij door de lens van hun telefoon naar woorden in kinderboeken kijken. Dit maakt het leren lezen makkelijker. Ook op school kan dit hulpmiddel goed gebruikt worden. Daarnaast maakt de app het voor ouders mogelijk  om een verhaaltje voor te lezen voor het slapengaan, iets wat ontzettend goed is voor ouder en kind en waar iedereen plezier aan beleefd. 
 
De storysign app werkt heel eenvoudig; Je opent de app en kiest een boek uit de bibliotheek. Daarna houdt je je telefoon voor de woorden op de pagina en die worden dan vertaald naar gebarentaal. Ik vind dit een mooi voorbeeld van de technologie die volop in ontwikkeling is en waarmee we enorm veel kunnen bereiken. Het is toch fantastisch dat er voor wereldwijd 32 miljoen kinderen een hulpmiddel is dat hen helpt met misschien wel 1 van de belangrijkste dingen om te leren op de basisschool; lezen! Ik ben zelf een verfent lezer en ik kan enorm genieten en wegdromen bij een goed boek, dat gun ik iedereen! 

In de vlog vertel ik je meer over de app (vanaf 8.40)

Share by: