Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Extra kosten, hoe vang je ze op?

Bij sommige financiële maanden ben je blij dat ze bijna voorbij zijn. Onze afgelopen financiële maand was een pittige, doordat we veel extra kosten hadden, dan is het altijd fijn als die maand weer voorbij is en je de volgende maand weer wel iets overhoudt, want hoe vang je sommige extra kosten op? Meestal zijn het allerlei kosten bij elkaar en dat telt soms aardig op, gelukkig gebeurt dat niet iedere maand...


Welke extra kosten hadden wij afgelopen maand?


- Wasmachine


Onze wasmachine ging kapot. We wisten dat dat er wel een keer aan zat te komen, want hij was precies 14 jaar oud.

Ik las op internet dat een wasmachine gemiddeld 2-8 jaar meegaat. Nou lijkt mij 2 jaar wel erg weinig, maar bij gemiddelden heb je uitschieters naar boven en naar beneden. Die van ons deed het dus al een stuk langer. En hij heeft heel wat overleefd; van een 2 persoons huishouden, een verhuizing, naar een 5 persoons huishouden... vaak dagelijkse wassen met kleding, rompertjes, beddengoed etc.


Een paar weken geleden stopte de wasmachine middenin het programma. Hij had wel vaker dat hij het niet helemaal meer deed, maar dan konden we hem altijd laten centrifugeren en dan was het prima. Ook dat deed hij niet meer.... we maakten de filters nog eens schoon, maar ook dat maakte niets uit. We vonden het niet de moeite waard om een monteur te laten komen, dus bestelden we een nieuwe wasmachine voor ruim € 600,-


- De kat naar de dierenarts


Half Juli namen we afscheid van 1 van onze katten. De kat die nu nog leeft is inmiddels ruim 13 jaar en krijgt nu extra veel aandacht en knuffels (en dat vindt hij helemaal niet erg) Het was weer tijd voor de jaarlijkse vaccinatie en check bij de dierenarts. We moesten op tijd een afspraak maken, omdat ook hier sprake is van personeelstekort.


Gelukkig was de check allemaal goed, hij wordt oud, maar is nog helemaal gezond, dat is fijn! We namen meteen anti vlooienmiddel mee (bij de dierenarts is dit duur, maar het middel werkt wel, dat is bij de goedkopere versies vaak wel anders) Alles bij elkaar kostte de check zo'n € 100,-


- De APK


Een jaar geleden kochten we een tweedehands auto, voor ons was hij dus nieuw ;) Het grote voordeel van een tweedehands auto, is natuurlijk dat de prijs lager is en je geen lening hoeft af te sluiten om een andere auto te rijden. Wij konden de auto vorig jaar betalen met de inruil van onze oude auto en spaargeld.


Toch hadden we er niet helemaal rekening mee gehouden, de vorige auto (ook tweedehands) hadden we nog geen 2 jaar en was echt een miskoop, we hebben daar zoveel kosten aan gehad, dat we besloten om een andere auto te kopen. Vervelend, maar het was niet anders.... dat is dan meteen het nadeel van tweedehands; je kunt voor extra kosten komen te staan.


De nieuwe auto hebben we inmiddels bijna een jaar, het was dus tijd voor de APK. Daar kwam hij met een aantal dingen wel doorheen, maar met meteen een beurt moest er wel wat gebeuren; 2 nieuwe banden, nog wat andere dingen... in totaal waren we bijna € 600,- kwijt.


En zo hadden we deze financiële maand zomaar ruim € 1300,- aan extra uitgaven. Dat is geen bedrag wat we normaal "over" hebben, dus dat moet opvangen worden. Hoe vang je extra kosten op? Wij doen het als volgt;


- Spaargeld;

We hebben een buffer achter de hand en daarnaast een aantal spaarpotjes. Ik ben fan van de spaarpotjes, want zo kun je voor verschillende doelen sparen... van alle 3 de dingen wisten we natuurlijk dat ze nodig waren. De 1 wisten we niet wanneer (de wasmachine) de andere 2 wel, we hadden dat geld dus al apart gezet. (Al was het potje dierenarts niet helemaal toereikend, omdat we met de andere kat veel kosten hebben gehad de afgelopen 2 jaar) maar dat konden we opvangen met de buffer.


- Planning;


Het is belangrijk om voor dit soort uitgaven te sparen, maar een beetje plannen is ook handig. Nu kwam het precies allemaal tegelijk, terwijl we er anders voor kiezen om de kosten een beetje te spreiden. Een kapotte wasmachine kun je niet plannen, maar de APK kun je best een paar weken verschuiven en ook het bezoekje aan de dierenarts had later gekund. Normaal doen wij dat op die manier, omdat je dan niet in 1 maand heel veel extra uitgeeft, maar het verspreid over meerdere maanden (en dat is gevoelsmatig prettiger) Nu kwam het even zo uit.


Nu deze duurdere maand voorbij is, is het zaak om de komende maanden weer te sparen, want zo houden we de financiën in balans. Dat betekent ook dat we een plan maken voor de extra kosten van de Decembermaand (die vangen we grotendeels op met kooppunten). Door onze financiën zo goed in beeld te brengen, weet ik zeker dat we de komende maanden weer kunnen sparen, want extra kosten komen vaak weer terug. Op naar de volgende maand!

Onze week; Mei vakantie! Uitstapjes, ijs en een nachtje hotel
door Doortje 07 mei, 2024
Een nieuw weekoverzicht, Kijk je mee?!
Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Show More
Share by: