Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Deze spullen gebruiken wij al jaren!

Deze spullen gebruiken wij al jaren!

In het kader van minder consumeren, minder spullen kopen en duurzamer leven (wist je dat je ecologische voetafdruk enorm vergroot door het kopen van spullen?) doen wij langer met veel spullen. Het grote voordeel is dat je minder vaak iets hoeft te kopen en daardoor minder geld uitgeeft, maar er ook voor zorgt dat er minder spullen geproduceerd hoeven te worden... een win-win situatie als we het hebben over duurzaamheid. Want uitgeven is leuk en oh zo makkelijk (black friday is dit jaar volgens mij een hele week geworden, want al de hele week hoor je over kortingen... daarover schrijven we morgen nog meer) ;) Vandaag gaat het om spullen die wij al jaren gebruiken, die wij niet om de haverklap nieuw aanschaffen en die dus al een hele tijd meegaan...


1.Ons servies


Wij kochten een servies toen wij gingen samenwonen, gewoon van "the good old" HEMA! En ook al zijn er in die ruime 13 jaar best wat borden gesneuveld en kommetjes gevallen, we gebruiken het nog steeds. Ik denk zomaar dat we er nog heel wat jaar mee gaan doen, want het is een vrij basic servies, maar wij vinden het nog steeds erg mooi.


Ik kijk eigenlijk altijd even bij de kringloop of ik toevallig nog iets van deze serie zie, maar daar heb ik nog geen geluk mee gehad, maar tot nu toe redden we het er nog prima mee...


2. Mijn fiets


Hoewel iedereen voorbij raast op flitsende elektrische fietsen of speciale moederfietsen, fiets ik nog steeds op mijn inmiddels oude oma-fiets. Zonder versnellingen kom je er ook wel :) Ik fiets veel, de kinderen hebben er alle drie op gezeten in allerlei fietszitjes en dat ging ook prima. De fiets is inmiddels bijna 12 jaar oud en fietst nog steeds meer dan goed. In de afgelopen jaren zijn er wel wat reparaties geweest; er zit een nieuwe achterband op en nieuwe trappers, maar verder is het nog steeds de fiets die ik toen kocht, met een kortingsbon bij de Gamma, haha! Voor nog geen €120,- had ik toen een fiets die dus al 12 jaar meegaat.


3. Kleding


Oke, ik heb geen kleding die ik al 15 jaar heb, maar zeker wel kleding die al jaren meegaat. Ik koop bijvoorbeeld niet ieder jaar een nieuwe zomer of winterjas. Ik zag laatst een foto van mijn zomerjas, toen ik hem net kocht; in 2017! haha! Die gaat dus al een tijdje mee. Ik kocht vorig jaar een andere winterjas en draag de oude ook nog steeds, dus daar wissel ik mee af.


Ook andere kleding zoals spijkerbroeken (leef ik in), mooie blouses of vesten, die heb ik lang. Ik koop de laatste jaren vooral alleen de dingen die perfect zitten en die ik echt mooi vind, dus alles in mijn kast wordt nu ook gedragen.


4. Speelgoed


In iedere leeftijdsfase willen kinderen weer ander speelgoed. Peuters worden blij van een boekje met muziek of de Toettoet auto's (die muziekjes... brrr!) en als ze ouder worden, dan worden het auto's, barbies, Playmobil en Lego. Natuurlijk wordt er ook wel nieuw gekocht, maar onze meiden spelen nu ook met mijn barbies van vroeger, die lagen bij opa en oma nog op zolder en zijn nog perfect. Ook wordt de bak met Playmobil tevoorschijn getoverd als we daar op visite zijn, daar heb ik vroeger ook heel veel mee gespeeld en dat soort speelgoed gaat echt jaren mee.


5. Meubels


Hoe leuk is het om te zeggen, dat 1 van onze kinderen in mijn kinderbed slaapt? Dit bed is al minstens 25 jaar oud en met een aantal aanpassingen is het nog steeds een heerlijk bed gebleken. Natuurlijk wel een nieuw matras!


Ook onze andere meubels hebben we inmiddels al jaren. Als je tijdloze items koopt, van goede kwaliteit, dan gaan ze lang mee. Je kunt ook kiezen voor op maat gemaakt meubilair . Dat is dan helemaal naar je eigen smaak en gaat vaak jaren en jaren mee. (Daarnaast past het meubilair ook al je woning net wat groter of kleiner is dan de gemiddelde maten... ideaal!)


6. Tassen


Nog voordat de plastic tasjes verboden werden, hadden wij al heel wat shoppers liggen die keer op keer werden gebruikt. Ik heb zelf een derdehands handtas en koop een nieuwe als deze niet meer mooi is (daar is het binnenkort overigens wel tijd voor) maar die tas gaat dus ook al jaren mee. Door zelf een tas mee te nemen naar de winkel, hoef je er geen 1 te kopen, wel zo handig om er altijd 1 bij je te hebben.

Tas mee naar de winkel

7. Woon accessoires


Ieder seizoen iets nieuws... nieuwe kussentjes op de bank, nieuwe planten etc. De woonwinkels willen dat graag, maar het is natuurlijk niet echt nodig. Ik word zelf nogal kriegelig als er steeds iets anders moet. De klok hier aan de muur is nog steeds dezelfde als 10 jaar geleden en de kussentjes op de bank liggen er ook al een aantal jaar (ze worden wel af en toe gewassen hoor, haha!)


8. Onze kerstboom


Bij mij thuis hadden we vroeger altijd een echte kerstboom... en toen Dustin en ik gingen samenwonen hadden we de eerste jaren ook een echte boom (ook al was het altijd een gedoe om hem "recht" te zetten) Toen kregen we via via een kunst kerstboom aangeboden, een tweedehands en we besloten om die eens te proberen.


Inmiddels is dit 9 jaar geleden en staat de boom nog ieder jaar te "shinen" in de woonkamer. Er is altijd wat discussie over of een kunst kerstboom wel zo duurzaam is, met al dat plastic is het ook niet echt een beste keuze... maar tweedehands en er dan jarenlang mee doen is natuurlijk een goed begin.


9. Onze tuinset


Wij hebben in de tuin een mooie tuintafel met inmiddels zo'n 6 stoelen (eerst waren het er 4, we hebben er 2 bijgekocht, het is nu een soort rommeltje bij elkaar) Maar weet je... het werkt, het zit prima en dat is waarvoor het dient. Wij kijken al jaren naar een loungeset, want het lijkt ons best lekker om languit op zo'n bank te liggen in de zon... maar als we dan kijken naar de prijzen (we willen dan natuurlijk wel een loungeset van goede kwaliteit), de ruimte die het inneemt (we houden geen tuin meer over) en het gedoe met al die kussens (waar laat je ze?) laat ons toch steeds besluiten om het niet te doen... misschien komt er ooit wel een, maar voor nu werkt onze tuinset nog steeds prima, al 13 jaar.


10. Keukenspullen


Wij houden wel van koken en bakken (we plaatsen niet voor niets iedere week een ander recept) maar kopen vrij weinig nieuwe keukenspullen. Ik heb geleerd dat de meeste dingen het prima doen... al jaren! Van onze waterkoker tot staafmixer (die heeft al honderden soepjes glad gemaakt) En van de braadpan tot de complete pannenset. Alles gaat al jaren mee, doet het goed en bakt prima. Daar hoeven we niets aan te veranderen.


Wij merken voornamelijk dat minder kopen, meer rust brengt. Je houdt geld over, hoeft niet altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Gewoon kopen wanneer jij dat wilt of wanneer je echt iets moois ziet. En als je niets moois ziet en je hebt wel iets "nodig", dan stel je het gewoon even uit... je kunt vaak best even zonder iets. Wij kopen nu alleen nog maar wat we zelf willen en dat bevalt ons prima.


In dit artikel staat een gesponsorde link.

Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Show More
Share by: