Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 tips voor een duurzaam momentje voor jezelf

10 tips voor een duurzaam momentje voor jezelf

Even rust, even een momentje voor jezelf... heerlijk! In ons drukke leven met werk, gezin, vrienden en familie en nog heel veel andere verplichtingen vergeten we het al snel; even rust en even ontspannen. Maar wist je dat dit juist heel gezond is? Door een ontspannen momentje daalt je hartslag en maakt je lichaam gelukshormonen aan. Het is dus echt belangrijk om af en toe even die rust te pakken en aan jezelf te denken. Daarbij willen we natuurlijk ook de wereld een stukje mooier achterlaten. Dat kan prima samengaan, want wij delen vandaag 10 tips voor een duurzaam momentje voor jezelf;


1. Lezen

Een boek lezen zorgt ervoor dat je je even helemaal kunt verliezen in een mooi verhaal. Even je gedachten verzetten en lekker lezen. Ik merk persoonlijk dat ik er altijd helemaal tot rust van kom. Als je je boeken leest vanaf een e-reader of ze bijvoorbeeld haalt bij een gewone bibliotheek, mini- bieb of kringloopwinkel in de buurt, is dat ook nog eens heel duurzaam.


2. Een uitgebreide douche

Met een douche verbruik je minder water dan met een bad en het is net zo relax. Uitgebreid wassen met een heerlijk geurende body bar (een douche gel in zeepvorm) en natuurlijk uitgebreid je haren wassen. (Het liefst met een siliconenvrije shampoo, want je wilt geen siliconen in je haar) Zo kun je de dag helemaal aan.


3. Wandeling

Als je vaker meeleest, dan weet je dat ik vaak wandel. Het is makkelijk, je kunt het altijd en overal doen en het is gezond. Daarnaast maakt het je hoofd leeg... of je nou een korte lunch wandeling doet of door de bossen wandelt, het helpt je ontspannen. Je hebt er verder ook niets voor nodig, naast misschien een paar goede wandelschoenen.


4. Een warme kop thee

Lekker op de bank met een kop thee, dat is vooral in de herfst en de winter heerlijk, maar op een zomeravond is het ook heerlijk ontspannen. Kies voor losse thee, dat geeft meer smaak en daarbij heb je geen verpakkingsmateriaal.


5. Een nachtje weg

Op vakantie kom je echt tot rust, maar we hebben niet altijd de tijd of het budget om een wekenlange reis te boeken. Een nachtje in een hotel is een goede oplossing voor een ontspannen reisje tussendoor. Vaak heb je het gevoel dat je veel langer weg bent en kom je daardoor echt tot rust. Kies voor een hotel in Nederland en een hotel waar ze duurzaam ondernemen. Waar je makkelijk met het openbaar vervoer kunt komen, waar ze biologische gerechten serveren en duurzame hotel shampoo hebben.


6. Begin je eigen (mini) moestuin

Ben je in een groene omgeving, dan ben je rustiger en gelukkiger. Het is dus een goed idee om een mini moestuin te beginnen. Lekker met je handen in de aarde, in de buitenlucht en met groen om je heen... begin gemakkelijk met biologische aardbeien, komkommers en courgettes, die groeien altijd goed.


7. Goed slapen

Niet meteen een momentje voor jezelf, maar een hele nacht! We gaan vaak te laat naar bed, kijken nog even een aflevering van die ene serie af, checken onze mail en voor we het weten is het alweer veel te laat. Plan 1 avond in de week in je agenda om lekker op tijd naar bed te gaan. Door goed te slapen kun je de dag goed aan, heb je meer energie en blijf je stress de baas. Ga dus gewoon lekker vroeg naar bed.


8. Luister ontspannende muziek

Ontspannen kun je ook heel goed met koptelefoon op om naar ontspannende muziek te luisteren. Kies een lekkere luie stoel uit, of ga in bed liggen. Kies voor klassieke muziek en luister verder alleen. Door je helemaal te concentreren op alleen de muziek ontspan je al snel.


9. Boek een massage

Of vraag je partner om een goede massage... met olijfolie (die je even wat opwarmt in een pannetje) kun je prima masseren. Je kunt rustgevende muziek opzetten, maar het kan ook zonder. Een rustgevende massage is goed voor je spieren, brengt je algehele stresslevel omlaag en is gemakkelijk te doen. Je kunt tegenwoordig gemakkelijk een massage boeken bij een salon of er dus samen met je partner een relax moment van maken.


10. Mediteren

Soms zit je hoofd zo vol, dat het heerlijk is om even aan niets te denken. Mediteren kan daarbij helpen. Door je alleen te concentreren op de meditatie en niet aan de rest te denken (de sportdag op school, de boodschappen die nog gedaan moeten worden of het huishouden wat niet vlotjes verloopt) kom je helemaal tot rust. Op internet vindt je verschillende meditatie oefeningen, maar je kunt ook gemakkelijk beginnen door ontspannen te gaan zitten, je ogen dicht te doen, rustig te ademen en aan niets te denken. Dat lijkt makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Je kunt er gelukkig steeds beter in worden, dus oefening baart kunst!

Recept; Aardbeien smoothie
door Doortje 04 mei, 2024
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke aardbeien smoothie!
Op deze vaste lasten kun je meteen besparen
door Doortje 02 mei, 2024
Besparen op je vaste lasten, van verzekeringen tot mobiele telefonie. Besparen kan altijd
door Doortje 30 apr., 2024
Onze week; Heel veel lekker eten, karate en de vrijmarkt
Recept; S'mores chocolaatjes
door Doortje 27 apr., 2024
Een heerlijk nieuw recept voor de s'mores liefhebbers! Zoet en krokant...
Zo stel je een comfortabele outfit samen
door Doortje 26 apr., 2024
Een fijne en prachtige outfit, hoe stel je die samen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Besparen / minimaliseren? Deze 10 dingen koop ik niet meer
door Doortje 25 apr., 2024
Wat levert besparen en minimaliseren eigenlijk op? Ik koop vooral bewuster... en vandaag vertel ik je over de dingen die ik niet meer koop.
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
Show More
Share by: