Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Ondernemen en het moederschap, dit zijn mijn beste tips!

Ondernemen en het moederschap, dit zijn mijn beste tips!
Veel vrouwen combineren het moederschap met ondernemen. Een eigen bedrijf is vaak ideaal om te combineren met het moederschap, maar er zitten ook nadelen aan. Ik ben zelf inmiddels bijna 11 jaar ondernemer en in de tussentijd zijn er 3 kinderen bijgekomen. Soms vind ik de flexibiliteit heerlijk en soms is het lastig. Je kunt niet zomaar een succesvol bedrijf runnen zonder er serieus mee bezig te zijn. Ik geef je vandaag graag de beste tips om het ondernemen en het moederschap te combineren;

1. Beginnen 

Ik hoor van veel moeders ideeën over een eigen bedrijf. Maar beginnen is zo makkelijk nog niet... een baan in loondienst, de kinderen... toch wil ik iedereen adviseren (of je nu moeder bent of niet) om gewoon te beginnen. Begin op je vrije dag of af en toe in de avonduren. Ondernemen is zo ontzettend leuk en je hoeft niet alles perfect te hebben om te kunnen beginnen. Soms is "gewoon beginnen" de beste stap en dan zie je wel waar het uitkomt. Laat je niet weerhouden door horrorverhalen van anderen, probeer het gewoon! 

2. Verdelen 

Je kunt niet alles alleen. Helemaal in een eigen bedrijf zijn er vaak ook taken die niet favoriet zijn en eerlijk is eerlijk, hier blijven ze dan weleens liggen. Ik heb ervoor gezorgd dat ik niet alles alleen doe. Er zijn natuurlijk gastbloggers die ook artikelen schrijven voor de blog, er is iemand die voor mij onderhandeld over samenwerkingen en daarnaast help ik andere ondernemers weer met taken die zij minder leuk vinden. Door je te richten op de dingen die je echt het allerleukste vindt, ben je sneller succesvol, want enthousiasme is 1 van de belangrijkste dingen voor een succesvol bedrijf.  

3. Ook thuis verdelen 

Als je een partner hebt, verdeel dan thuis ook de taken. Helemaal als je vanuit huis werkt wordt er vaak een beroep gedaan op moeders. Als de kinderen ziek zijn, als er geholpen moet worden op school, als er gekookt moet worden... Er heeft zelfs een keer een moeder aan mij gevraagd om haar dochter op te vangen na schooltijd, omdat de BSO zo duur werd en ik toch iedere dag thuis was. Het blijkt maar weer dat niet iedereen snapt dat je in een eigen bedrijf ook gewoon moet werken ;) 

En ik vang heus weleens de kinderen op, de schoolsluiting heb ik bijvoorbeeld opgevangen. Maar Dustin brengt ze naar school, gaat met ze naar zwemles en scouting, kookt op zijn vrije dagen en doet nog veel meer. Juist omdat we dingen verdelen loopt het vaak op rolletjes. 
Taken huishouden verdelen gezin, ondernemen

4. Een serieuze business


Bij een eigen onderneming is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt; begin dus niet over je bedrijfje. Echt de nummer 1 fout die wordt gemaakt naar mijn idee! Je hebt geen bedrijfje, je hebt een bedrijf of onderneming. En zorg ervoor dat je ook serieuze prijzen vraagt. Ga niet express werk doen om maar werk te hebben, je hebt gewoon recht op een goede betaling, veel vrouwen hebben het idee om laag in te zetten, maar dat doe ik nooit. Ik weet wat ik waard ben en je kunt altijd onderhandelen.


Om ervoor te zorgen dat je bedrijf ook echt omzet maakt, is het belangrijk om samen te werken met serieuze andere ondernemers. Ik werk regelmatig samen met een online marketing agency amsterdam om ervoor te zorgen dat ik maandelijks genoeg inkomen heb. Het online ondernemen en eigen baas zijn kan best onzeker zijn, maar zorgen voor een minimum inkomen iedere maand gaat makkelijker door met betrouwbare ondernemers samen te werken. Heb je een eigen website? Dan is het ook belangrijk om in de zoekmachines goed gevonden te worden, dan heb je sowieso de advertentie-inkomsten of sneller nieuwe klanten. Zorg dat je SEO op orde is, dat kun je het beste uitbesteden, want dat verdien je snel terug. Bijvoorbeeld bij een seo bureau amsterdam.


5. Zelfstandig worden


Bij baby's is het een heel ander verhaal, maar zijn je kinderen al wat groter, zorg dan dat ze dingen zelfstandig kunnen doen. Ik werk veel als de kinderen op school zijn, maar als ze vrij zijn of ziek thuis zijn, dan weten ze dat ik nu eenmaal weleens moet werken, dat hoort er gewoon bij. Ik heb ze altijd geleerd om dingen zelf te doen (uiteraard met een beetje hulp als dat nodig is) Maar denk aan zelf aankleden, brood smeren, drinken inschenken etc. Daar heb je veel profijt van als je een keer thuis moet werken en zij hebben er nu en later veel aan, dingen zelf doen en vooral zelf kunnen doen geeft ze een goed gevoel over zichzelf.


Met deze tips, die ik 90% van de tijd zelf volg, loopt mijn bedrijf altijd goed door. Toen de kinderen kleiner waren heb ik een aantal jaren minder gewerkt en andere jaren werkte ik meer. De flexibiliteit en zelf dingen bepalen en er hard voor werken vind ik nog steeds het allerleukste aan het ondernemerschap!

10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
5 x besparen in April
door Doortje 04 apr., 2024
April is begonnen, we delen vandaag weer 5 handige bespaartips
Onze week; Koffie, schoolvoetbal en Pasen!
door Doortje 02 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Show More
Share by: