Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Minimaliseren; Deze 10 dingen kunnen meteen weg

Minimaliseren is nog steeds "booming". Ik schreef er al eerder over... je kunt er gemakkelijk mee beginnen en het is een kwestie van doorgaan. In mijn ervaring ben je nooit klaar, er is altijd weer een tijd om dingen op te pakken. Ik streef niet naar een leeg (wit) huis, maar ik heb wel gemerkt dat minder spullen veel rust brengt. Niet alleen voor mijzelf (minder schoonmaken joehoe!) maar ook voor de kinderen. Als ze bedolven worden onder de spullen en speelgoed, dan is de creativiteit snel verdwenen. Minder is in dit geval meer. 

Wil jij nog beginnen met minimaliseren, maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Dan kun je in ieder geval met de lijst van vandaag aan de slag, deze 10 dingen kun je zonder schuldgevoel weg doen. De kans dat je ze gaat missen is klein en zo heb je meteen een mooi begin gemaakt! 

1. Kleding die je niet past

We geven het niet graag toe, maar iedereen heeft wel kleding in de kast die niet helemaal goed past. Een spijkerbroek van een paar maten kleiner die je ooit hoopt weer aan te kunnen doen of een jurkje van vroeger die je nu niet meer past, maar ook niet weg wilt gooien. 

Toch is het veel fijner om kleding in de kast te hebben die gewoon lekker zit en waar jij je prettig in voelt (en laten we eerlijk zijn... een broek die net iets te straks zit, zit gewoon niet lekker) 

Stop kleding die nog mooi is in een zak en maak er iemand anders blij mee. Kleding die niet mooi meer is, kan in een kledingbak of kun je inleveren bij verschillende winkels. 

2. Beauty producten die over de datum zijn

Wist je dat bijna alle beauty producten een houdbaarheidsdatum hebben? Op de verpakking staat meestal een potje met bijvoorbeeld 6M. Dat betekent dat het product 6 maanden na opening niet meer goed is. 

Ik had eerder allerlei producten in het badkamer kastje staan. Producten die ik ooit had gebruikt of ooit cadeau had gekregen en niet had gebruikt. Oude producten deed ik weg en alles wat nog dicht was (en dus nog gebruikt kon worden) heb ik weggegeven. 

Er staan nu alleen nog producten in het kastje die we gebruiken. Een klein beetje voorraad van tandpasta (dat kopen we vaak in de aanbieding online, affiliate linkje) en dat is het. Meer ruimte in het kastje en minder spullen die weggegooid worden omdat ze over de datum gaan. 

3. Lege verpakkingen


Voor veel mensen is dit waarschijnlijk vrij normaal, maar ik heb zelf een man die mooie verpakkingen graag bewaard. Denk aan verpakkingen van telefoons. En het kan zeker lonen om bepaalde verpakkingen te bewaren, als je spullen weer doorverkoopt is het altijd handig om de verpakking te hebben. Maar wij hadden op een gegeven moment allemaal verpakkingen van spullen die we allang niet meer hadden. Dan kan het dus echt wel een keer weg!


4. Administratie


Je administratie bijhouden is een klusje wat iedereen graag voor zich uit schuift. Maar als papieren ouder zijn dan 5 jaar (let op; zakelijk is dit anders, dus kijk het altijd even na bij twijfel) dan kan het gewoon weg. Wij hebben heel veel administratie wat allemaal online geregeld wordt, dus daar komen geen papieren bij kijken. Maar daarnaast hebben we nog 1 map met brieven, bonnetjes (voor garantie van dure producten) en dat is het. De map kijken we ook regelmatig door. Als de garantie over is, kan de bon ook weg en zo blijft alles makkelijk in 1 map passen.


5. Kortingsbonnen


Wij houden van besparen. Dat betekent ook dat we graag kortingsbonnen gebruiken. En de papieren bonnen ontvang je soms ook nog... als je pizza bestelt krijg je vaak een setje kortingsbonnen erbij voor de volgende keer. Ze belanden bij ons in de la, totdat ze verlopen zijn. De volgende keer dat we pizza bestellen zoeken we op internet naar een kortingscode en zijn we die andere kortingsbonnen allang weer vergeten. Ik gooi ze nu vaak meteen weg en andere kortingsbonnen (die we wel graag gebruiken) bewaar ik op 1 vaste plek. Als ik iets wil bestellen, dan kijk ik altijd even het stapeltje na en gooi meteen de bonnen weg die al niet meer geldig zijn.


6. Dubbele keukenhulpjes


Sowieso heb je veel dingen voor in de keuken niet nodig. Ik had ooit een citroen uitknijper in de vorm van een... jawel... citroen! Nooit gebruikt en dat ding lag jaren in de kast. Net als een knoflookpeller en een speciaal mesje voor een kiwi.

Al die handige dingen die je nooit gebruikt kunnen dus meteen weg.


Maar ook alle dubbele dingen kunnen weg. Het zal je verbazen hoeveel je dubbel hebt... van scharen tot flessenopeners. Je kunt er echt maar 1 tegelijk gebruiken.


7. Inbussleutels en ander gereedschap


Het is vast heel erg, maar bij het kopje gereedschap is het hier vrij ouderwets verdeeld. Dustin doet de klusjes en ik niet. Ik weet dus ook niet wat er allemaal in de gereedschapskist in de schuur ligt. Maar... als je weleens meubels koopt bij bijvoorbeeld de Ikea, dan kan het zomaar zijn dat je een hele verzameling inbussleutels in huis hebt, want je krijgt ze bij ieder nieuw meubel.


Wij kwamen laatst een stuk of 10 inbussleutels tegen. Allemaal precies hetzelfde, haha!  die konden dus zo weg. En dan is het handig om meteen even de rest van het gereedschap te bekijken.

8. Kleding, handdoeken en theedoeken die kapot zijn


Spullen die kapot zijn, die mogen natuurlijk weg. Maar het zal je verbazen hoeveel mensen met een onderbroek lopen met een mooi gat erin... of sokken, die tenen komen er doorheen, maar het kan best nog een keertje.


Gun jezelf kleding die je past, die lekker zit, maar natuurlijk ook kleding die gewoon nog heel is. Net als dat het lekker afdroogt met een handdoek niet niet kapot of verkleurd is.


9. Reisgidsen en souvenirs


Wij hebben vroeger vaak gereisd. Nu is het iets anders en sinds de kinderen er zijn, gaan we vooral in Nederland op vakantie. We hoeven niet echt souvenirs uit Nederland te hebben, dus die kopen we ook niet. Maar we hebben dus wel nog souvenirs uit het buitenland. Ook reisgidsen met de lokale bezienswaardigheden stonden nog in de kast.


De mooiste souvenirs hebben we bewaard en de reisgidsen zijn naar een mini bieb gegaan.


10. Shoppers, tasjes, tassen


Shoppers zijn natuurlijk wel duurzaam, je kunt ze keer op keer gebruiken. Maar... je hoeft er echt geen 20 in de kast te hebben liggen. Beperk het tot een stuk of 3-4, waarmee je gemakkelijk de weekboodschappen kunt doen en laat het daarbij.


Ook plastic tasjes of katoenen tasjes (die wij vaak krijgen bij een premiere of een perspakket) zijn handig, maar 30 stuks is wat overdreven. Plastic tasjes gebruiken we als afvalzakjes en de katoenen tasjes worden weer doorgegeven.


Extra tip; Speelgoed


Als laatste kom ik graag nog even terug op het speelgoed. Onze kinderen hebben zeker genoeg speelgoed, maar ik zorg er wel voor dat speelgoed waar ze te groot voor zijn weer weg gaat. Ik hoorde laatst een vriendin vertellen over de Duplo en toen bedacht ik mij dat wij dat al lang niet meer in huis hebben... wel gewone Lego en Playmobil. Nu ze ouder worden, spelen ze daar meer dan genoeg mee.

Belangrijke overwegingen bij de aanschaf van een telefoon voor je kind
door Doortje 28 mrt., 2024
Waar moet je op letten bij een eerste telefoon voor je kind? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
De leukste paas activiteiten met kinderen
door Doortje 28 mrt., 2024
Het paasweekend staat voor de deur, de kinderen zijn lekker een lang weekend vrij, dus genoeg te doen!
Onze week; Nieuwe schoenen, ramen wassen, pannenkoeken en Pasen in huis
door Doortje 26 mrt., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Het inrichten van een babykamer, zo doe je dat!
door Doortje 25 mrt., 2024
Wij geven tips voor het inrichten van de babykamer (gesponsord artikel)
Recept; Havermout, chocolade koeken voor Pasen
door Doortje 23 mrt., 2024
Vandaag delen we het recept voor onze heerlijke havermout, chocolade koeken voor Pasen!
Hoe ga je om met kinderen van verschillende leeftijden tijdens de feestdagen?
door Doortje 22 mrt., 2024
Feestdagen, ze zijn druk voor de kinderen! Vandaag geven we tips voor leuke feestdagen! (gesponsord)
Je financien bijhouden
door Doortje 21 mrt., 2024
Een druk gezin en toch alles financieel op de rit? Ik geef je vandaag handige tips
door Doortje 19 mrt., 2024
Onze week; Een beetje lente, bloesembomen en logeren!
Recept; Paascake
door Doortje 16 mrt., 2024
Het eerste paas recept van dit jaar; Paascake!
Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben?
door Doortje 14 mrt., 2024
Hoeveel spaargeld moet je achter de hand hebben? Vandaag duiken wij hier dieper op in... en zetten alles voor je op een rij.
Show More
Share by: