Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Mijn HG zwangerschap...


Wat is HG?

HG staat voor Hyperemesis Gravidarum en is een zwangerschapsaandoening waarbij je extreem misselijk bent. We kennen allemaal wel de zwangerschapsmisselijkheid (waarom noemen we dit eigenlijk ochtendmisselijkheid??) maar bij deze aandoening ben je de hele dag door misselijk, het gaat vaak gepaard met heel veel overgeven en risico op uitdroging en snel gewichtsverlies.

Hoera, zwanger!!

Ik weet nog dat ik een test deed omdat ik mij zwanger voelde... Dustin was naar zijn werk en ik moest het gewoon weten. We probeerden sinds 2 maanden om zwanger te raken en hoewel ik nog maar 23 was, waren we er klaar voor. De test knalde meteen met 2 felle strepen, ik was er even stil van... zo snel? Ik ben zwanger! Ik weet nog dat de kat in de badkamer bij mij zat en ik zei; er staat een streep, er staat echt een tweede streep! De kat keek me meewarrig aan en liep weg, haha! S'avonds vertelde ik Dustin dat ik zwanger was en we vierden het mooie nieuws!

Misselijk!!

Ongeveer een week later voelde ik mij misselijk... opeens was het er.... een enorm misselijk gevoel. Maar ja; "het hoort erbij he?!" en zo ging ik door. Totdat het overgeven begon.. en dan niet alleen s'ochtends na het opstaan, maar gerust 3 keer per uur. De hele dag door. Ik ging s'avonds vroeg naar bed, want alleen als ik sliep, dan had ik even rust (zo voelde het echt) en de volgende dag werd ik weer misselijk wakker. (De ochtend begon ik het moeilijkste moment van de dag te vinden; de misselijkheid was weer niet weg en ik "moest" weer een dag doorkomen)

Heel veel en snel afvallen...

Ik hield op een gegeven moment echt niks meer binnen. Een paar slokjes water spuugde ik ook weer uit. Ik at en dronk zo min mogelijk, want ik wilde gewoon niet meer overgeven, het was echt verschrikkelijk. De bevalling van Thijs was er geen een uit het boekje en was pittig, maar ik zou echt 1000 keer liever die bevalling over doen dan dat ik deze periode over zou doen.

Ik besloot om de huisarts eens te bellen, want ik wist dat het erbij hoorde, maar dit leek me niet de bedoeling. Ik werd gerust gesteld.. misselijkheid hoort erbij.

Dat is denk ik nog het meest verdrietige als ik aan deze periode terug denk. Ik werd niet serieus genomen. Niet door de huisarts, maar ook om mij heen hoorde ik regelmatig dat "zij echt niet zo misselijk waren geweest" en het vast wel meeviel. Zelfs een bevriende verloskundige vertelde dat ze dit "kwaaltje" vaak scharen onder psychische problemen. alsof je het zelf verzint, ik voelde mij totaal niet serieus genomen en voelde me verschrikkelijk.

Ik weet nog dat ik uiteindelijk de huisarts bleef bellen, dat ik ontzettend afviel en dat ik echt even langs wilde komen. Ik mocht na veel pijn en moeite langskomen en op de weegschaal staan. Daar bleek ik in 1,5 week zo'n 5 kilo te zijn afgevallen. Van 53 kg. was ik naar 48 kg. gegaan. De huisarts schrok en ging even overleggen. Er kwam een andere arts bij... voelt u zich niet goed? Geniet u niet van de zwangerschap? Nou nee, als dit het is, wil ik nooit meer nog een kind zei ik tegen hem.
De arts moest lachen en vond dat wel "erg overdreven" Ik heb hem gevraagd of hij wist hoe het was om zo'n 30 keer per dag over te geven. Hij zei niks meer. Mijn eigen huisarts nam het weer over en ik kreeg medicijnen mee naar huis.

Een beetje opluchting

Ik kreeg medicijnen tegen de misselijkheid en daar mocht ik meteen mee beginnen. Ze hielpen redelijk. Ik ging van 30 keer per dag overgeven naar ongeveer de helft, zo'n 15 keer. Het verschilde per dag, maar ik kon nu af en toe wat binnen houden en een ziekenhuisopname was hiermee gelukkig afgewend. Toen ik zo'n 16 weken zwanger was, merkte ik dat de misselijkheid steeds minder werd. Op een gegeven moment kon ik de medicijnen afbouwen en heb ik de laatste helft van de zwangerschap wel fijn doorgebracht.

Hoe is dit nou gekomen?

Ik heb nog steeds geen idee waarom ik dit heb gekregen. (Ik had het liever overgeslagen, haha!) Maar ik ben sowieso heel gevoelig voor hormonen. Ik begon met het slikken van de pil op mijn 16e. Dat ging ook niet.. Als ik de pil had ingenomen gaf ik binnen een uur over. Ik kon er gewoon echt niet tegen. Ik denk dat dit zeker mee heeft gespeeld... ik kon gewoon niet tegen mijn eigen zwangerschap.

Nog een keer zwanger...

Ik kan mij dus goed voorstellen dat vrouwen dit nooit meer willen. Dat ze niet nog een keer zwanger willen worden en die vreselijke tijd moeten overdoen. Thijs werd ouder en de tijd heelt veel wonden. Toen hij zo'n 2,5 jaar was, wilde ik graag nog een kindje, hoe eng het ook was. Ik voelde dat ik er klaar voor was.

Meteen de eerste maand was ik zwanger. Ik weet nog dat ik weer vol ongeloof naar de test keek, maar ook meteen een knoop in mijn maag had... zou het weer beginnen? Onderzoek wijst uit dat de kans groot is dat je in een volgende zwangerschap weer HG krijgt, maar het hoeft niet... een paar weken later kwamen we erachter dat ik zwanger was van een tweeling en werd verteld dat ik waarschijnlijk wel misselijker zou zijn dan bij een eenlingzwangerschap...
Gelukkig waren we toen al 9 weken onderweg en was ik veel minder misselijk. Ik was wel misselijk en ja, ik gaf iedere dag wel een keer over, maar ik vond het een verademing na de vorige keer. Voor sommige vrouwen klinkt 1 keer per dag overgeven verschrikkelijk, maar ik vond het geweldig! Ik vond het prima te doen en genoot van de zwangerschap....


Recept; Paascake
door Doortje 16 mrt., 2024
Het eerste paas recept van dit jaar; Paascake!
Hoeveel spaargeld zou je moeten hebben?
door Doortje 14 mrt., 2024
Hoeveel spaargeld moet je achter de hand hebben? Vandaag duiken wij hier dieper op in... en zetten alles voor je op een rij.
Onze week; Genieten van de zon, een dag naar Amersfoort en goede rapporten!
door Doortje 12 mrt., 2024
Een weekoverzicht met bijna 20 foto's! Kijk je mee?
Zo ga je van Happy spender naar Happy spaarder!
door Doortje 10 mrt., 2024
Sparen is verstandig en daarom vertel ik je vandaag hoe je van Happy spender in no-time naar een Happy spaarder verandert!
Recept; Eetbaar koekjesdeeg met chocolade!
door Doortje 08 mrt., 2024
Koekjesdeeg om zo op te eten, dat klinkt als een droom! En vandaag heb ik hiervoor een heerlijk recept!
Fietsen is het duurzame antwoord op stedelijke mobiliteit
door Doortje 06 mrt., 2024
Wil je duurzaam bezig zijn? Laat de auto eens staan en pak de fiets! (gesponsord artikel)
Boodschappen shoplog (Boodschappen bij de Picnic)
door Doortje 06 mrt., 2024
Ik heb weer eens een boodschappen shoplog voor jullie! Lees je mee?
Onze week; Weer naar school en Thijs 12 jaar!
door Doortje 04 mrt., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?!
Recept; Mozzarella kaas balletjes uit de oven
door Doortje 02 mrt., 2024
We delen het recept voor een heerlijk "hapje"! Mozzarella kaas balletjes uit de oven.
10 goedkope superfoods, goed voor je portemonnee en je gezondheid!
door Doortje 29 feb., 2024
Superfoods zijn producten die net even wat meer doen voor je gezondheid. Vandaag vertel ik over 10 superfoods, die gewoon heel betaalbaar zijn.
Show More
Share by: