Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De 6 maanden buffer, handige tips om die bij elkaar te sparen!

Laatst was het weer in het nieuws... er zijn veel mensen die weinig achter de hand hebben; 1 op de 7 heeft geen €2000,- achter de hand, terwijl een buffer van 6 maanden wordt "geadviseerd". 

Nou is die 6 maanden buffer echt niet zo gemakkelijk bij elkaar te sparen, het leven is duur, de boodschappen worden duurder, je moet ieder jaar meer betalen en als je spaart ontvang je zo ongeveer 0% rente, dus soms word ik daar ook wat moedeloos van... wat heeft het eigenlijk voor zin dat sparen?

Het grootste voordeel vind ik de rust. Het voelt zoveel beter als je een buffer achter de hand hebt. Iedereen krijgt te maken met financiële tegenslagen, maar onze buffer heeft ons altijd gered... een werkgever die failliet ging waardoor het salaris pas 6 maanden later door het UWV werd betaald? Een belastingdienst die de kinderopvangtoeslag onterecht terugvorderde? Wij hebben het allemaal meegemaakt, maar konden de rekeningen gewoon blijven betalen door onze buffer. Ik zou dan ook nooit kiezen voor geen buffer, ik zal altijd mijn best doen om de buffer snel te laten groeien als er een aantal tegenslagen na elkaar langskomen, het geeft rust en zorgt ervoor dat je niet in de schulden komt. En ook al ontvang je niks qua rente, geld achter de hand is fijn.

Maar goed... zo makkelijk is het dus niet om een leuke buffer bij elkaar te sparen, maar het kan zeker wel! Ik geef je vandaag 3 handige tips om er meteen mee te beginnen! 

Tip 1; Ken je financiële situatie; 

Overzicht, overzicht, overzicht... ik blijf het altijd roepen! Wil je extra sparen, dan moet je weten hoe je financiële situatie eruit ziet. Wat komt er binnen en wat geef je uit? En niet zomaar gokken, maar rekenen en optellen en nakijken, dan schrik je waarschijnlijk hoeveel geld je uitgeeft aan verzekeringen of bijvoorbeeld de boodschappen. 

Ga dan op zoek naar de besparingen. Stap over, geef jezelf een weekbudget etc. Zo hou je opeens geld over! En het is heel belangrijk om deze stap regelmatig te herhalen. Wij hebben altijd goed zicht op onze inkomsten en uitgaven, maar kwamen er tijdens de corona periode achter dat we toch meer geld overhielden iedere maand, toch mooi meegenomen! Nu sparen we dus meer dan voor deze periode, omdat we veel veranderingen lekker zo hebben gelaten en dat scheelt voor ons best wat geld. 

Tip 2; Automatisch sparen;

Heb je nou leuke besparingen gevonden? Tel het geld dat je bespaard bij elkaar op en laat dat iedere maand automatisch overschrijven naar je spaarrekening, je miste het geld tot nu toe namelijk ook niet. Zo spaar je makkelijk een eerste bedrag bij elkaar.

Daarnaast is het handig om meteen een gedeelte te sparen als je je salaris ontvangt. Het geld dat op je rekening staat dat geef je makkelijker uit, maak je meer over naar je spaarrekening dan zul je zien dat je je best doet om rond te komen en zo dus minder uitgeeft. Als je kiest om het bedrag te sparen wat je aan het eind van de maand toch wel over hebt, dan spaar je bijna altijd een stuk minder dan dat je vooraf geld spaart. 

Vergeet ook de meevallers niet, die we ook allemaal weleens hebben! Spaar ze meteen en geef ze niet (helemaal) uit. Ze kunnen je buffer in 1 keer flink laten groeien.

Tip 3; Laat het staan

Als je een paar duizend euro hebt staan op je spaarrekening, dan is het natuurlijk heel leuk om te bedenken wat je er allemaal mee kunt doen! Vakanties, een nieuwe auto, een verbouwing... ga zo maar door! Maar daar is de buffer natuurlijk niet voor bedoeld. Spaar apart voor die andere dingen en laat je buffer met rust, die is echt bedoeld om je door moeilijke tijden heen te helpen, maak hem niet op. 

Hoeveel buffer heb je nou nodig?! 

Voor iedereen is de benodigde buffer anders. Ben je alleen, heb je een gezin, verdien je beiden geld of verdien je het alleen? De 6 maanden is een handige leidraad; zorg ervoor dat je je rekeningen 6 maanden kunt betalen. Heb je misschien recht op WW en hoelang dan precies? Neem dat allemaal mee in je overweging. En laat je niet afschrikken als je een hoog bedrag nodig hebt, iedere euro is er 1 en langzaam kun jij ook een groter bedrag bij elkaar sparen.... 
Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
Show More
Share by: