De buffer, hoe en wat?!

 


Ik schreef laatst al dat we druk bezig zijn om onze buffer weer aan te vullen. Ik kreeg toen de vraag hoeveel wij achter de hand houden en waarom. Ik zal er vandaag meer over vertellen...


Op de site van het Nibud kun je met de bufferberekenaar je ideale buffer berekenen, maar ik zou vooral kiezen voor een bedrag waar jij je prettig bij voelt. Onze ideale buffer was altijd € 10.000 Met onze levensstijl hadden we dit bedrag op een gegeven moment bij elkaar en toen zijn we gewoon verder gaan sparen. We wilden geen geld uitgeven omdat het "moest" en als je iets overhoudt en op dat moment geen specifiek doel hebt, dan spaar je gewoon door. 


Natuurlijk ging er weleens een bedrag af. Wij hebben 1 grote spaarpot en als er iets nodig is, dan halen we daar geld uit. Voor een vakantie, voor een grotere auto (toen de meiden geboren werden) of iets anders. Maar uiteindelijk hadden we een spaarpot van meer dan € 15.000 Een flink bedrag!


Totdat we dus ook een heel flink bedrag moesten terugbetalen aan de belastingdienst. Ik ga dat specifieke bedrag niet noemen, gelukkig konden we het in 1 keer betalen, maar de buffer liep een hele flinke deuk op. Daarom besloten we om onze buffer zo snel mogelijk weer aan te vullen en daar zijn we inmiddels weer een paar maanden mee bezig. 


Ik vind een buffer van € 10.000 ideaal. Het is een bedrag waar je de meeste tegenslagen mee op kunt vangen. In het verleden hebben we meerdere keren meegemaakt dat een werkgever failliet ging, natuurlijk krijg je dan nog wel uitbetaald, maar dat kan maanden duren. Daarnaast ben je dan ook "opeens" je baan kwijt. In dit soort situaties is een buffer noodzakelijk, maar ook om kleinere dingen op te vangen zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto. 


Onze buffer is nu weer redelijk op pijl. We sparen iedere maand een bedrag, hoe hoog dat bedrag ligt, ligt vooral aan mijn verdiensten en daarnaast vulden we de buffer aan het extra's van de afgelopen maand. (marktplaats verkopen etc.) We sparen nu gewoon weer lekker door totdat we weer nieuwe wensen hebben of totdat we het weer nodig hebben, het sparen gaat hier redelijk vanzelf. 


Ik krijg heel vaak de vraag of wij veel verdienen. Onze inkomsten ga ik niet vermelden, maar ook met een klein inkomen kun je flink wat sparen. Elke euro is er 1. Wij hebben jaren een inkomen gehad onder modaal en daarmee hadden we dus uiteindelijk een buffer van over de € 10.000 Dat was bij elkaar gespaard met allemaal kleine beetjes, maar bij elkaar werd het een enorm bedrag. Dus wil je je buffer opbouwen? Laat je niet afschrikken door enorme bedragen van ervaren spaarders... begin vandaag en je zult zien dat je op een gegeven moment een mooi bedrag bij elkaar hebt :) 


(Naast onze eigen buffer hebben we voor alle 3 de kinderen een spaarrekening, dit bedrag tellen we niet bij onze eigen buffer. )
Reacties

Marjolein op 20-01-2018 08:14

Leuk om te lezen, ik ben ervan overtuigd dat volhouden werkt. Met alles eigenlijk, en ook met sparen. Regelmaat is heel belangrijk. Ik woon alleen (met hondje) en verdien onder modaal. Maar ik heb toch een buffer bij elkaar gespaard van 10,000 euro. Er gaat idd ook wel iets vanaf, maar ik spaar elke maand dus uiteindelijk is het bedrag er weer. 

Het hangt niet zozeer af van het inkomen, maar van de uitgaven.  Gr Marjolein 

Nic op 20-01-2018 08:45

Wij hebben de bufferrekening bij een andere bank dan waar we inkomsten en uitgaven doen. We kregen en krijgen hier een hogere rente en konden er niet zo makkelijk bij. Dit is inmiddels veranderd doordat ze een app hebben en je onlione al je zaken kunt regelen. Hier hebben we EUR 8700 staan voor baanverlies en onverwacht onderhoud aan het huis. 

Bij de boodschappenrekening hebben we een klein buffertje van een paar honderd euro voor feestjes of verjaardagen. In de zomer gebruiken we het saldo als leefgeld op vakantie. Daarna sparen we weer opnieuw (maandelijks EUR 90).

We hebben een spaarrekening voor dingen die vervangen moeten worden maar we sparen ook voor een nieuwe badkamer, toilet, het vervangen van het hout rondom het huis en schilderwerk. Wat we nodig hadden is inmiddels bereikt maar er kwam een nieuwe auto tussendoor. Nu schuiven we het een half jaartje op. Nieuwe is dat we maandelijks sparen voor extra aflossingen op de hypotheek. Tenslotte gaat het saldo dat overblijft op de dag voor mijn loon komt (dat is ons nulpunt) naar een aparte rekening. We hebben vrienden in het buitenland en daarvan gaan we of een van ons regelmatig naar toe. 

Miranda op 20-01-2018 09:07

Het is echt niet zo dat iedereen kan sparen! Zeker niet met hoge schulden en minimum inkomen...

Zonder schuldenlast is het wat anders mijn inziens

Doortje op 20-01-2018 17:32

Hoi Miranda, 

volgens mij weet ik wie je bent :) Met schulden is het inderdaad een ander verhaal, maar er komt uiteraard een moment dat schulden zijn afbetaald en dan is sparen weer een mogelijkheid. (Jullie zitten daar al best lang in volgens mij, toch? Dus het eind zal inmiddels wel in zicht zijn!) 

In de tussentijd alles op alles zetten om de schulden zo snel mogelijk af te betalen. Meer werken, vanaf huis werken etc. Etc. Kijken naar de mogelijkheden. Succes! 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow