Zindelijkheidstraining, we mogen weer... ;)

 

De meiden zijn volgende maand alweer 2,5! Laatst keek ik eens op de kalender en toen drong dat eigenlijk pas tot me door. Jeetje, wat gaat het hard! 


Het wordt dus tijd voor een aantal veranderingen. De speen gaan we afbouwen. Ik krijg er bij onze vlogs regelmatig opmerkingen over, dat is ook niet erg. Als ze de hele dag naar het kdv zijn geweest, dan zijn ze nogal moe. En dat zijn juist de momenten waarop ik flim op zo'n dag ;) Dus ik kan me voorstellen dat het soms lijkt alsof ze de hele dag hun speen in hebben, maar we geven hem als ze moe zijn en natuurlijk bij hun middagslaapje. De volgende stap is alleen bij het middagslaapje. Sara gebruikt de speen de laatste tijd vooral om in slaap te komen, maar s'nachts doet ze hem uit en mist hem ook niet meer de laatste nachten, dus dat gaat de goede kant op. 


Daarnaast is het ook weer tijd voor zindelijkheidstraining. Bij Thijs hebben we echt gewacht tot hij er aan toe was. En dat was best laat ;) Hij vond het ook geen probleem. Een luier, prima. Een ongelukje, ook prima. Hij was echt zo makkelijk als wat en dat maakte het allemaal best lastig. Uiteindelijk is het bij hem ook goed gekomen, dus "no pressure" ;) 


De meiden zijn wat dat betreft wel al heel anders dan Thijs op deze leeftijd. Ze geven nu al regelmatig aan als ze een vieze luier hebben of als die eraan komt ;) Het potje staat inmiddels al een tijdje in de kamer en die wordt regelmatig gebruikt. Ze gaan er dan met kleding en al op zitten. De volgende stap is voor ons dat ze er op gaan zitten als ze in bad oid gaan en op warme dagen lekker bloot rond laten lopen. Dat is dan alweer een stap in de goede richting. 


Je leest het dus al; We hebben een soort van training, maar gaan eigenlijk vooral mee in het gedrag van de kinderen. Ik denk dat de meiden er zeker binnenkort klaar voor zijn, maar lukt het niet? Dan niet. Het komt uiteindelijk vanzelf wel. We doen ook niet aan stickers, beloningen en cadeautjes. Gewoon benadrukken dat het goed is als ze op het potje zitten, dat werkt hier tot nu toe prima. Ik ben heel benieuwd wanneer het zo ver is! Zouden we echt binnenkort uit de luiers zijn?! Dat gaat lekker schelen, haha! 


Hoe heb jij de zindelijksheidstraining aangepakt? Gewoon de luier uit en klaar? Of beloningen en cadeaus? Wat mij betreft is geen enkele manier goed of fout, omdat elk kind ook weer anders is. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen, dus laat ze weten in de reacties! Zo'n stapeltje gaat er met een tweeling wel snel doorheen ;) 
Reacties

geldover op 17-07-2017 07:50

Hier was de beloning dat papa en mama heel enthousiast in de handen klapten als t gelukt was. En blij dat ze ermee was. De oudste was vanaf 8 maanden in zover zindelijk dat ze altijd naar dezelfde hoek kroop om te gaan poepen. Ik pakte haar dan op en zette haar op de pot. Op een gegeven moment zette ik haar elke morgen om half acht op de pot en dan kwam de grote boodschap. Plassen deed ze denk ik tot een jaar of drie nog wel in de luier. De jongste is nu sinds een maand of twee zindelijk ' nachts. Heerlijk heb alleen nu nog twee megapakken pampers staan. 😂Laat ze nog even staan wie weet als ze straks naar school gaat en t allemaal even spannend is of ze dan droog blijft. De oudste kreeg bij spanning nog twee keer een ongelukje.

ben erg blij dat ik van die stank in de container af ben. Gek genoeg vond ik dat t ergste, misschien wel omdat ik dat met de oudste dis helemaal niet kende.

Marga_L op 17-07-2017 08:11

toen mijn dochter 2 werd was ze al een eind met zindelijk zijn.  wij hadden een potje waar een sticker in zat die verkleurde nadat er een plasje werd gedaan. ze kreeg dan ook een bijpassende sticker. van het ene op het andere moment was ze er klaar mee en ontweek ze het potje. 

Een jaar later ging het vanzelf alleen de grote boodschap vond ze eng. na een maand of twee ging dat ook goed, maar wel op het toilet op een kinder bril. overigens ging dit zonder stickers, maar wel met complimentjes. 

Wij zijn er altijd relaxed mee omgegaan. ieder kind is er op zijn of haar eigen tijd aan toe. 

nicole op 17-07-2017 08:17

Zoon was vanaf 1 1/2 overdag zindelijk. Poepen deed hij al wat eerder op de wc, hij ging er steeds voor staan en wilde naar binnen. Plassen volgde wat later. Soms kwam hij van het kdv terug met een luier om, omdat hij nog zo klein was en ze eigenlijk pas op de groep vanaf 2 met zindelijkheid bezig gingen. Het was superfijn alleen wel eens lastig onderweg en we waren best veel met zoon op pad als ik terugdenk. Dochter was niet zo snel maar toen ze net drie zelf wilde was het in een dag of wat bekeken. Overigens gebruikte ik voor beiden vanaf een jaar een luierbroekje. Vond ik heel handig.

marjolein op 17-07-2017 09:13

Hier allebei waren ze 3,5 dat ze zindelijk waren, wel lekker laat, maar ik denk dat ze echt op hun eiegn tempo doen, en soms heb je er gewoon snelle kinderen bij, die van mij niet, ik heb ze ook niet extra getraind ofzo,maakte mij er niet zo druk om.

Ze waren wel gelijk dag en nacht zindelijk, dat dan weer wel;)

Groene vrouw op 17-07-2017 10:06

Zindelijk gemaakt in de zomer, gewoon luier uit en onderbroekje aan, potje in het zicht en gaan.

Ik gebruikte wel katoenen luiers omdat ik er ook 2 in de luiers had wel met 1 jaar leeftijds verschil.

Met 2 jaar overdag zindelijk en 2.5 s'nachts in de winter, dat deden we niet gelijker tijd.

Eerst het 1 dan het ander, geen bloningen maar wel prijzen, zo van geweldig als ze wat op het potje deden :-)

Doortje op 17-07-2017 10:26

Haha, geldover, dat zul je net zien! Heb je net flink luiers ingekocht ;) 

Marjolein, Thijs was ook 3,5! Hij had echt geen haast, haha! Ik denk inderdaad ook dat het per kind verschillend is... we gaan het zien met de meiden! 

Jasmijn op 17-07-2017 16:49

Dochter was net twee en wilde zelf geen luier meer. Ging ook eigenlijk meteen goed. Zoon was een heel ander verhaal! Alles geprobeerd. Eerst gewoon stimuleren en complimenteren. Daarna stickers etc. Vlak voor hij met school moest beginnen vanuit "wanhoop" een kadootje in het vooruitzicht gesteld en toen was hin meteen zindelijk ! Tevens snachts en met poepen!

anneke op 17-07-2017 17:00

Hey wat raar dat je opmerkingen krijgt over hun speentje! Lekker laten zou ik zo zeggen, onze tandarts(en) zegt dat dit geen enkel probleem is zolang ze hun melktandjes hebben, van het moment dat ze beginnen wisselen best speentje afbouwen 5 a 6 jaar.

het is voor vele kleintjes vooral s nachts nog hun troost, lekker niets van die opmerkingen aantrekken en de kindjes en jullie gevoel volgen, groetjes

Doortje op 18-07-2017 09:37

Anneke, Ja, ik blijf dat ook raar vinden... en we volgen wat dat betreft ook lekker ons eigen gevoel. ;) Bij Thijs hebben we langer gewacht en hij was echt zonder morren zo van zijn speen af... helemaal prima! 

Jeannet op 18-07-2017 10:13

Weet je wat echt leuk is? Een leuke nieuwe onderbroek als het de eerste keer goed is gegaan. Zo leuk, wat was ze trots.

Nieuwste artikelen;
Bespaar Continu NLHoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow