Eerder met pensioen? 3 tips!

 

Vandaag even een blogpost uit het archief. Dat doe ik nooit, maar het is even niet anders. Door de spanning de afgelopen tijd ben ik nogal aan het kwakkelen met mijn lichaam. Mijn schouders zitten muurvast en die pijn trekt door naar mijn armen, polsen en vingers. Een uurtje achter de computer is nu even het maximum en door alle artikelen en vlogs, is het sowieso al lekker druk ;) Dus even terug in de tijd... dit artikel schreef ik nog op mijn oude blog, samen besparen! Maar het is nog steeds heel bruikbaar. Lees je mee?! Dan neem ik zoveel mogelijk rust... dan ga ik daarna weer aan de slag met gloednieuwe artikelen :D 

 

Ik heb al eens eerder over mijn pensioen geschreven. Momenteel bouw ik als zzp-er geen pensioen op, althans niet bij een pensioenfonds. Ik denk persoonlijk ook dat als ik met pensioen ga, er weinig pensioen meer is ;) Of zou alles straks weer enorm goed gaan? Het duurt in ieder geval nog heel wat jaar!

 

Met pensioen gaan is op zich geen unicum. Als je je werk leuk vindt, dan kun je nog jaren door. Maar de vrijheid die het meebrengt om te kunnen werken omdat je het wilt en niet omdat het moet, spreekt mij wel enorm aan. Er zijn een aantal manieren om dit punt eerder te bereiken;

 

1. Hypotheek aflossen.

Als je een hypotheek hebt en je lost hem extra af, dan heb je eerder dan je hebt afgesproken weinig tot geen woonlasten meer. Ook als je uiteindelijk je huis verkoopt, heb je een mooie spaarpot.

Wij zijn zeker van plan om in ieder geval het aflossingsvrije deel zelf af te lossen, daardoor is onze hypotheek over 25 jaar ook echt helemaal afgelost. (inmiddels over 20 jaar, wat gaat de tijd snel, haha!) 

 

2. Besparen op de vaste lasten.

Dit doen wij nu al 5 jaar. (inmiddels dus ook alweer wat langer!) Hoe minder vaste lasten je hebt, hoe minder geld je "nodig" hebt om de maand door te komen en je verplichtingen te kunnen voldoen. Dit betekend dat je uiteindelijk of misschien al sneller dan je denkt minder kunt gaan werken.

 

3. Sparen, sparen, sparen!

Je kunt je natuurlijk aansluiten bij een pensioenfonds. Als zzp-er kun je daar zelf voor kiezen en in loondienst kun je vaak niet kiezen, maar aangezien ik persoonlijk minder geloof dat de fondsen nog bestaan over zoveel jaar, kun je er ook voor kiezen om te sparen. Er zijn verschillende constructies, waarbij je bijvoorbeeld belastingvoordeel hebt, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon te gaan sparen en eens te kijke hoe ver je komt. De vermogensbelasting is vervelend, maar het kan wel weer fijn zijn dat je alsnog altijd bij je eigen geld kunt, mocht dat nodig zijn.. je weet gewoonweg niet wat de toekomst nog brengt.

 

Ben jij, misschien naast je deelname aan een pensioenfonds, bezig met bovenstaande tips? Welke heeft jouw voorkeur?
Reacties

marimma op 14-07-2017 11:48

Je vergeet beleggen! ;-)

Yenthe op 14-07-2017 14:07

Tip : het leest heel vervelend als je tussendoor nieuwe dingen opschrijft. Ik had eerst niet door dat je een oude post plaatste, maar na het verbeteren van je tekst wel. 

Nieuwste artikelen;
Bespaar Continu NLHoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow