Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Als je kind een huisdier wilt; 5 handige tips! 

Onze kinderen groeien op met huisdieren. We hadden al 2 katten en inmiddels hebben we een aantal visjes en komt er komende vrijdag op Thijs zijn verjaardag een dwerghamster bij. Ja, je leest het goed! Thijs wilde al heel lang een dwerghamster en die krijgt hij voor zijn verjaardag, hij kreeg afgelopen weekend al een hamsterhok, dus hij is er helemaal klaar voor! 

Ik ben zelf niet heel erg met huisdieren opgegroeid, ik zeurde jarenlang om een konijn en die kreeg ik uiteindelijk ook. :D Dustin groeide wel op met huisdieren en was dat ook meer gewend. Toen we gingen samenwonen kwam er al snel een kitten en een jaar later nog een kitten. Ik ben het inmiddels helemaal gewend en vind het reuze gezellig. Onze kinderen groeien er dus mee op, maar wat doe je als je kind een huisdier wilt en je nog twijfelt? Dan heb ik een aantal handige tips voor je! 

Tip 1; Welk huisdier?

Als je nadenkt over een huisdier is het ook handig om goed na te denken welk huisdier in het gezin past. Een hond moet veel uitgelaten worden en heeft vaak beweging nodig, hebben jullie daar wel tijd voor? Een kat is vaak een knuffeldier, maar bedenk wel goed dat niet alle katten bij kinderen willen of kunnen wonen.
Visjes zijn leuk en hoef je weinig aan te doen, al kun je er daardoor ook niet veel mee. Bedenk dus wat er past in het gezin en overleg goed met ieder gezinslid. 

Tip 2; Zorg er wel voor!

Huisdieren zijn leuk en het is belangrijk dat de kinderen ook weten dat het beestje na 2 weken nog steeds aandacht nodig heeft. Als ouder kun je er vanuit gaan dat de zorg ook op jouw schouders terecht komt. Daarom is het goed om er een tijd over na te denken en geen huisdier als impulsaankoop mee te nemen. Hebben je kinderen genoeg tijd of zijn ze eigenlijk al druk met zwemles, voetbal en kinderfeestjes? En zijn je kinderen wel verantwoordelijk genoeg? Allemaal dingen om goed mee te nemen in de beslissing! 
Tip 3; Test op allergie!

Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben veel minder kans op een allergie, dat is mooi meegenomen! Maar heb je nog geen huisdieren, dan is het verstandig om even een allergie test te doen. Het zou heel vervelend zijn als de hond of kat na 3 weken weg "moet" omdat je kind allergisch blijkt te zijn. 

Tip 4; Ze blijven niet klein!

Ook goed om even over na te denken; de meeste kittens en puppy's zijn enorm schattig! Maar ze blijven niet klein.... Als je een huisdier in huis neemt, dan is dat als het goed is voor het leven, totdat het huisdier dood gaat. En bedenk je dat dat best even kan duren; Een kat wordt gemiddeld 15 jaar en een hamster gemiddeld 3 jaar. En let op; dit zijn gemiddelden, dus het zegt vrij weinig. 
Het is heel leuk om een huisdier "voor de kinderen" in huis te nemen, maar het is minder leuk als ze allemaal het huis uit zijn en jij het huisdier zelf eigenlijk geen aandacht kunt geven. 

Tip 5; Maak afspraken!

Een huisdier is goed voor de verantwoordelijkheid en het is daarom ook belangrijk om afspraken met je kind te maken en ze er ook aan te herinneren als ze zich er niet aan houden. Thijs wilde dus al heel lang een dwerghamster. Wij vonden het vrij snel goed, want we hebben toch al huisdieren in huis en vinden het mede daardoor prima. 

Hij is dan 8 jaar en krijgt van ons ook de verantwoordelijkheid om het beestje goed te verzorgen (uiteraard houden wij een oogje in het zeil) en ook de benodigdheden zoals voer en zaagsel zal hij zelf moeten kopen van zijn zakgeld. Door deze afspraken te maken weet hij dat het echt zijn beestje is, maar dat hij er ook voor moet zorgen. Wij helpen waar nodig, maar de verantwoordelijkheid ligt bij hem. 

Met deze 5 tips kun je nog eens goed nadenken of een huisdier gewenst is en mocht je besluiten om een huisdier uit te zoeken; geniet van de gezelligheid van het beestje!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
5 x besparen in April
door Doortje 04 apr., 2024
April is begonnen, we delen vandaag weer 5 handige bespaartips
Onze week; Koffie, schoolvoetbal en Pasen!
door Doortje 02 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Show More
Share by: