Ik schreef laatst al dat we druk bezig zijn om onze buffer weer aan te vullen. Ik kreeg toen de vraag hoeveel wij achter de hand houden en waarom. Ik zal er vandaag meer over vertellen...


Op de site van het Nibud kun je met de bufferberekenaar je ideale buffer berekenen, maar ik zou vooral kiezen voor een bedrag waar jij je prettig bij voelt. Onze ideale buffer was altijd € 10.000 Met onze levensstijl hadden we dit bedrag op een gegeven moment bij elkaar en toen zijn we gewoon verder gaan sparen. We wilden geen geld uitgeven omdat het "moest" en als je iets overhoudt en op dat moment geen specifiek doel hebt, dan spaar je gewoon door. 


Natuurlijk ging er weleens een bedrag af. Wij hebben 1 grote spaarpot en als er iets nodig is, dan halen we daar geld uit. Voor een vakantie, voor een grotere auto (toen de meiden geboren werden) of iets anders. Maar uiteindelijk hadden we een spaarpot van meer dan € 15.000 Een flink bedrag!


Totdat we dus ook een heel flink bedrag moesten terugbetalen aan de belastingdienst. Ik ga dat specifieke bedrag niet noemen, gelukkig konden we het in 1 keer betalen, maar de buffer liep een hele flinke deuk op. Daarom besloten we om onze buffer zo snel mogelijk weer aan te vullen en daar zijn we inmiddels weer een paar maanden mee bezig. 


Ik vind een buffer van € 10.000 ideaal. Het is een bedrag waar je de meeste tegenslagen mee op kunt vangen. In het verleden hebben we meerdere keren meegemaakt dat een werkgever failliet ging, natuurlijk krijg je dan nog wel uitbetaald, maar dat kan maanden duren. Daarnaast ben je dan ook "opeens" je baan kwijt. In dit soort situaties is een buffer noodzakelijk, maar ook om kleinere dingen op te vangen zoals een kapotte wasmachine of een reparatie aan de auto. 


Onze buffer is nu weer redelijk op pijl. We sparen iedere maand een bedrag, hoe hoog dat bedrag ligt, ligt vooral aan mijn verdiensten en daarnaast vulden we de buffer aan het extra's van de afgelopen maand. (marktplaats verkopen etc.) We sparen nu gewoon weer lekker door totdat we weer nieuwe wensen hebben of totdat we het weer nodig hebben, het sparen gaat hier redelijk vanzelf. 


Ik krijg heel vaak de vraag of wij veel verdienen. Onze inkomsten ga ik niet vermelden, maar ook met een klein inkomen kun je flink wat sparen. Elke euro is er 1. Wij hebben jaren een inkomen gehad onder modaal en daarmee hadden we dus uiteindelijk een buffer van over de € 10.000 Dat was bij elkaar gespaard met allemaal kleine beetjes, maar bij elkaar werd het een enorm bedrag. Dus wil je je buffer opbouwen? Laat je niet afschrikken door enorme bedragen van ervaren spaarders... begin vandaag en je zult zien dat je op een gegeven moment een mooi bedrag bij elkaar hebt :) 


(Naast onze eigen buffer hebben we voor alle 3 de kinderen een spaarrekening, dit bedrag tellen we niet bij onze eigen buffer. )
Reacties (4)

Nieuwste artikelen;
Oud en nieuw 2017 BEHoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow