Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 x waarom wij zo graag naar buiten gaan. 

 Afgelopen week hebben we weer een beetje mogen proeven van de lente! Heerlijk! Na een donkere winter, waarin we allemaal lekker binnen bivakkeren (dit jaar helemaal...) is het tijd om weer lekker naar buiten te gaan. 

Wij houden enorm van het buitenleven en van de natuur. De BBQ stond afgelopen weekend alweer aan en we zaten op een gegeven moment in het donker met een vest in de tuin. Want we houden onszelf natuurlijk wel een beetje voor de gek; het was prachtig weer, maar het is officieel nog steeds winter en de dagen zijn helemaal nog niet zo lang.... 

Dat maakt helemaal niet uit, we gaan naar buiten. Ook in de winter, maar helemaal in de lente! Ik vertel je graag waarom wij zo graag buiten leven. 

1. Rust 

Wij wonen echt niet middenin de stad, maar rustig is het hier niet echt. Ik vind een beetje reuring heerlijk... in de lente wanneer de kinderen uit de buurt allemaal met elkaar spelen. Als de buurman 's avonds de honden uitlaat en daar altijd bij zingt en de tuin helemaal vol zit tijdens een heerlijke BBQ (wat kijken we daar naar uit he?!) Maar soms wil ik rust. 

En dat herkent iedereen denk ik wel. We zoeken niet voor niets allemaal naar aanbiedingen voor een heerlijke vakantie middenin de natuur. (Dat we op het bungalowpark ook regelmatig bij de binnenspeeltuin zitten of in het zwembad "voor de kinderen" is weer even iets anders) maar niets is heerlijker dan wakker worden midden in het bos. Met de eekhoorntjes in de tuin en het enige geluid dat je hoort de wind is die door de bomen waait) 

Rust heb ik persoonlijk af en toe nodig. Met een druk gezin, een baan, het huishouden etc. etc. vliegen de weken voorbij en is de rust af en toe nergens te vinden. Maar in de natuur is de rust er wel. Heerlijk om even een wandeling te maken en even nergens anders aan te denken. 

2. Beweging 

Met de oostvaarders plassen om de hoek zijn er genoeg paden om te wandelen. En er is altijd iets nieuws te ontdekken. Voor de kinderen gaan we naar kabouterpaden, waar ze heerlijk kunnen rondrennen. In het bos zoeken ze stokken en in de buurt fietsen ze 100 rondjes en gaan we langs alle speeltuinen. 

Naar buiten gaan betekent voor ons dus automatisch in beweging zijn. Goed voor lichaam en geest. Binnenshuis gebeurt dat een stuk minder... als we een dag binnen zijn, dan doen we meestal een marathon "schermen kijken" en de bijna 
pre-puber is soms met geen mogelijkheid van zo'n scherm af te halen.... maar 1 seconde naar buiten en ze bedenken van alles; hutten bouwen, vriendjes in de buurt opzoeken en voetballen. Allemaal heerlijk om te doen en lekker aan de beweging ;) 

 

3. Het is gezond


Als mijn moeder vroeger zei dat ik iets moest doen of eten omdat het gezond was... vond ik het bij voorbaat al niet zo'n goed idee. Gelukkig kom je er later achter dat ze best weleens gelijk had! ;)


Buiten zijn is gezond. Bij zon en daglicht voel je je gelukkiger en zonlicht zorgt natuurlijk voor vitamine D. Daarnaast duikt je stresslevel omlaag als je je in een groene omgeving bevindt en is buitenlucht gezonder. We hebben tegenwoordig huizen die zo goed geïsoleerd zijn, dat de luchtkwaliteit vaak ronduit slecht is. Met ventilatie help je dat probleem uit de weg, maar buiten is de lucht nog veel gezonder.


4. We zitten "gevangen"


Oke, gevangen zitten is best een beetje overdreven, maar toen ik laatst een artikel las over gevangenen was ik echt verbaasd. Het blijkt namelijk uit onderzoek dat gevangenen in Engeland een uur naar buiten mogen en daarmee meer buiten zijn dan mensen die niet in de gevangenis zitten... huh?? Hoe kan dat dan bedacht ik mij... maar je zit vaker binnen dan je denkt;


De kinderen zitten op school binnen, ze spelen wel buiten, maar hoe hoger de groep hoe minder ze buiten zijn. Na schooltijd kijken ze tv of spelen ze op hun kamer en na het eten is het alweer bedtijd.


En ik herken het zelf ook; Op werkdagen zit ik op de laptop, ik kom buiten om de kinderen naar school te brengen en weer op te halen (soms "binnen" in de auto, soms buiten op de fiets) en na schooltijd doe ik wat huishouden en speel ik met ze.


Ik probeer zelf sowieso iedere dag met de kinderen naar buiten te gaan. Na school even naar de speeltuin, spelen in onze eigen tuin of op de fiets naar school. Maar hoewel ik altijd dacht dat wij veel buiten waren, blijkt dat op sommige dagen best tegen te vallen.


Dus... hup; lekker naar buiten!


5. Het is leuk


Last but not least... naar buiten zijn is gewoon leuk! Als wij in het bos lopen, dan zien we eekhoorntjes en herten. We zien zelfs regelmatig allerlei uilen. Toen de kinderen nog kleiner waren, ontdekten ze buiten lieveheersbeestjes en rupsen. We snoepen in de zomer van de frambozen uit eigen tuin, beginnen ieder jaar met het zaaien van zaadjes waar dan 1 aardbei uit komt en stappen op de fiets om naar opa en oma te gaan.


Achter een scherm op de bank hangen is af en toe heerlijk en doen we ook als het zo uitkomt, maar buiten is er zoveel te beleven, te zien en te ontdekken... het is echt te leuk om het niet te doen.

Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
Show More
Share by: