Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

5 dingen die onze kinderen mij geleerd hebben

5 dingen die onze kinderen mij geleerd hebben

Met het ouderschap begint een hele nieuwe fase.. een uitdaging waarvan je van tevoren niet weet wat het allemaal inhoudt en wat kom je jezelf soms tegen! ;) Maar 1 van de mooiste dingen van het ouderschap vind ik dat je kinderen niet alleen van jou leren, maar dat je ook enorm veel van je eigen kinderen leert! Ik heb zelf onder andere deze 5 dingen van onze kinderen geleerd en die zijn enorm waardevol!


1.Plezier maken


Kinderen kunnen heerlijk onbezorgd plezier maken. Ook al stort de wereld (bij wijze van spreken) rondom hen in, dan nog rennen en springen ze door het leven. In de speeltuin moeten wij altijd meedoen en vooruit, dat doen wij dan ook; klimmen, op de evenwichtsbalk, voetballen... het is allemaal even leuk.


Als we volwassen worden, dan vervaagt het plezier een beetje. We hebben natuurlijk wel een leuk leven, maar heerlijk onbezorgd rondrennen, dat doen we eigenlijk niet meer.. dat zouden we dus best wat vaker kunnen doen!


2. In het "nu" leven


Als je kind bent, dan wil je graag volwassen zijn! Want dan mag je zelf bepalen wat je doet... wat een prachtig vooruitzicht, toch? Totdat je volwassen bent en je leven zich vult met werk, verplichtingen en rekeningen die betaald moeten worden, toch wat minder "zelf beslissen wat je wilt" haha!


Kinderen leven, vanzelfsprekend, heel erg in het nu. Ze denken misschien wel aan morgen of volgende week, maar over het algemeen denken ze vooral aan vandaag. En natuurlijk moet je wel aan de toekomst denken, maar het is ook heerlijk om af en toe helemaal "in het nu" te leven! Om gewoon eens iets te doen, zonder daarbij teveel aan volgende week te denken. Om eens uitgebreid te kijken naar de bijen in de tuin (gewoon omdat het kan) of ongegeneerd een middagdutje doen...


3. Dat (bijna) alles kan


Ik heb altijd geleerd dat vrijwel alles mogelijk is en dat geef ik door aan mijn kinderen. Wil je later boer worden? (een grote droom van 1 van de kinderen momenteel) dan kun je dat zeker... en zo bedenken de kinderen regelmatig de mooiste toekomstdromen; van leven op een boerderij met veel dieren tot danseres worden. De ideeën zijn vaak iedere week anders, maar wat maakt dat uit?


Als ze over een paar jaar wat concreter worden, dan zal ik ze nog steeds laten weten dat bijna alles mogelijk is en ze daarbij helpen waar ik kan. Zelf zien ze natuurlijk nog helemaal geen belemmeringen en waarom zou je daar eigenlijk over nadenken? Realistisch zijn, dat is goed, maar er is zoveel mogelijk. Van succesvolle mensen zonder middelbare school diploma tot intens gelukkige mensen in een hutje op de hei. (En alles daar tussenin)


4. Dat geld niet belangrijk is


Wij leven vrij minimalistisch (en deze voordelen zitten daaraan!) Door onze levensstijl is geld minder belangrijk dan wellicht bij andere gezinnen. Maar wij hebben ook geleerd dat het gewoon niet zo belangrijk is. Kinderen zijn blij met liefde, aandacht, een ijsje uit de supermarkt.


En ik weet zeker dat er dan altijd iemand zegt; wacht maar! Als ze puber zijn, dan willen ze merkkleding en een dure scooter. Dan is een ijsje uit de supermarkt echt niet genoeg meer. En dat is ook prima. Juist dan kunnen wij dat vast waarmaken, vooral omdat we altijd bewust hebben geleefd. (En weet je, dat zien we tegen die tijd dan wel)


5. Dat ik niet perfect ben


Geen enkele ouder is perfect. Er zijn altijd dingen die je achteraf anders had willen doen. Die boze bui terwijl het echt zo erg niet was of juist het 1 op 1 moment dat even werd afgeraffeld... er zijn altijd dingen die beter kunnen en je eigen kinderen houden je soms een enorme spiegel voor. Dat is juist zo mooi; je kunt daarin veranderen en dingen anders gaan doen, iedereen doet immers maar gewoon zijn best in het ouderschap.


Ik heb overigens ook veel over mijn eigen jeugd geleerd. Dat ik een hele fijne jeugd heb gehad en die ook aan mijn kinderen wil geven. Natuurlijk doen wij dingen anders dan onze eigen ouders, dat kun je niet voorkomen, maar op het moment dat je ouder mag worden en je kinderen mag opvoeden, volgt meteen een heleboel respect voor je eigen ouders!


Laten we dus allemaal wat vaker plezier maken, luisteren naar onze kinderen en van ze leren... je hebt er een heleboel aan!

Onze week; Lekker voorlezen, een beetje zon en naar het tuincentrum
door Doortje 23 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Recept; Makkelijke knoflook flatbreads
door Doortje 20 apr., 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke en makkelijke knoflook flatbreads!
10 x makkelijk besparen op de boodschappen
door Doortje 18 apr., 2024
Makkelijk besparen op je boodschappen, dat gaat lukken met deze 10 tips!
Onze week; Advertenties op de blog, een babyboom aan het water en veel bloemen!
door Doortje 16 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, met huishoudelijke mededeling! Kijk je mee?
De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
door Doortje 14 apr., 2024
Op zoek naar een nieuwe keuken? Wij geven je vandaag 10 handige tips! (gesponsord artikel)
Recept; Honey loops rocky road
door Doortje 13 apr., 2024
Vandaag delen we een heerlijk recept; Honey loops rocky road...
tips om een moestuin te beginnen
door Doortje 11 apr., 2024
Wil je een moestuin beginnen? Vandaag geven we handige tips!
Onze week; Lekker lenteweer, naar de dierenarts en heerlijk eten
door Doortje 09 apr., 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Op zoek naar goede pannen? Lees hier de tips!
door Doortje 08 apr., 2024
Op zoek naar goede pannen? Wij geven tips! (gesponsord artikel)
Recept; Aardbeien jam twisters
door Doortje 06 apr., 2024
We maken vandaag lekkere makkelijke aardbeien jam twisters!
Show More
Share by: